Szedd össze Te is!
szedd össze te is!

Szedd össze Te is!



Te is sokat tehetsz a hulladék ellen! Nem kell nagy dolgokra gondolnod, például szervezz szemétgyűjtést a saját utcádban. Mi is így tettünk, és csodás érzés volt!

A Manna környezettudatos cég, ahol olyan emberek dolgoznak, akik szeretnek tenni a környezetért. Zavart minket az iroda közelében eldobált szemét, ezért elhatároztuk, hogy a szeptember 23-ai nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából véget vetünk ennek!

Több tucatnyian gyűltek össze a felhívásra, a Manna Tündérek mellett rengeteg önkéntes jelentkezett, a szigethalmi polgármesteri hivatal munkatársai és a Zöld Háló egyesület tagjai is segítettek megtisztítani a Manna irodaház környékét. Rengeteg műanyagzacskót szedtek össze a résztvevők, ezek belegabalyodtak a bokrokba, szinte alig lehetett észrevenni őket. A sok eldobott PET-palacktól, csokipapírtól és papírhulladéktól is megtisztultak végre a környező utcák. Megdöbbentő, de az összeszedett szemét körülbelül 70%-a cigarettacsikk volt, ami 10 évnél is több idő alatt bomlik le a természetben!

Azt kérdezed, ez miért fontos?

A hulladék mennyisége világméretű problémát okoz, az Eurostat adatai szerint Európa országaiban egy fő átlagosan csaknem 4,9 tonna hulladékot termelt 2014-ben egy év alatt – ijesztő mennyiség! És a szemét egy része sajnos nem a hulladéktárolókba kerül, hanem illegális lerakóhelyekre, vagy a nemtörődöm emberek egyszerűen csak eldobálják, ezzel rettentően megterhelve a környezetet. Ennek a szemétnek a jelentős része műanyag, melynek lebomlási ideje több száz, akár 1000 év is lehet!

Világszerte rengeteg intézkedést hoznak, mellyel a műanyaghulladék-mennyiséget próbálják csökkenteni:

  • Brüsszelben szeptember 1-jétől betiltották a vékony, egyszer használatos nejlonzacskókat a boltokban, kizárólag biológiailag lebomló műanyagból készült csomagolóanyagot használhatnak
  • Magyarországon a közelmúltban több mint 50 ezer ember írta alá a Greenpeace petícióját, hogy tiltsák be a nejlonzacskókat és 2020-ig beszüntetnék az országban az egyszer használatos műanyag szatyrok használatát
  • Egyre több országban tervezik a műanyag szívószálak betiltását, Dominika pedig már meg is tette ezt a lépést
  • Angliában nemrég majdnem kétszeresére emelték a bírság összegét, mellyel a szemetelőket sújtják: csaknem 55 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetniük
  • Egyre több országban vezetnek be különadót, termékdíjat az egyszer használatos műanyagokra

Te is segíthetsz!

Sokat tehetsz a hulladék ellen te is! Nem kell nagy dolgokra gondolnod: elég, ha odafigyelsz, és a boltba saját szövetszatyorral felszerelkezve indulsz el, a péksüteményeket inkább papírzacskóba rakod a nejlon helyett, illetve szelektíven gyűjtöd otthon a hulladékot.

Sőt, van még egy tippem! Beszélj meg egy időpontot a barátaiddal, ismerőseiddel, vagy a szomszédokkal, és közösen gyűjtsétek össze az eldobált szemetet a saját környéketeken. Amellett, hogy fantasztikus emberekkel ismerkedhetsz meg, még a környezetért is teszel! :)

 

 

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet