Tudtad, hogy összefüggés van a háztartási vegyszerek és a kisgyerekek IQ-ja között?

tudtad, hogy összefüggés van a háztartási vegyszerek és a kisgyerekek iq-ja között?

A Columbia Egyetem néhány napja megjelent kutatásában 328, 1998 és 2006 között született gyerek vett részt New Yorkban, akiket magzati kortól 7 éves korukig követtek figyelemmel a szakemberek, a harmadik trimesztertől rendszeresen mérve az édesanya vizeletében ötféle ftalát mértékét.

Forrás: CNN 2014. december 11.

Az eredmények egyértelműen megállapították, hogy azok a gyerekek, akik már embrió korban rendszeresen találkoznak ezekkel a mérgező vegyületekkel, akár 6-8 ponttal is alacsonyabb IQ szintet produkálnak, mint azon társaik, akiknek édesanyja a lehető legradikálisabb mértékben kerülte a mesterséges háztartási vegyszereket várandóssága alatt.

Kiderült az is, hogy az ezekben a mérgező vegyi anyagokban lévő vegyületcsalád, a ftalátok 2 tagja, a di-n butil ftalát és a di-izobutil ftalát nemcsak alacsonyabb IQ-t, hanem lassúbb feldolgozási képességet, gyengébb percepciós érvelést és hézagosabb munkamemóriát is okozhatnak a gyerekek fejlődése során.

A kutatás egyértelműen kimondja, hogy a ftalátok nagy mértékben károsíthatják a hormonháztartást várandósság alatt – ami a magzat agyi fejlődésére nézve komoly kockázatot jelent.

A ftalátok a higiénés és kozmetikai termékek szokásos összetevői, amelyek

  • kozmetikai cégek termékeiben megtalálhatók kémiai stabilizátorokként, a dezodorokban, körömlakkokban és testápolókban elsősorban illatrögzítőként alkalmazzák őket

  • előfordulnak a PVC padlóban

  • egyéb burkolatokban

  • mosóporban

  • műanyag használati tárgyakban –mint például flakonok, légfrissítők

  • ételtároló dobozokban

  • PET palackokban

  • cumisüvegekben

  • egyes gyermek játékokban

  • és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek.

A kutatást a Columbia Egyetem kutatói végezték. Az ftalátokkal és a szintetikus illatanyagokkal én is foglalkozom bővebben, kattints ide, ha többet szeretnél megtudni>>

Cikk forrása:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0114003

http://edition.cnn.com/2014/12/11/health/chemical-link-to-lower-iq/



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • házi mentolos trüffel

    Házi mentolos trüffel

    Ajándék recept karácsonyra: házi mentolos trüffel, egy ínyenc különlegesség.

    Megnézem
  • illatos terápia a téli időszakban

    Illatos terápia a téli időszakban

    Hogyan használd az illóolajokat?Az illóolaj egész évben a napjaim része, de leginkább télen használom ki mindazt a rengeteg jó tulajdonságot, ami bennük rejlik. A hideg idő beálltával az olyan gyakori problémákra is gyógyírt jelenthetnek, mint pl. a száraz bőr, a száraz levegő miatti nyálkahártya szárazság, megfázás, influenza. De használhatod légfertőtlenítésre, téli depresszió ellen, sőt ha egy fagyos téli estén forró fürdős kényeztetésre vágysz, akkor is segítségedre lehetnek.

    Megnézem
  • megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

    Megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

    Természetes megoldások az úgynevezett „téli viszketésre”Éppen hogy csak belekóstoltunk a hideg napokba, a fűtés is csupán néhány hete működik, máris húzódik, szárad a bőrünk. Kétségtelenül szárazabb a levegő, kint és a fűtésnek köszönhetően bent is megváltozott a minősége. A kinti hideg levegőnek és a benti fűtésnek köszönhetően fáradtabbak szemeink, viszket a bőrünk, olykor-olykor ránk tör a torokkaparás és a tüsszentő rohamok sem feltétlen a megfázás számlájára írhatóak. Az irritált nyálkahártya is ennek az időszaknak a velejárója. 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet