Illatos terápia a téli időszakban

illatos terápia a téli időszakban

Hogyan használd az illóolajokat?

Az illóolaj egész évben a napjaim része, de leginkább télen használom ki mindazt a rengeteg jó tulajdonságot, ami bennük rejlik. A hideg idő beálltával az olyan gyakori problémákra is gyógyírt jelenthetnek, mint pl. a száraz bőr, a száraz levegő miatti nyálkahártya szárazság, megfázás, influenza. De használhatod légfertőtlenítésre, téli depresszió ellen, sőt ha egy fagyos téli estén forró fürdős kényeztetésre vágysz, akkor is segítségedre lehetnek.

 

Összeírtam Neked pár könnyen beszerezhető illóolajat, de most is hallgass a megérzéseidre, és válaszd majd azt, ami számodra a legszerethetőbb.

Hogyan használd az illóolajokat?

Illatos, meleg fürdő: barátságtalan, hideg téli napok lezárásaként kevés dolog esik annyira jól, mint egy ellazító, forró fürdő. Fontos, hogy az illóolajokat csak hordozó közegben elkeverve add a fürdővízhez, ez lehet pl. tejszín, méz, de ha plusz kényeztetésre vágysz, válaszd a szezám-, vagy az olívaolajat, ami nemcsak melegítő hatású, de a száraz bőrre is gyógyír. Adagolás: egy kádnyi fürdővízhez 5-15 cseppet adj, a mennyiség az illóolaj erősségétől függ, ill. más adagolás szükséges egy kényeztető és egy terápiás hatású fürdőhöz is. Ha levendula illóolajat használsz, akár 12-15 cseppet is adhatsz a vízhez, borsmentából kevesebb (kb. 5-7 csepp) is elég. Kényeztető fürdő készítéséhez próbáld ki az 5-8 csepp geránium és 5-8 csepp levendula illóolajat.

Gyermekek és várandósok aromafürdőjénél mindig nézd meg az adott illóolaj ajánlásait, mert náluk sok esetben nem használhatóak az illóolajok!

Olajkeverékek: az illóolajokat hordozóolajban elkeverve vidd fel a bőrödre, ez lehet pl. édesmandulaolaj, szezámolaj, búzacsíraolaj, de használhatsz akár felmelegített sheavajat is.

Masszázs bedörzsölő izomfájdalmak esetén:

Nyugtató masszázsolaj (egész testes masszázshoz):

Mellkas, hátbedörzsölő olajkeverék, ami könnyíti a légzést:

Párologtatással nemcsak a légteret fertőtlenítheted vegyszermentesen, hanem a kellemes illatok belélegzése segít a téli depresszió, kedvetlenség ellen is. Ilyen 2:1-ben illóolaj pl. a citrusos illóolajok használata, de ha megfáztál és köhögsz, akkor próbáld ki az eukaliptusz-borsmenta keveréket, mely szintén frissíti a levegőt és segít a váladékok kíméletes eltávolításában is.

Inhalálás: eddig csak akkor alkalmaztad, amikor beteg voltál? Most próbáld ki csak úgy, a bőröd tisztítására vagy hangulatjavításra is (pl. megfázás, orrfolyás: eukaliptusz; immunrendszer-erősítés: levendula; bosszúság: ylang-ylang; álmatlanság: levendula, muskotályzsálya). Egy edénybe tölts 1-2 liter forró vizet, majd adj hozzá 3-5 csepp illóolajat, és keverd el. Csukott szemmel hajolj a gőz fölé (egy törölközővel le is takarhatod a fejed, így még hatékonyabb).

Száraz inhalálás: ha nincs időd vagy lehetőséged inhalálni, akkor ez a legegyszerűbb módja az illóolaj belélegzésének, hiszen ilyenkor csak egy papírzsebkendőre és illóolajra van szükséged. Cseppents az illóolajból a zsebkendőre, és mélyen lélegezd be az illatot. Ezt a módszert napközben is, bárhol, bármikor alkalmazhatod, minden egyes szippantással egy immunerősítő löketet adsz a szervezetednek (erre a levendula nagyon jó választás).

 

 

 

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

    Megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

    Természetes megoldások az úgynevezett „téli viszketésre”Éppen hogy csak belekóstoltunk a hideg napokba, a fűtés is csupán néhány hete működik, máris húzódik, szárad a bőrünk. Kétségtelenül szárazabb a levegő, kint és a fűtésnek köszönhetően bent is megváltozott a minősége. A kinti hideg levegőnek és a benti fűtésnek köszönhetően fáradtabbak szemeink, viszket a bőrünk, olykor-olykor ránk tör a torokkaparás és a tüsszentő rohamok sem feltétlen a megfázás számlájára írhatóak. Az irritált nyálkahártya is ennek az időszaknak a velejárója. 

    Megnézem
  • szuper téli vitaminforrás

    Szuper téli vitaminforrás

    Cékla, egy sokoldalú finomság! Feta sajtos céklapüré - az egyik kedvencemJavában tombol a szezonja, és remek vitaminforrás a téli hónapokban – nagyon szeretem a céklát, főleg amióta felfedeztem, mennyiféle módon elkészíthető. Szeretném az egyik kedvenc receptemet megosztani Veled, ami azon túl, hogy finom, egyszerűen gyönyörű, ezért vendégek fogadásához is kiválóan alkalmas.  

    Megnézem
  • top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    Top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    November és március között legszárazabb a bőrünk.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet