Szuper téli vitaminforrás

szuper téli vitaminforrás

Cékla, egy sokoldalú finomság!

Feta sajtos céklapüré - az egyik kedvencem

Javában tombol a szezonja, és remek vitaminforrás a téli hónapokban – nagyon szeretem a céklát, főleg amióta felfedeztem, mennyiféle módon elkészíthető. Szeretném az egyik kedvenc receptemet megosztani Veled, ami azon túl, hogy finom, egyszerűen gyönyörű, ezért vendégek fogadásához is kiválóan alkalmas.

 

Mit szeretek a céklában?

Bevallom, kicsit elfogult vagyok, ugyanis szinte rabul ejt ennek a zöldségnek a színe. A szürke, esős téli napokban egyenesen jól esik ránézni, szinte világítanak élénk, lilás, ciklámenes árnyalatai. A cékla tehát már a külsejével feldobja a hangulatom, és akkor még nem beszéltem arról, mi van belül. A-, B-, C-vitamin, ásványi anyagok, többek között kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, kén gondoskodnak arról, hogy a szervezet télen is megkapja, amire szüksége van.

Ezerarcú, Te melyik oldalát ismered?

Számomra a cékla sokáig a karikákra vágott, ecetes savanyúságot jelentette, amit piacon vagy a boltban vásároltam. Szerencsére idővel rájöttem, hogy ez a különleges zöldség jóval több ennél, csak meg kell sütni, és máris szinte ezer arcát ismerheted meg. Sülve, mézzel leöntve remek mártogatós, turmixolva, joghurttal elkeverve ideális krémleves, tökéletes fasírt alapanyag, főételként, sőt még desszertként is megállja a helyét.

A kedvenc receptemet leginkább előételként szoktam bevetni, de köretnek is kiváló, és kifogástalan vendégváró. Ha ezt elkészíted, biztos lehetsz az elismerő pillantásokban – ez személyes tapasztalat :)

Feta sajtos céklapüré

Meghámozom – szigorúan gumikesztyűben, mert nagyon fog – a céklát, és nagyobb darabokra vágva, alufólia alatt, olívaolajjal megsütöm. Ez nem egy rövid művelet, a cékla méretétől függően akár másfél óráig is eltarthat. Ha jól átsült és megpuhult, lehet pürésíteni, fűszerezni, amihez vajat, kis tejszínt, sót, borsot használok. A fetát egy tálban kikeverem tejföllel vagy krémsajttal, majd kis pohárkákat veszek elő, és vékony rétegeket pakolok egymásra a fehér és a ciklámen színű krémből. Gyönyörű csíkos lesz. A tetejére mehet egy kis dió, aprított, pirított mogyoró, vagy bármilyen zöldfűszer, sőt, még lucernacsíra is. Pirítóson, bagetten, vagy csak úgy magában is csodás.

Te szereted a sült céklát?

Forrás: Chili és Vanília blog



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    Top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    November és március között legszárazabb a bőrünk.

    Megnézem
  • házi narancslekvár recept

    Házi narancslekvár recept

    Cukormentes narancslekvár karácsonyra 5 lépésben Tökéletes ajándék, ráadásul nagyon finom!Ugye, Te is szereted a narancs illatát? Én egyenesen rajongok érte, ráadásul számomra egyértelműen összekapcsolódik a karácsonnyal és a téli évszakkal. Szerettem volna ezt a hangulatot megőrizni, ezért gondoltam arra, hogy készítek egy kis narancslekvárt, ráadásul cukormentes verzióban. A legjobb az benne, hogy nemcsak isteni finom tud lenni pirítóson vagy sütin, hanem egy csinos üvegben, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is.

    Megnézem
  • kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Az önmagunkkal folytatott párbeszéd segít jelen lenni saját életünkbenVannak az életünkben olyan időszakok, amikor számot vetünk önmagunkkal. Ilyenkor - bár tesszük a dolgunk, próbálunk odafigyelni mindenre - mégis sokszor azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen máshol járnak a gondolataink. Lelki szemeink előtt képek peregnek, sok mindenki eszünkbe jut, találkozásokat tervezünk, kapcsolatainkon elmélkedünk és arra is gyakrabban gondolunk, vajon maximálisan kihasználjuk-e a jelen adta lehetőségeket az életünkben?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet