Szuper téli vitaminforrás
Cékla, egy sokoldalú finomság!
Feta sajtos céklapüré - az egyik kedvencem
Javában tombol a szezonja, és remek vitaminforrás a téli hónapokban – nagyon szeretem a céklát, főleg amióta felfedeztem, mennyiféle módon elkészíthető. Szeretném az egyik kedvenc receptemet megosztani Veled, ami azon túl, hogy finom, egyszerűen gyönyörű, ezért vendégek fogadásához is kiválóan alkalmas.
Mit szeretek a céklában?
Bevallom, kicsit elfogult vagyok, ugyanis szinte rabul ejt ennek a zöldségnek a színe. A szürke, esős téli napokban egyenesen jól esik ránézni, szinte világítanak élénk, lilás, ciklámenes árnyalatai. A cékla tehát már a külsejével feldobja a hangulatom, és akkor még nem beszéltem arról, mi van belül. A-, B-, C-vitamin, ásványi anyagok, többek között kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, kén gondoskodnak arról, hogy a szervezet télen is megkapja, amire szüksége van.
Ezerarcú, Te melyik oldalát ismered?
Számomra a cékla sokáig a karikákra vágott, ecetes savanyúságot jelentette, amit piacon vagy a boltban vásároltam. Szerencsére idővel rájöttem, hogy ez a különleges zöldség jóval több ennél, csak meg kell sütni, és máris szinte ezer arcát ismerheted meg. Sülve, mézzel leöntve remek mártogatós, turmixolva, joghurttal elkeverve ideális krémleves, tökéletes fasírt alapanyag, főételként, sőt még desszertként is megállja a helyét.
A kedvenc receptemet leginkább előételként szoktam bevetni, de köretnek is kiváló, és kifogástalan vendégváró. Ha ezt elkészíted, biztos lehetsz az elismerő pillantásokban – ez személyes tapasztalat :)
Feta sajtos céklapüré
Meghámozom – szigorúan gumikesztyűben, mert nagyon fog – a céklát, és nagyobb darabokra vágva, alufólia alatt, olívaolajjal megsütöm. Ez nem egy rövid művelet, a cékla méretétől függően akár másfél óráig is eltarthat. Ha jól átsült és megpuhult, lehet pürésíteni, fűszerezni, amihez vajat, kis tejszínt, sót, borsot használok. A fetát egy tálban kikeverem tejföllel vagy krémsajttal, majd kis pohárkákat veszek elő, és vékony rétegeket pakolok egymásra a fehér és a ciklámen színű krémből. Gyönyörű csíkos lesz. A tetejére mehet egy kis dió, aprított, pirított mogyoró, vagy bármilyen zöldfűszer, sőt, még lucernacsíra is. Pirítóson, bagetten, vagy csak úgy magában is csodás.
Te szereted a sült céklát?
Forrás: Chili és Vanília blog
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek