Top tippek a vízhiányos, száraz bőrre
November és március között legszárazabb a bőrünk
Létezik egy kifejezés a bőrgyógyászatban és a kapcsolódó tudományokban: transzepidermális, azaz bőrön keresztül történő nedvesség vesztés.
Mi emberek, a környezetünkben élő valamennyi élőlénnyel együtt folyamatos kölcsönhatásban vagyunk, és hőt, nedvességet bocsátunk ki. Az emlősöknél ezt a folyamatot öntudatlan vízvesztésnek is hívják, ugyanis a szervezetnek nincs fizikai kontrollja az ilyen típusú, nem tudatosan végbemenő kölcsönhatások felett. A mérőszám, mely megmutatja, hogy mennyi nedvességet veszít a bőrünk ilyen formában demonstrálja azt is, hogy bizonyos romboló hatások egyenes arányban növelik bőr nedvesség leadását. Így szembe kell néznünk azzal, hogy ezek a hatások tónust vesztett, száraz, megújulni kevésbé képes hámréteget eredményeznek.
A száraz bőr gyorsabban öregedhet
Mindez nem hangzik túl jól annak fényében, hogy tudjuk, a bőr nedvességtartalma kulcsfontosságú a ráncok, májfoltok, egyéb korral járó jelenségek kialakulásában. Nagyon jó úton járunk, ha már száműztük a kemikáliákat a fürdőszobánk polcáról. Itt az ideje viszont, hogy az évszakok váltakozására is figyelmet fordítsunk, hiszen az aktuális hőfok, a páratartalom szintén fontos szerepet játszik abban, hogy a hámrétegünk veszít nedvességtartalmából, és sérülékenyebbé, rugalmatlanabbá válik.
Novembertől márciusig a legszárazabb a bőrünk- de ezen könnyen segíthetünk
Mint mindig, a megoldás a természet patikájában lelhető fel. Az olyan anyagok, mint például a hidegen sajtolt olajok, a kókuszolaj, vagy a sheavaj, kakaóvaj a sejtek szintjén képesek támogatni a bőrt: simává, rugalmassá, hidratálttá teszik azt, azonban a külső bőrápolás mellett a belső támogatás is fontos. Mi másban találhatunk megoldást a téli hidegben? Íme azok a top vitaminok, esszenciális zsírsavak, amelyeket érdemes rendszeresen használnunk, legfőképp természetes olajok formájában, közvetlen a bőrbe juttatva.
Vitaminok
A-vitamin: segíthet csökkenteni a ráncokat, kisimítja a hámréteg egyenetlenségeit, halványíthatja a barna foltokat. Egyszóval textúrájában és árnyalatában is homogénebbé és egészségesebbé teszi a bőrt.
C-vitamin: segíti megelőzni a ráncok kialakulását és a bőr megereszkedését, a szabadgyökök és az UV sugárzás ellen is felvértezi a hámréteget.
E-vitamin: kulcs vitamin a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzésében. Közvetlenül a bőrbe juttatva kisimítja, felemeli azt, segít megtartani a nedvességet.
Esszenciális zsírsavak
Esszenciális zsírsavakat nem képes előállítani a szervezetünk, pedig nagy szükségünk van rá. Étkezés útján kell magunkhoz venni őket, mert szerepük van a bőrsejtek megújulásában. Az esszenciális zsírsavak felelősek az egészséges sejtmembránokért, ami azért nagyon lényeges, mert ezek a membránok szabályozzák a nedvesség és a tápanyagok megtartását sejtszinten, valamint arról is gondoskodnak, hogy a salakanyagok kijussanak a sejtekből. Az esszenciális zsírsavak hiányában szárazzá és sérülékennyé válhat a bőrünk a hidegben, érdemes tehát omega 3-mal, halolajjal, vagy a ligetszépe olajban található gamma-linolénsavval pótolni.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek