Top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

November és március között legszárazabb a bőrünk

Létezik egy kifejezés a bőrgyógyászatban és a kapcsolódó tudományokban: transzepidermális, azaz bőrön keresztül történő nedvesség vesztés.

Mi emberek, a környezetünkben élő valamennyi élőlénnyel együtt folyamatos kölcsönhatásban vagyunk, és hőt, nedvességet bocsátunk ki. Az emlősöknél ezt a folyamatot öntudatlan vízvesztésnek is hívják, ugyanis a szervezetnek nincs fizikai kontrollja az ilyen típusú, nem tudatosan végbemenő kölcsönhatások felett. A mérőszám, mely megmutatja, hogy mennyi nedvességet veszít a bőrünk ilyen formában demonstrálja azt is, hogy bizonyos romboló hatások egyenes arányban növelik bőr nedvesség leadását. Így szembe kell néznünk azzal, hogy ezek a hatások tónust vesztett, száraz, megújulni kevésbé képes hámréteget eredményeznek.

A száraz bőr gyorsabban öregedhet

Mindez nem hangzik túl jól annak fényében, hogy tudjuk, a bőr nedvességtartalma kulcsfontosságú a ráncok, májfoltok, egyéb korral járó jelenségek kialakulásában. Nagyon jó úton járunk, ha már száműztük a kemikáliákat a fürdőszobánk polcáról. Itt az ideje viszont, hogy az évszakok váltakozására is figyelmet fordítsunk, hiszen az aktuális hőfok, a páratartalom szintén fontos szerepet játszik abban, hogy a hámrétegünk veszít nedvességtartalmából, és sérülékenyebbé, rugalmatlanabbá válik.

Novembertől márciusig a legszárazabb a bőrünk- de ezen könnyen segíthetünk

Mint mindig, a megoldás a természet patikájában lelhető fel. Az olyan anyagok, mint például a hidegen sajtolt olajok, a kókuszolaj, vagy a sheavaj, kakaóvaj a sejtek szintjén képesek támogatni a bőrt: simává, rugalmassá, hidratálttá teszik azt, azonban a külső bőrápolás mellett a belső támogatás is fontos. Mi másban találhatunk megoldást a téli hidegben? Íme azok a top vitaminok, esszenciális zsírsavak, amelyeket érdemes rendszeresen használnunk, legfőképp természetes olajok formájában, közvetlen a bőrbe juttatva.

Vitaminok

A-vitamin: segíthet csökkenteni a ráncokat, kisimítja a hámréteg egyenetlenségeit, halványíthatja a barna foltokat. Egyszóval textúrájában és árnyalatában is homogénebbé és egészségesebbé teszi a bőrt.

C-vitamin: segíti megelőzni a ráncok kialakulását és a bőr megereszkedését, a szabadgyökök és az UV sugárzás ellen is felvértezi  a hámréteget.

E-vitamin: kulcs vitamin a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzésében. Közvetlenül a bőrbe juttatva kisimítja, felemeli azt, segít megtartani a nedvességet.

Esszenciális zsírsavak

Esszenciális zsírsavakat nem képes előállítani a szervezetünk, pedig nagy szükségünk van rá. Étkezés útján kell magunkhoz venni őket, mert szerepük van a bőrsejtek megújulásában. Az esszenciális zsírsavak felelősek az egészséges sejtmembránokért, ami azért nagyon lényeges, mert ezek a membránok szabályozzák a nedvesség és a tápanyagok megtartását sejtszinten, valamint arról is gondoskodnak, hogy a salakanyagok kijussanak a sejtekből. Az esszenciális zsírsavak hiányában szárazzá és sérülékennyé válhat a bőrünk a hidegben, érdemes tehát omega 3-mal, halolajjal, vagy a ligetszépe olajban található gamma-linolénsavval pótolni.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • házi narancslekvár recept

    Házi narancslekvár recept

    Cukormentes narancslekvár karácsonyra 5 lépésben Tökéletes ajándék, ráadásul nagyon finom!Ugye, Te is szereted a narancs illatát? Én egyenesen rajongok érte, ráadásul számomra egyértelműen összekapcsolódik a karácsonnyal és a téli évszakkal. Szerettem volna ezt a hangulatot megőrizni, ezért gondoltam arra, hogy készítek egy kis narancslekvárt, ráadásul cukormentes verzióban. A legjobb az benne, hogy nemcsak isteni finom tud lenni pirítóson vagy sütin, hanem egy csinos üvegben, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is.

    Megnézem
  • kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Az önmagunkkal folytatott párbeszéd segít jelen lenni saját életünkbenVannak az életünkben olyan időszakok, amikor számot vetünk önmagunkkal. Ilyenkor - bár tesszük a dolgunk, próbálunk odafigyelni mindenre - mégis sokszor azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen máshol járnak a gondolataink. Lelki szemeink előtt képek peregnek, sok mindenki eszünkbe jut, találkozásokat tervezünk, kapcsolatainkon elmélkedünk és arra is gyakrabban gondolunk, vajon maximálisan kihasználjuk-e a jelen adta lehetőségeket az életünkben?

    Megnézem
  • tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek: Három finom, vegán krémleves receptEbben az esős, egyre hidegebb késő őszi időjárásban még az átlagosnál is jobban vágyom a finom, forró krémlevesekre. Most mutatok Neked három vegán verziót, ami gyorsan elkészíthetőek, könnyűek – az egész család szeretni fogja őket!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet