Megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

megérkezett a hideg, és vele együtt a bőrszárazság

Természetes megoldások az úgynevezett „téli viszketésre”

Éppen hogy csak belekóstoltunk a hideg napokba, a fűtés is csupán néhány hete működik, máris húzódik, szárad a bőrünk. Kétségtelenül szárazabb a levegő, kint és a fűtésnek köszönhetően bent is megváltozott a minősége. A kinti hideg levegőnek és a benti fűtésnek köszönhetően fáradtabbak szemeink, viszket a bőrünk, olykor-olykor ránk tör a torokkaparás és a tüsszentő rohamok sem feltétlen a megfázás számlájára írhatóak. Az irritált nyálkahártya is ennek az időszaknak a velejárója.

 

 

Alakítsuk az évszakhoz az esti fürdéseinket!

Lemondani a teli kád meleg vízről? Igen, igazad van, lehetetlen! Tudatában kell lennünk azonban, hogy ha rendszeresen és hosszan maradunk a vízben, könnyen leáztatjuk magunkról a bőr természetes olaj és zsírrétegét. Különösen a forró fürdőnek lehetnek a bőrünkre nézve kedvezőtlen hatásai, kifejezetten szárazzá és sérülékennyé válhat tőle a hámréteg. Az úgynevezett antibakteriális szappanokról, tusfürdőkről már többször szóltunk – egyébként sem ajánljuk a használatukat – de fontos, hogy tudd, a forró vízzel kombinálva ezek a kozmetikumok nagyon erősen megbonthatják a bőr normális állapotát. Használatuk után zsírozás és hidratálás kötelezően előírt, de inkább ajánlunk pár alternatívát arra, hogyan tudsz igazán finom, természetes és bőrtápláló fürdőt készíteni magadnak, ezt követően pedig mivel tudod még puhítani, visszatáplálni, kényeztetni bőröd.

Olajozz, vajazz, masszírozz! Én is ezt fogom tenni, elmondom azt is, hogy mivel!

A novembertől márciusig tartó hónapokban más Mannákat viszek magammal a fürdőbe, főképp olajokat, vajakat. Az évek során sok tapasztalatot szereztem; ha van kedved tegyél egy próbát az én téli bőrápoló rutinommal, amit most megosztok veled.

Hibátlanul tiszta pórusok bőrfeszülés nélkül? - Kerti katicavirág, édesmandula vagy argán szépségolajjal megoldható mindez!

Legújabb kedvencem a bársonyos és sűrű kerti katicavirág szépségolaj. Látványosan eltávolítja a bőrről a mindennapi szennyeződéseket. Gyógynövényes illatát kifejezetten kedvelem, elsőrangúan tisztít és ápol is egyben. Praktikus és legfőképpen természetes, bármelyik vitaminokban gazdag szépségolajat az arcápolási rutinod részévé teheted. A szépségolajakat nedves kézzel kend fel, kipróbálhatod azt is, hogy először vizet, majd az olajakat belepaskolod, kis mozdulatokkal belemasszírozod arcbőrödbe. Mindezt este érdemes megtenni, hiszen a hideg időben a nedvesség - ahogy minden más vizes alapú krém, alapozó is - ráfagyhat a bőrfelszínre, ez pedig szárít.

Száraz hajvégek, viszkető fejbőr? - Jöhet a kókuszvajas pakolás vagy az édesmandula olaj!

Előfordulhat, hogy a fejbőr is kiszárad, hámlik, esetleg korpásodik is a környezeti hatásokra reagálva. Nincs kiábrándítóbb, mint ha az évek során megnövesztett hajkoronánkat rövidebbre és rövidebbre kell vágatni, mert annyira kiszáradnak a hajszálak végei.

Ezt elkerülendő, hetente megteszem, hogy hajmosás előtt kókuszvajat masszírozok a fejbőrömbe, egy mogyorónyit pedig a hajvégeimen oszlatok el. Legalább fél órát rajta hagyom, majd hajat mosok a szokásos szappanommal. Az argánolajat használhatod kiöblítés nélkül is, ekkor hajmosás után, a még nedves hajvégekbe masszírozz belőle egy keveset.

Szárít a fürdővíz? - Vedd elő a jojoba szépségolajat!

Nagy kérdés, hogy mit tegyünk a forró fürdővízbe, ha a fel akarjuk venni a kesztyűt a bőrszárazsággal. Nekem a jojoba szépségolaj vált be, ebből pár cseppet adok az esti kádvízhez. Úgy tapasztalom, hogy puha, hidratált és kevésbé száraz a bőröm, ha különféle olajakkal édesítem meg. Ezek tele vannak vitaminokkal, melyek a melegben kitágult pórusokon keresztül könnyen bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe. A kádból kiszállva, a felpuhult bőr befogadó állapotát kihasználva, folytathatjuk az olajas, vajas testápolást valamelyik szépségolajjal vagy egzotikus vajjal.

Testápolás, hidratálás újra és újra kevés eredménnyel? - Olajozz, vajazz, masszírozz!

Legnagyobb eséllyel a karunkat, lábunkat, a hátunkat érintheti a bőrszárazság. Személyes kedvencem az Organikus ghánai sheavaj, de használom a kókuszvajat és a másik nagy favoritomat, az édesmandula olajat is testápolásra. Az előzőt vajas, kissé szilárdabb, különleges textúrája miatt is kedvelem, felolvasztok a tenyeremben egy borsónyi adagot, ezt eloszlatom a még vizes bőrömön. Az olajokat vizes bőrre ajánlott felvinni, ez annyira bevált, hogy időnként tisztított vízzel vagy virágvízzel nedvesítem meg az arcbőröm, így nedvességgel együtt tudom bejuttatni a vajakban található vitaminokat, értékes tápanyagokat.

Az előttünk álló néhány hónapban kis odafigyeléssel nagyon szép eredményeket érhetünk el, hiszen nem feltétlenül kipirosodott arccal, töredezett hajvégekkel kell várnunk a tavaszt, sőt! A természetes bőr és hajápolás az év bármelyik szakában látványos és motiváló eredményekkel jár. Viszlát viszkető, fakó bőr, én a mindenkori természetes megoldások mellett teszem le a voksom. Te is velem tartasz?

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • szuper téli vitaminforrás

    Szuper téli vitaminforrás

    Cékla, egy sokoldalú finomság! Feta sajtos céklapüré - az egyik kedvencemJavában tombol a szezonja, és remek vitaminforrás a téli hónapokban – nagyon szeretem a céklát, főleg amióta felfedeztem, mennyiféle módon elkészíthető. Szeretném az egyik kedvenc receptemet megosztani Veled, ami azon túl, hogy finom, egyszerűen gyönyörű, ezért vendégek fogadásához is kiválóan alkalmas.  

    Megnézem
  • top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    Top tippek a vízhiányos, száraz bőrre

    November és március között legszárazabb a bőrünk.

    Megnézem
  • házi narancslekvár recept

    Házi narancslekvár recept

    Cukormentes narancslekvár karácsonyra 5 lépésben Tökéletes ajándék, ráadásul nagyon finom!Ugye, Te is szereted a narancs illatát? Én egyenesen rajongok érte, ráadásul számomra egyértelműen összekapcsolódik a karácsonnyal és a téli évszakkal. Szerettem volna ezt a hangulatot megőrizni, ezért gondoltam arra, hogy készítek egy kis narancslekvárt, ráadásul cukormentes verzióban. A legjobb az benne, hogy nemcsak isteni finom tud lenni pirítóson vagy sütin, hanem egy csinos üvegben, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Ágnes
    • 2015-01-22 15:08

    Nem vagyok abban biztos,hogy csak a hideg levegő a ludas a kezem bőrének kiszáradása miatt,de egy biztos:köszönettel tartozom,ugyanis arra gyanakszom,hogy az itteni csapvíz(Németországban élek,az itteni csapvízre gondolok)vízköves,amit leginkább mosogatásnál vettünk észre,de a kézmosások alkalmával a bőröm az ujjaimon kiszáradt,viszketett,de amióta mannaszappant használok,teljesen rendbejött a bőröm,nem viszket és kellemesen puha lett a bőröm.(Dole Vita szappant használok kézmosásnál,tényleg óriási segítség,ezer köszönet!!!)

    • Ágnes
    • 2015-01-22 15:08
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2015-01-25 21:11

      Kedves Ágnes,

      Köszönöm a visszajelzést; további örömteli Mannázást kívánok! :) 

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2015-01-25 21:11

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet