Termesszünk együtt mikrozöldeket!
termesszünk együtt mikrozöldeket!

Termesszünk együtt mikrozöldeket!



Hallottál már a mikrozöldségekről? Nem, nem a közismert csírákról van szó, hanem azokról az egyre népszerűbb, otthon termesztett, vegyszermentes zöldségekről, amelyeket mikrozöldeknek is neveznek.

Méretre mini, de sok értéket tartogat


A mikrozöldek olyan zsenge, fiatal zöldségek vagy fűszernövények, melyeket mi magunk is megtermelhetünk a konyhában. A méretük a nevük ellenére nem is olyan aprócska, korántsem mikroszkopikusak, hanem jó pár centiméteresek. De egy hagyományos, kertben termett zöldséghez képest valóban liliputi változatról van szó.

A mikrozöldségek termesztése nem tévesztendő össze a csíráztatással. A csíra vízben csíráztatott mag, míg a mikrozöldség külsőre és termesztését tekintve is majdnem olyan, mint a “valódi” növény. Kókusz- vagy kenderrost ültetőközegben fejlődik ki legalább 4-5 nap alatt, és jól látható levelei vannak. A csíráztatás 1-2 napos folyamat, ahol a magból épp csak a hajtás fejlődik ki.

Mikrozöldségekkel foglalatoskodni több, mint kertészkedés


Kevés olyan varázslatos dolog van, mint a magad termelte zöldekkel gazdagítani, ízesíteni a házi kosztot. A mikrozöldségek felhasználási módja elméletben megegyezik a hagyományos zöldségekével, leggyakrabban mégis salátába, levesbe, szendvicsbe kerülnek (mikrosalátának is hívják őket).

Az ízük és a színük sokak szerint intenzívebb, erőteljesebb, élénkebb “normál” társaikénál, egyes tanulmányok szerint bizonyos mikrozöldeknek még a tápanyagtartalma is nagyobb.

De egyáltalán nem csak ezért jó a vegyszermentes, vidám mini zöldségekkel bíbelődni. A kertészkedés a lelki egészség szempontjából is számos előnnyel jár.

A Psychology Today többek között ide sorolja az elfogadás gyakorlását, valamint a perfekcionizmus elengedését (megteszel mindent azért, hogy a növényeid szépen növekedjenek, de nem törekszel az amúgy elérhetetlen tökéletességre, a többit a természetre bízod). A folyamatos tanulás képességének erősítése is ott rejlik a kertészkedésben, ahogyan a jelenben való létezés gyakorlása is. Amikor a mikrozöldségeiddel törődsz, a gondolataid és a cselekedeteid egy irányba mutatnak, önkéntelenül is ráhangolódsz a konkrét tennivalókra. A mikrozöldségek termesztése nem kevés odafigyelést igényel, nem is tehetsz mást, mint hogy megajándékozod őket a figyelmeddel.

A házi fűszerkert készítésének fortélyairól ebben a cikkben írtam, ezeknek a tippeknek a mikrozöldségek termesztésénél is nagy hasznát veheted. A menta, a bazsalikom vagy a snidling egy balkonládában is megterem a konyha egy hűvösebb részén, és egész évben élvezheted hatásukat, ha a friss növényeket lefagyasztod. De a jégkockatartó mellett befőttes üvegben, só és természetes édesítőszer segítségével is lehet tartósítani.

Hogyan fogj hozzá a mikrozöldségek termesztéséhez?


  • Az első teendőd a hozzávalók, az eszközök beszerzése, ilyen egy erre alkalmas ültetőtálca, valamint a steril, jól szellőző, de a vizet megfelelően tartó termőközeg (kókusz- vagy kenderrost). Ősszel a terasz vagy a kert helyett a konyha alkalmasabb helyszín, feltéve, hogy elég fényt kapnak a mikrozöldek.

  • Már a mikrozöldek betakarítására gondolva olló is legyen kéznél, méretüknél fogva ez a legpraktikusabb módszer.

  • A mikrozöldek ültetéséhez speciális mag szükséges. Ahogyan a csíráztatáshoz, úgy a mikrozöldekhez is léteznek különféle mikromagok és ültetőcsomagok is. Rajtad múlik, hogy milyen fajtákkal próbálkozol, íme néhány zöldség és fűszernövény azok közül, amelyek mikroméretben is termeszthetőek: ilyen a retek, a zöldborsó, a karalábé, a brokkoli, a rukkola, a koriander vagy a bazsalikom. A magokat valójában nem ültetni kell, hanem egyenletesen rászórni a nedves kókusz- vagy kenderrostra. A magok leírásában nézz utána, hogy kell-e bármelyiket előre beáztatni, vagy utólag lefedni, merthogy erre is szükség lehet.

  • Az idő is fontos hozzávaló! Egy minikert rendszeres művelése folyamatos ültetésből, öntözésből és betakarításból áll. 4-5 nap alatt mikrozöldség lesz a mikromagból, tehát még el sem ültetted, már a termésnek örülhetsz. Az öntözést ne vidd túlzásba, de gondosan ellenőrizd, hogy nem száradt-e a ki a kókusz- vagy kenderrost. Ilyenkor ne felülről locsolj, inkább a tálcába önts egy kis vizet, amit a termőközeg felszívhat. Kellő időt kell szánnod arra, hogy a mikrozöldségekkel foglalkozz, de ahogy láthattad, testileg-lelkileg csak profitálhatsz belőle.

Mannák, ha kedveled a zöldet


Bár a csíra ugye nem mikrozöld, de nem kevésbé értékes konyhai nyersanyag. Sőt, van, amelyik natúrkozmetikumok alapanyagaként is kiváló. A zöld Mannák sorából ezért nem maradhat ki a Bőrselymesítő testápoló búzacsíraolajjal és pálmarózsa illóolajjal, mely E-vitamin-tartalmú búzacsíraolajjal készül.

Az Egészséges tincsek szappan üde, zöld színfolt lehet a fürdőszobádban, bizonyítottan csökkenti a hajhullást*, ápolja a fejbőrt*, és láthatóan kevésbé korpás fejbőrt eredményez*. Egyedi, karakteres zöld színét az ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag agyagnak köszönheti.

*független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által végzett teszt szubjektív felhasználói visszajelzései alapján

Aligha van zöldebb Manna annál a szépítő arcpakolásnál, melyben a zöld agyag és a zöld tea ad találkozót egymásnak, és kifejezetten zsíros, pattanásos, problémás bőrre készült. Az Arcpakolást zsíros bőrre zöld teával akár hetente többször is használhatod.

Ne feledd azonban, hogy minden egyes Manna zöld a maga módján, mert a természet, a fenntarthatóság szempontjait tiszteletben tartva, vegyszerek nélkül készül. Bármelyiket is választod, egy olyan natúrkozmetikumnak örülhetsz, ahol az alapanyagok kiválasztásától a gyártásig minden egyes lépésnél az ökotudatos megoldásokra szavaztunk.

Te megpróbálkoztál már valamilyen mikrozöld termesztésével? Vannak tippjeid? Mesélj a tapasztalataidról hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet