Varázslatos őszi fűszerkert otthon
varázslatos őszi fűszerkert otthon

Varázslatos őszi fűszerkert otthon



Itt az ősz, és vele a levesek és ízletes sültek időszaka.

Ilyenkor szeretem a saját magam által termesztett fűszernövényekkel ízesíteni ezeket az ételeket. Nem mindegy azonban, hogy hogyan! Néhány közülük egész télen elél, és folyamatosan tudod őket szedegetni. Ilyenek a fás szárú növények, mint a kakukkfű, a rozmaring és zsálya. Az oregánó, a majoránna és a citromfű viszont nem szereti a hideget.

A kint tárolt bazsalikom vagy snidling citromfű szintén érzékeny, jobb, ha a konyha hűvös részére teszed a balkonládában.

A mentatövekből válassz le gyökeres sarjakat. Cserépbe ültetve illatos téli vendég lesz a lakásban, és egy-egy letépett levélkéjével bolondíthatod a leveseket, sülteket, desszerteket. A metélőhagymát és a zellert is beviheted a szobába.
Ősszel-télen a természet alszik, mégis vannak olyan növények, amiket ilyenkor érdemes elültetned: a kapor magját késő ősszel szórd el a kertben, vagy a balkonládában. A kamilla is akkor hoz a legtöbb virágot, ha szeptemberben veted el: a mag az őszi esők hatására kikel, áttelel és májusban virágzik. A levendula mag csírázásához hidegre van szükség, ezért ezt is ősszel vesd el a szabadban, ritkán szórva.

Most pedig jöjjenek a tippek, amikkel akár hosszú hónapokra megőrizheted otthoni fűszerkerted növényeit:

A friss növényeket fagyaszd le jégkockatartóban. Az összevágott levélkéket vagy virágzatot kevés vízben elkeverve tedd a tartóba, és ha szükséged lesz főzéskor rá, csak dobd az edénybe a fagyott kis kockákat.

Sóban és természetes édesítőszerben szintén tartósíthatod a fűszernövényeket. Külön extra, hogy az így nyert ízesített természetes édesítőszerek és sók fantasztikus ízt adnak majd az őszi ételeidnek! A levendulát, citromfüvet és rozmaringot eritrittel, a bazsalikomot pedig sóval keverd. Ehhez a típusú tartósításhoz egy befőttes üvegbe pakold a szükséges mennyiségű fűszert, majd töltsd fel sóval vagy eritrittel.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet