Sportoláshoz jobb a víznél
sportoláshoz jobb a víznél

Sportoláshoz jobb a víznél



A zöld, még éretlen kókuszdió leve ásványi anyagokban gazdag, de szénhidrát- és kalóriaszegény, frissítő ital. A fehéres folyadék még nem olyan zsíros és illatos, mint az érett, barna kókuszból nyert kókusztej, viszont számos más előnye ismert.

A legjobb természetes frissítő, ha megizzadtál

A kókuszvíz kiváló izotóniás ital, a sportoláskor, vagy a melegben kiizzadt ásványi anyagokat természetes úton visszapótolhatod vele. 100 ml kókuszvízben csak körülbelül 15 kalória van, és kevesebb, mint 5 gramm cukor, de több kálium, mint 4 banánban. Rengeteg kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, zsírt pedig alig.

Általában gyümölcslével keverve szokás kínálni, hogy ízesebb legyen. Köröket ver a hagyományos sportitalokra, hiszen mesterséges színezékek és szintetikus vitaminok helyett valódi, természetes tápanyagokkal van tele, és ugyanúgy megtalálod a boltok polcain.

Sőt, bizonyos helyzetekben kifejezetten jobb, ha kókuszvizet iszol víz helyett, mert az összetétele meglepően hasonlít az emberi vérplazma összetételéhez, ezért régebben előfordult, hogy kókuszvíz infúziókkal hidratálták a betegeket egyes országokban, pl. Japánban a második világháború idején.

A legújabb orvosi kutatások szerint ha infúzióként nem is az igazi, de sportitalként bizony jobb a víznél és az izotóniás italoknál is, mert kókuszvízből többet tud fogyasztani az ember anélkül, hogy gyomorbántalmai lennének.

Nagy fizikai igénybevétel után (hosszútávfutók, teniszezők, túrázók, figyelem!), vagy extrém melegben tehát érdemes inkább a kókuszvizet választanod.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Andrea
    • 2015-09-22 16:55

    Kedved Szappantündér!
    Mikor olvastam ezt a cikket rögtön széles mosoly kerekedett az arcomon! A kókuszvíz minden, amire eddig vágytam... kell a fenének a sok gyógyszertári vitamin és étrend-kiegészítő. Neki is láttam a netet bújni ezért a csodaitalért. Találtam sokfélét, többféle kiszerelésben és árkategóriában. Hogyan döntsek? Melyiket válasszam? Megtalálható egyáltalán valamelyik üzletlánc polcán? Jól jönne tehát a Tündér segítség!
    Köszönöm!
    Üdv: Andi

    • Andrea
    • 2015-09-22 16:55
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2015-09-28 09:19

      Kedves Andi, olyat válassz, amiben nincs cukor (vagy egyéb édesítőszer), tartósítószer, ízesítő. A nagyobb áruházakban is szokott lenni (az "egzotikus" élelmiszerek között), de azoknál is érdemes az összetételt megnézni.
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2015-09-28 09:19

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet