Segítség, hullik a hajam! Mit tegyek?
segítség, hullik a hajam! mit tegyek?

Segítség, hullik a hajam! Mit tegyek?



Manapság egyre többen szembesülnek a hajhullás problémájával.

Rohanó, stresszes életmódunk, egészségtelen szokásaink, szennyezett környezetünk sajnos megannyi kiváltó faktor lehet. Ugyanakkor komoly betegségeket, hiányállapotokat is jelezhet ez a tünet, tehát mind az okok kiderítése, mind kezelése olykor orvosi feladat. Mi minden okozhatja, mit tehetünk ellene, és hogyan előzhetjük meg?

Mikor beszélhetünk hajhullásról?

Hajszálaink folyamatosan cserélődnek, tehát kihullásuk normális jelenség. A hajszálak kb. 90%-a van növekedő fázisban, a maradék 10% pedig nyugalmi fázisban. A hajszálak 3-5 évig növekednek, majd 2-3 hónapos nyugalmi szakasz után kihullanak, és a hajhagymák újabb hajszálakat termelnek. Napi 50-100 hajszál kihullása normális. Ha 100 fölött van a számuk, az már problémát jelez.

Mik lehetnek az okai?

A hajhullásnak különböző formái vannak. Férfiak esetében a kor előrehaladtával elkezd a halánték, homlok felől, a fejtetőn ritkulni a haj, ez az androgén hormonok hatása. Van, akinél már egész fiatalon elkezdődik a folyamat, másokat csak minimálisan érint. Hogy mennyire érzékenyek a hajhagymák a hormonokra, az örökletes kérdés. Van egy hatóanyag, a minoxidil, amely lassíthatja a folyamatot, hajszesz formájában kapható a patikákban.

Ez a forma sajnos nőket is érinthet, náluk azonban kisebb mértékű a hajhullás, és inkább a fejtetőn jelentkezik. Az említett hatóanyag náluk is hatásos lehet. A menopauza után is jellemző lehet a haj elvékonyodása, amit szintén a hormonális változások okoznak.

Ha foltos kopaszodást tapasztalunk, annak konkrét szervi okai vannak, ilyenkor mindenképpen fontos bőrgyógyászhoz forulni, aki megvizsgálja fejbőröd állapotát, szükség esetén továbbirányít a megfelelő vizsgálatokra. A jelenség oka gyakran gyulladásos góc a szervezetben, vagy autoimmun betegség.

A diffúz hajhullás hátterében lehetnek különböző hiányállapotok, krónikus betegségek, a szervezetet ért jelentős stressz, pl. műtét, drasztikus fogyókúra, de a pszichés stressz is, valamint felléphet gyógyszerek mellékhatásaként is, közismert pl. a kemoterápia következtében jelentkező hajvesztés.

Rengeteg olyan külső, környezeti hatás is éri a hajat, mely fokozott hajhullást idézhet elő, pl. az agresszív kémiai anyagokat tartalmazó hajápoló szerek, a haj festése, formázása, vasalása, a tartós dauer, a túl szoros hajviselet, nyáron erős és gyakori UV-fénynek való kitettség, klóros, illetve sós víz az uszodában, illetve a tengerben, szoros, túl vastag sapka hordása, rossz minőségű fésűvel való, illetve túl gyakori és erős hajfésülés, vagy akár a hajhosszabbítás.

Mit tehetünk ellene?

Mint látod, nagyon érzékeny rendszerről van szó, amire minden hatás, amely Téged ér, befolyással lehet. Ez azonban jó hír is, hiszen így sok mindent tehetsz a megelőzéséért, illetve adott esetben a megszüntetéséért.

Ha hosszabb ideje áll fenn, illetve nagymértékű, akkor mindenképpen szükséges lehet orvosi kivizsgálás és kezelés.

Számos helyes szokást elsajátíthatsz azonban, melyek közvetlenül, illetve közvetetten, egészséged és kiegyensúlyozottságod révén jó hatással lehetnek hajad állapotára.

  • Nagyon fontos a táplálkozás szerepe, hiszen hajunk is az elfogyasztott táplálékokból épül fel. Kerüld a drasztikus fogyókúrákat, vegetáriánusoknak, vegánoknak pedig különösen figyelniük kell a megfelelő fehérjebevitelre. Szüksége van a hajnak A-, B-, C-, E- és H-vitaminra is, valamint az ásványi anyagok közül vasra, kénre, rézre, cinkre, ezenkívül ómega-3-zsírsavakra. Ha biztosra akarsz menni, próbáld ki a Manna Life hajvitamint biotinnal és folsavval, ez 13 gondosan kiválasztott hatóanyaggal biztosítja hajad, körmöd, bőröd szépségét, és nem utolsósorban nagyon finom! ?

  • Fontos a hajápoló szerek gondos megválasztása. Használj mindig a hajtípusodnak megfelelő készítményeket, melyek természetes összetevőket tartalmaznak. A Manna-samponok és balzsamok között minden hajtípusra találsz gyengéd, vegyszermentes ápolókat. Hajmosás után alaposan mosd ki a sampont, balzsamot a hajadból.

  • Ne vidd túlzásba a hajmosást, heti maximum két alkalommal elegendő. Ne moss túl meleg vízzel hajat. Ha csak lehet, szárítsd szabad levegőn a hajadat, ha mégis szükséges a hajszárító használata, akkor vedd alacsonyabb fokozatúra, ne legyen túl meleg a levegő. Vizes hajjal azonban sose menj ki, ha hűvös van, mert a hajhagymák megfázása visszafordíthatatlan hajhulláshoz vezethet.

  • Hajmosás után csak félszárazon fésüld ki hajadat, hiszen vizesen a legsérülékenyebbek a hajszálak. Válassz természetes anyagból készült kefét vagy fésűt, melynek a fogai, sörtéi le vannak kerekítve. A Manna prémium barackfa fésű már látványnak is gyönyörű, és hajad is hálás lesz érte! Ne fésüld túl gyakran és erősen, ez is stressz a hajnak és a fejbőrnek. Ha csak lehet, hordd szabadon a hajadat, a rendszeres, illetve túl szoros összefogás károsítja a hajhagymákat. Csak óvatosan a hajhosszabbítással, és a különböző styling-eszközökkel is!

  • Védd a hajadat a környezeti ártalmaktól! Hordj sapkát, ha hideg van, de ne túl vastagot és szorosat. Nyáron érdemes fényvédő hajápolókat használni, vagy sapkát, kalapot hordani. Itt olvashatsz bővebben a káros hajápolási szokásokról.

  • Tápláld hajadat kívülről is! Ezt egyrészt a minőségi, természetes hatóanyagokból készült hajápoló szerekkel teheted, másrészt pedig nagyon jó szokás heti 1-2 alkalommal hajpakolást használni. Az idézett blogcikk végén letölthetsz egy ingyenes e-bookot, melyben remek tippeket találsz természetes anyagokból készült pakolások készítésére. De kiváló ötlet hajmosás előtt bevetni az Intenzív regeneráló, hajszerkezet-javító spray-t is.

A haj öltöztet – vigyázzunk rá! Remélem, találtál hasznos tippeket, ötleteket a szép hajkorona megőrzésére. ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet