Savanyú, de bámulatos! Kezdd citromos vízzel a napod!
savanyú, de bámulatos! kezdd citromos vízzel a napod!

Savanyú, de bámulatos! Kezdd citromos vízzel a napod!



Ha még sosem próbáltad, lehet, hogy elsőre sokkolónak tűnik majd egy nagy pohár citromos vízzel kezdeni a napot, de hidd el, hogy a hatása meggyőz majd róla, miért is érdemes egy ilyen frissítő koktéllal indítani a reggeledet.

Hidratáló tiszta víz és friss, lédús citrom leve.

Egyszerű receptnek tűnik, mégis az egyik leghatásosabb kombináció arra, hogy energikusan, egészségesen kezdd a napot. Nyár vége felé, őszre készülve a testünk elnehezülhet, egyre többször küzdünk székrekedéssel, lassabb emésztéssel. A citromos víz felpörget, serkenti az anyagcserét, megindítja a bélmozgást és szinte kipucolja a szervezetet a salakanyagoktól.

A legjobb, ha két deci langyos vízbe belefacsarod egy egész citrom levét, természetesen előtte alaposan tisztítsd meg a citromot, hogy a héjáról az esetleges permetmaradványok ne kerüljenek az italodba. Az is fontos, hogy a citrom levét semmiképpen se keverd forrásban lévő vízbe, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a benne található értékes vitaminokat.

Meglátod, megéri felhajtani ezt az erős koktélt, hiszen a citrom valóságos C-vitamin bomba, mely gyönyörűvé teszi a bőrödet, és segít a testednek küzdeni a betegségek ellen.

Magas antioxidáns tartalma pedig védőpajzsot jelent az immunrendszered számára. Ez különösen a hűvösebb napok közeledtével lesz nagyon fontos, amikor az immunrendszerednek csúcsformában kell lennie. Ez a csodálatos citrusos növény ráadásul természetes fertőtlenítő, mivel antibakteriális hatása is van.

A citrom vértisztító, vagyis segít a szervezetben felgyülemlett ásványi sók feloldásában, eltávolításában, és akkor is hatásos lehet, ha különböző lerakódásokkal, pl. epe- és vesekőhomokkal küzdesz.

Elárulok neked egy érdekességet is: a citrom, bármennyire savasnak tűnik, valójában lúgosító hatással bír.

Így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetedben a magasabb pH-értéket, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy le tudd küzdeni a betegségeket. Az elsavasodott szervezet ugyanis gyengébb, és kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben.

Jó hír, hogy a citrom még a fogyásban is társad lehet. Tartalmaz ugyanis egy pektin nevű anyagot, amely képes csökkenteni az éhségérzetet, így a citromos víz után egy jó ideig nem is kívánsz majd semmilyen ételt, ezáltal könnyebben betarthatod a diétád. A legjobb, ha a citrom rostjait sem hagyod kárba veszni, nyugodtan kerüljenek poharadba ezek a kis „darabkák”, melyek csak segítik emésztésedet.

Ha azonban savtúltengéssel, refluxszal küzdesz, akkor a citromos vizet éhgyomorra nem ajánlanám, mert irritálhat és gyomorégést okozhat. Ilyenkor sem kell persze teljesen lemondanod róla, csak fogyassz kevesebb mennyiséget, és adj hozzá több vizet.

Ha már beleszerettél a citromba, javaslom, hogy ne állj meg a citromos víznél.

Próbáld ki a Manna 100%-os natúr citromolajat, melyet szinte végtelen variációban használhatsz otthonodban. Cseppents néhány cseppet a mosógép dobjába, hogy varázslatos, üde illatúak legyenek a ruháid, vagy használd takarításhoz és készíts felmosóvizet 1dl ecet, pár csepp citrom illóolaj és pár liter víz keverékéből. Az is jó ötlet, ha párologtatóba teszed, majd élvezed, amint a citromligetek mennyei illata betölti szobádat.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Károlyné
    • 2018-09-18 06:34

    a saját tapasztalatom a citromos vízzel:
    tavaly tavasszal kezdtem el reggelente inni. azon kívül, hogy "gyarapodtam" 5-6 kg.-val, semmilyen változást nem tapasztaltam, nem lettem friss és fürge. miután abbahagytam, fokozatosan visszaálltam az eredeti testsúlyomra.
    üdv;
    ildi veresné

    • Károlyné
    • 2018-09-18 06:34

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet