Tabutéma: zéró waste menstruáció idején?
tabutéma: zéró waste menstruáció idején?

Tabutéma: zéró waste menstruáció idején?



Intim téma, de vágjunk bele! A nehéz napokon használt tamponok, betétek nemcsak egészségedre lehetnek negatív hatással, de szintetikus összetevőik miatt sok esetben a környezetnek sem tesznek jót. De akkor mit használj? Mutatok pár alternatívát, hátha kedvet kapsz hozzá.

Tisztában vagyok vele, hogy a higiéniai szokásaid, amiket a menstruációs napokon követsz, saját személyes döntésedet tükrözik. Mindannyian szeretnénk a lehető legkönnyebben és legészrevétlenebbül átvészelni ezeket a napokat, ugyanakkor nem árt nyitottnak lenni és környezetbarát megoldásokat is kipróbálni. Miért?

Biztosan észrevetted, hogy a tamponok és betétek többsége pamutból, műselyemből és szintetikus anyagokból készül, sok esetben mesterséges illatosítókkal, melyek allergiás reakciót okozhatnak, és irritálhatják a hüvely nyálkahártyáját. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg kórokozó is megtapadhat rajtuk. A tamponnál még azzal a kellemetlenséggel is számolni kell, hogy mivel nedvszívó, kiszáríthatja a hüvelyt, és ezáltal növelheti a fertőzések és a gombás betegségek kockázatát. Használat után pedig igen nehezen bomlanak le, így hosszú távon nincsenek jó hatással a környezetre.

A tamponnál már csak a tisztasági betétek pusztítják jobban a környezetet: egyes kutatások szerint lebomlási idejük 500 év.

Ha szeretnél egy környezetkímélőbb megoldást, akkor ajánlom, hogy próbáld ki az intimkelyhet, más néven intimtölcsért. Ez egy harang alakú, rugalmas, latexmentes, általában orvosi szilikonból készült, alul záródó kis kehely, ami a hüvelybe helyezve gyűjti össze a folyadékot.

Most biztosan azt kérdezed, hogy mitől jobb egy szintén nehezen lebomló szilikonkehely a tamponnál vagy a betétnél? A válasz egyszerű: egy nő élete során átlagosan több mint 12 ezer tampont vagy betétet használ el. Ezzel szemben szilikonkehelyből maximum 4-5-öt.

A kehely egyik nagy előnye, hogy sterilizálható és nem tapadnak meg rajta a kórokozók, így nem kell tartanod a fertőzés veszélyétől. Ráadásul a tamponhoz képest háromszoros mennyiségű folyadékot képes eltárolni, semmilyen allergiás reakciót nem vált ki, és több jótékony baktérium marad a hüvelyedben.

Ha mindenképpen maradnál a betétnél, akkor ajánlom, hogy próbáld ki a mosható betétet.

Ez a textilből készült betét többféle méretben és nedvszívó képességgel kapható, tisztítása pedig mosógépben történik. Nem kell többé a szintetikus betétek csörgő-zörgő hangjával bajlódnod, és elkerülheted a szintetikus betéteknél előforduló „pelenka-érzést” is.

Ha már nehéz napok, akkor az intim mosakodásról is szót kell ejtenem. A Manna palettáról ajánlom az extra szűz olívaolajos szappant, mely az egyik leggyengédebb szappanunk, selymes kényeztetést jelent bőrödnek.

Zárásként szeretném benned tudatosítani, hogy a menstruáció nőiséged szimbóluma, és szervezeted csodálatos működését bizonyítja. Éppen ezért eszedbe ne jusson szégyenkezni miatta, inkább ünnepeld, hiszen nőnek születni hatalmas ajándék az élettől! Élvezd ki minden percét!

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:06

    Már sokat hallottam az intim kehelyről...még mindig nem szántam rá magam, hogy kipróbáljam, de még rosszat tényleg nem hallottam róla...ideje lenne belevágni!

    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:06

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet