A népszerű sárgabarack előnyei
Gömbölyű, narancssárga és mosolyog. Mi az?
Szeretem, amikor a sárgabarackfán mosolyognak az élénk narancssárga színű gyümölcsök. Egyszerűen jókedvre derít. Ez nem minden, ez a finom gyümölcs rengeteg fontos egészségmegőrző tulajdonsággal is bír.
Lássuk, miért jó Nekünk a sárgabarack
Tele van vitaminokkal
Jelentős A-vitamin forrás. A második típusú A-vitamin, azaz a provitamin-A (béta-karotin) található benne, ahogy a többi gyümölcs és zöldség is ezt tartalmazza. A sárgabarackban nagyon magas a béta-karotin koncentrációja. Ez által segít a látás és az immunrendszer egészségének megőrzésében. A szép bőr, a fogak és a csontrendszer sem nélkülözheti. 3 sárgabarack 158 mikrogrammot tartalmaz, egy felnőtt ember szükséglete 700-900 mikrogramm.
Van benne C-vitamin is, ami köztudottan természetes antioxidáns, segíti az immunrendszert és a bőr öregedését is késlelteti.
2-3 gyümölccsel a napi vitaminszükségleted felét fedezhetjük.
Magas az ásványi anyag tartalma
Főleg kálium és vas található benne. A kálium segít fenntartani a test megfelelő folyadék egyensúlyát, segíti az izmok működését és segít szabályozni a szívverést. Elősegíti az egészséges emésztést, erősíti a csontokat. A megfelelő mennyiségű kálium a vérnyomást is segít a megfelelő szinten tartani, csökkentheti a stroke kockázatát. 3 sárgabarack 427 mg káliumot tartalmaz, napi szükségletünk 4700 mg. (ha ennyi van benne nem mondhatjuk azt hogy magas koncentrációban…)
Jelentős mennyiségű rostot tartalmaz
Nagyon magas az oldható rosttartalma, ami segít egészséges mértéken tartani a vér glükóz- és koleszterinszintjét. 3 sárgabarack kb. 3,3 g rostot tartalmaz és kb. 80 kalóriát.
A sárgabarack-szezon viszonylag rövid, június közepétől augusztus elejéig tart. Ilyenkor lehet kifogni a legérettebb, legfinomabb gyümölcsöket. Kerüld az éretlen, azaz zöld vagy sárga színű barackokat. Az érett sárgabarack szép élénk narancsszínű, illatos és puha (de nem túl puha).
Aszalt sárgabarack
Muszáj, hogy szót ejtsek róla, hiszen a sárgabarack lekváron kívül ez a legjobb dolog, ami a sárgabarackkal történhet. Rendkívül magas a rost-, a kálium- és a vastartalma. Tele van antioxidánsokkal. Ha fogyasztod, változatossá teheted vele a napi gyümölcsfogyasztást. Arra kell csak nagyon figyelned, hogy a cukortartalma viszont jóval magasabb, mint a nyers gyümölcsé, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását.
***Sárgabarackos leveles süti***
Ezt a rendkívül egyszerű, de nagyon finom süteményt sokszor készítem, amikor a sárgabaracknak szezonja van.
Szükséged lesz:
- 8-10 nagyobb, érett sárgabarackra
- 1 zacskó leveles tésztára
- 3-4 evőkanál barna nádcukorra
- 1 evőkanál vajra
Így készítsd:
A leveles tésztát nyújtsd akkorára, mint a tepsid. A barackokat felezd el, és szeleteld fel közepes vastagságú szeletekre.
A vajat olvaszd fel egy serpenyőben, add hozzá a cukrot, és karamellizáld, majd öntsd fel kb. 1 dl vízzel. Hagyd, hogy a karamell feloldódjon benne. A tepsit vajazd ki, és az aljára tedd le a barackszeleteket, majd öntsd rá a karamellt. Végül borítsd be a levelestésztával. Süsd 180°C-on kb. 20 percig, míg a tészta szép aranyszínű lesz. Ha kész, hagyd kicsit hűlni, majd egy határozott mozdulattal borítsd egy vágódeszkára. Már csak fel kell szeletelned. :)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Szia Andi! Szeretném megkérdezni,hogy ez a mennyiség kb. milyen méretű tepsihez van számolva? Valamint a leveles tészta 500g-os? Várom válaszod! Köszönettel: Mesi
Szia Mesi,
A tepsi kb. 25-30 cm, a leveles tészta pedig 500 g. :)
Andrea