Nélküle nincs egészség: A kalcium, azaz 10 csontbarát étel

nélküle nincs egészség: a kalcium, azaz 10 csontbarát étel

Tippek a Szappantündértől Neked
 

Nemcsak a csontok növekedéséhez, csontritkulás ellen fontos a kalcium, hanem a fogak egészségéhez is elengedhetetlen. Vannak olyan ételek, amelyekkel természetesen viheted be a szervezetedbe. Lássuk, melyik az a 10 étel, amelynek magas a kalciumtartalma, ezáltal segít a pótlásában.

Fontos tudni, hogy a kalcium megfelelő felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin. Ezt a vitamint a szervezeted maga állítja elő, de ilyenkor télen szükséged van kiegészítésre. Fogyassz sok halat, tenger gyümölcseit, natúr joghurtot!

A 10 legjobb kalciumforrás:

1. Szezámmag

A nyers szezámmag 100 grammonként közel 1000 mg kalciumot tartalmaz. Érdemes fogyasztanod. Szórhatod müzlibe, süteménybe, kenyérbe, de natúr joghurttal is nagyon finom.

2. Tofu

100 g natúr tofu 510 mg kalciumot tartalmaz. Sajnos hazánkban még nem olyan nagy a tofufogyasztás „kultúrája”, sokan még mindig tartanak tőle egy kicsit. Nem igazán tudják, milyen receptekhez használható. Pedig a vegetáriánus konyha elengedhetetlen alapanyaga. Merj vele ismerkedni!

3. Sajt

100 g mozzarella 620 mg kalciumot tartalmaz, ami igen magas. A pizzát feltétlenül ezzel a sajttal készítsd. A mozzarellát a legvégén tedd a pizza tetejére, és csak pár percig süsd így, míg a sajt megolvad.

4. Gabonapehely

A különböző gabonapelyhek különböző mennyiségben tartalmaznak kalciumot: 100 grammot tekintve 236-1043 mg a kalciumtartalmuk.

5. Szójaitalok

Egy bögre szójatejben igen magas, 368 mg kalcium van. Használhatod turmixok, smoothie-k vagy akár kakaó készítéséhez is. Válassz olyat, ami nem génmanipulált szójából készült, és csak alkalmanként idd, mert magas az ösztrogéntartalma.

6. Szardínia

Ebben a kis halban kicsi a szennyezőanyag-tartalom, de annál magasabb az omega-3 zsírsav szintje, illetve a kalciumtartalma sem elhanyagolható: 100 g szardínia 340 mg-ot tartalmaz.

7. Natúr joghurt

A natúr, zsírszegény joghurt az egyik top kalciumforrás. 100 g 225 mg kalciumot tartalmaz. A jó minőségű joghurt pre- és probiotikum tartalma miatt alkalmas a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, valamint fokozza ezek termelődését.

8. Lazac

100 g ebből a zsírosabb, de nagyon jóízű halból 200 mg kalciumot tartalmaz. Ha teheted, válassz alaszkai lazacot, mert ott érinti legkevésbé a vizek szennyezése.

9. Bab

100 g fehérbab 175 mg kalciumot tartalmaz, ezért ez a hüvelyes is mindenképp ott van az élvonalban.

10. Zöld leveles zöldségek

Ilyen a spenót, a kelkáposzta, a madársaláta, a rukkola, a kínai kel, a mángold. Egy adag (100 g) 56-180 mg kalciumot tartalmaz. Használd őket salátákhoz!

Fontos! A vitaminok együtt, egymással összhangban fejtik ki áldásos hatásukat, ezért nem érdemes csak egyre koncentrálni.
 

Életkor szerint ajánlott napi kalciumbevitel

Életkor

Ajánlott napi kalciumbevitel

0-6 hónapos korban

400 mg

7-12 hónapos korban

400 mg

1-3 éves korban

500 mg

4-6 éves korban

600 mg

7-9 éves korban

700 mg

10-18 éves korban

1.300 mg

Nők 19 éves kortól a menopauzáig

1.000 mg

Nők menopauza után

1.300 mg

Férfiak 65 éves korig

1.000 mg

Férfiak 65 év felett

1.300 mg

Várandós nők (az utolsó trimeszterben)

1.200 mg

Szoptató nők

1.000 mg

(Forrás: WHO)


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük v.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük V.

    A dió és a diólevél – Az egészségmegőrzés növénye Erre csörög a dió... kezdődik a gyermekmondóka. A dióról mindig a finomságok jutnak először eszembe. A nagyi diós bejglije, az utánozhatatlan zserbója. Pedig az édességen kívül számtalan dologra jó a dió: egészségmegőrző, sokféle betegségre jelent kiegészítő megoldást.

    Megnézem
  • hogy használd a mosódiót? - tények és tévhitek

    Hogy használd a mosódiót? - Tények és tévhitek

    Tippek Neked a SzappantündértőlA saját történetem a mosódióval évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a nagyobbik fiam született. Kiderült, hogy allergiás az öblítőre, a mosóporra. Azonnal „kipucoltam” a fürdőszobát a vegyszerektől, és elkezdtem mosódióval mosni. Megdöbbentő volt a változás.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük iv.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük IV.

    A kamilla – A sokoldalú gyógyítóGyógynövényismertető sorozatom a negyedik részéhez érkezett. Most az egyik legismertebb gyógynövényünkről, a kamilláról tudhatsz meg kicsit többet.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet