Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük V.

gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük v.

A dió és a diólevél – Az egészségmegőrzés növénye


Erre csörög a dió... kezdődik a gyermekmondóka. A dióról mindig a finomságok jutnak először eszembe. A nagyi diós bejglije, az utánozhatatlan zserbója. Pedig az édességen kívül számtalan dologra jó a dió: egészségmegőrző, sokféle betegségre jelent kiegészítő megoldást.


Mire jó?

Egy cikkben nehéz felsorolni a dió számtalan jó tulajdonságát, de én azért megkísérlem összefoglalni – dióhéjban :)

A termés:

Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: foszfort, magnéziumot, vasat, cinket és kalciumot, nátriumot, mangánt valamint B1-, B6-, B2-, A- és E-vitamint is. Gyógynövénynek számít a termésen belül lévő, keserű hártya és a zöld burok is, ami körülveszi. Ezekből főzet készülhet (3 evőkanál zöld dióburkot tegyél fél liter forró vízbe, és főzd egy percig, majd hagyd állni két óráig. Ha lehűlt, szűrd le. Általános erősítőszerként használatos.). A termés gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztása segít a szív- és érrendszer karbantartásában.

A levél – amiből teát főzhetsz:

Cserzőanyagokat, flavonoidokat, illóolajat és C-vitamint is tartalmaz.

Külsőleg – főleg a teát használhatod lemosásra, a hajadra és fürdőbe illetve a bedörzsölőt masszírozásra (a recepteket lejjebb találod)

  • Kiváló korpás és zsíros hajra is
  • Használhatod hajnövekedés serkentésére, hajhullás ellen (a diólevéltea sötétíti a hajat, ezért ha világos tónusú a hajad, akkor óvatosan banj vele)
  • Koszmó ellen segítségedre lehet
  • Pattanásos bőrre is alkalmazhatod
  • Elűzi az élősködőket (pl. molyokat a szekrényből, bolhákat a kutya vagy a cica fekhelyéről)

Belsőleg – a diólevél teát fogyaszd

  • Segíti az emésztést
  • Hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz
  • Javítja az anyagcserét


Hogy használd?

Csinálhatsz diólevél teát. 1 evőkanál szárított diólevelet forrázz le 2-2.5 dl vízzel és hagyd állni 10 percig. Ezt használhatod belsőleg, napi 2-3 csészével (gyomorbántalmakra, gyulladásos esetekben), hajöblítésre (jól dörzsöld a hajadba a teát, hagyd rajta pár percig, majd öblítsd ki). Ez a tea alkalmas arcüreg-, orrüreggyulladáskor a tünetek enyhítésére (a teát az orrba kell cseppenteni, és bent tartani egy rövid ideig).

Alkalmazhatod a diólevelet reuma ellen bedörzsölőként. Ehhez 1 liter hidegen sajtolt növényi olajban áztass 10-12 evőkanál szárított diófalevelet egy egész hónapig. A leszűrt olajjal dörzsöld be a bőrfelületet.

Fürdőhöz is használhatod a diólevelet. 1 kg szárított diólevelet főzz 1 liter vízben fél órán keresztül, majd szűrd le, és a főzetet öntsd a fürdővízhez. Aranyér esetén rendkívül hatásos.

Fontos: Kúraszerűen alkalmazd! 6 hétnél tovább tilos folyamatosan fogyasztani.


 


 


 


 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hogy használd a mosódiót? - tények és tévhitek

    Hogy használd a mosódiót? - Tények és tévhitek

    Tippek Neked a SzappantündértőlA saját történetem a mosódióval évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a nagyobbik fiam született. Kiderült, hogy allergiás az öblítőre, a mosóporra. Azonnal „kipucoltam” a fürdőszobát a vegyszerektől, és elkezdtem mosódióval mosni. Megdöbbentő volt a változás.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük iv.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük IV.

    A kamilla – A sokoldalú gyógyítóGyógynövényismertető sorozatom a negyedik részéhez érkezett. Most az egyik legismertebb gyógynövényünkről, a kamilláról tudhatsz meg kicsit többet.

    Megnézem
  • zsíros a bőröd?

    Zsíros a bőröd?

    Néhány hasznos tanács a Szappantündértől NekedArcbőröd olajosan fénylik, csillog? Sokszor tapasztalod, hogy a színe fakó, tapintása pedig érdes? Állandóan újabb és újabb pattanásokat, mitesszereket fedezel fel az arcodon? Akkor Te a zsíros, problémás bőrtípusba tartozol. Olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz a nem kívánt kellemetlen tünetek ellen!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Mária
    • 2014-02-05 09:04

    Nem csak a tea főzet és a levél áztatás alkalmas a reumatikus és ízületi fájdalmak ellen.Mivel a dió maga is igen magas szelén tartalommal rendelkezik, ezért igen egyszerűen csak meg kell enni a diót!Naponta 4-5 szem dió elrágcsálása elegendő ahhoz, hogy 10-14 nap múlva érezhető változást érezhessen a reumatikus, ízületi fájdalmaktól szenvedő beteg. Könnyebben tudja emelni a karját, újra be tudja hajlítani az ujjait, könnyebb a járás, mert nem hasogat a térde. Erről már több ismerősöm is beszámolt, akinek ajánlottam a dió "eszegetését".Hatékony és kemikália mentes gyógyulási lehetőség,ami által visszanyerik a mozgás szabadságukat az emberek!

    • Mária
    • 2014-02-05 09:04

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet