
Mindent a gluténról!
Sokan divatdiétának vélik, valójában minden 100. ember gluténérzékenységben szenved, de olyanokról is tudok, akik azért iktatják ki étkezésükből a gabonát, hogy megszüntessenek bizonyos kellemetlen tüneteket és frissebbek, energikusabbak legyenek!
Egy évtizede még ismeretlen fogalom volt, ma már azok is hallottak róla, hogy mi a gluténérzékenység, akik nem szenvednek ebben a betegségben.
Nézzük, mit is takar ez a fogalom?
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti.
Nem véletlenül nevezik alattomos pusztítónak, a glutén ugyanis fájdalommentesen, szinte észrevétlenül rombolja a szervezetedet. A vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadását okozhatja, és mivel a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok is a bélrendszenek ezen szakaszában találhatók, az étkezések során elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni.
Utánajártam a tüneteknek is, amelyekből rengeteg van, és bizony, sokszor nem könnyű észrevenni.
Ha visszatérő fertőzéseid vannak és egyik betegség követi a másikat, akkor érdemes rá gyanakodnod, csakúgy, mint akkor, ha rendszeresen puffadás jelentkezik nálad, esetleg fokozott hajhullással vagy koncentráció zavarral küzdesz.
Van egy fontos dolog, amit tudnod kell: mielőtt elkezdenél gluténmentesen táplálkozni, mindenképen vizsgáltasd ki magad, mert ha ezt már csak a diéta közben teszed meg, nem lesznek valósak az eredmények és sohasem tudod meg, hogy valójában lisztérzékeny vagy-e.
Ennyit a rossz hírekről, mert a gluténmentes diéta valójában rengeteg előnnyel jár!
A diéta betartásával teljesen tünetmentes, egészséges, teljes életet lehet élni, sőt mi több, egészségesebbet, mint a nagy többség, hiszen a glutén kivonásával megkapod annak az étrendnek az alapjait, ami sokakat a tökéletes anyagcsere, és a fogyás irányába indíthat el! Azon se lepődj meg, ha a gabona mellőzésével sokkal több energiád lesz, frissebbnek, jobb kedvűnek érzed majd magad!
Kíváncsi vagy rá, miből áll a diéta?
El kell kerülni messzire a fehér kenyeret, a péksüteményeket, a müzliket, a rántott dolgokat, a habart főzelékeket, a rántással készült leveseket, vagy minden olyan alkoholos italt, amelyek erjesztett gabonából készülnek. Hogy mit lehet akkor enni, ha ezeket nem? Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, kukoricát, rizst, valamint olyan gluténmentes gabonákat, mint a hajdina és a köles. Ezek előnyei, hogy alacsony kalória-, de magas tápanyagtartalommal rendelkeznek.
Természetesen a desszertekről sem kell lemondanod. Próbáld ki ezt az ínycsiklandó receptet!
Gluténmentes kakaós csiga
Hozzávalók:
-1 csomag 250 g-os gluténmentes leveles tészta
-ízlés szerinti édesítő (1 evőkanál nyírfacukor vagy 1 csepp Stevia)
-6 evőkanál holland kakaópor
-étolaj a kenéshez
Elkészítés:
A kakaót kikeverjük az édesítővel. A leveles tésztát kitekerjük, vékonyan lekenjük olajjal. Megszórjuk a kakaós keverékkel, majd elegyengetjük. Feltekerjük, felvagdossuk, sütőpapíros tepsire tesszük, és olajjal lekenjük vékonyan. 180 °C fokon kb. 15-25 perc alatt megsütjük.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!