Mindent a gluténról!
mindent a gluténról!

Mindent a gluténról!



Sokan divatdiétának vélik, valójában minden 100. ember gluténérzékenységben szenved, de olyanokról is tudok, akik azért iktatják ki étkezésükből a gabonát, hogy megszüntessenek bizonyos kellemetlen tüneteket és frissebbek, energikusabbak legyenek!

Egy évtizede még ismeretlen fogalom volt, ma már azok is hallottak róla, hogy mi a gluténérzékenység, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

Nézzük, mit is takar ez a fogalom?

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti.

Nem véletlenül nevezik alattomos pusztítónak, a glutén ugyanis fájdalommentesen, szinte észrevétlenül rombolja a szervezetedet. A vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadását okozhatja, és mivel a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok is a bélrendszenek ezen szakaszában találhatók, az étkezések során elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni.

Utánajártam a tüneteknek is, amelyekből rengeteg van, és bizony, sokszor nem könnyű észrevenni.

Ha visszatérő fertőzéseid vannak és egyik betegség követi a másikat, akkor érdemes rá gyanakodnod, csakúgy, mint akkor, ha rendszeresen puffadás jelentkezik nálad, esetleg fokozott hajhullással vagy koncentráció zavarral küzdesz.

Van egy fontos dolog, amit tudnod kell: mielőtt elkezdenél gluténmentesen táplálkozni, mindenképen vizsgáltasd ki magad, mert ha ezt már csak a diéta közben teszed meg, nem lesznek valósak az eredmények és sohasem tudod meg, hogy valójában lisztérzékeny vagy-e.

Ennyit a rossz hírekről, mert a gluténmentes diéta valójában rengeteg előnnyel jár!

A diéta betartásával teljesen tünetmentes, egészséges, teljes életet lehet élni, sőt mi több, egészségesebbet, mint a nagy többség, hiszen a glutén kivonásával megkapod annak az étrendnek az alapjait, ami sokakat a tökéletes anyagcsere, és a fogyás irányába indíthat el! Azon se lepődj meg, ha a gabona mellőzésével sokkal több energiád lesz, frissebbnek, jobb kedvűnek érzed majd magad!

Kíváncsi vagy rá, miből áll a diéta?

El kell kerülni messzire a fehér kenyeret, a péksüteményeket, a müzliket, a rántott dolgokat, a habart főzelékeket, a rántással készült leveseket, vagy minden olyan alkoholos italt, amelyek erjesztett gabonából készülnek. Hogy mit lehet akkor enni, ha ezeket nem? Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, kukoricát, rizst, valamint olyan gluténmentes gabonákat, mint a hajdina és a köles. Ezek előnyei, hogy alacsony kalória-, de magas tápanyagtartalommal rendelkeznek.

Természetesen a desszertekről sem kell lemondanod. Próbáld ki ezt az ínycsiklandó receptet!

Gluténmentes kakaós csiga

Hozzávalók:
-1 csomag 250 g-os gluténmentes leveles tészta
-ízlés szerinti édesítő (1 evőkanál nyírfacukor vagy 1 csepp Stevia)
-6 evőkanál holland kakaópor
-étolaj a kenéshez

Elkészítés:
A kakaót kikeverjük az édesítővel. A leveles tésztát kitekerjük, vékonyan lekenjük olajjal. Megszórjuk a kakaós keverékkel, majd elegyengetjük. Feltekerjük, felvagdossuk, sütőpapíros tepsire tesszük, és olajjal lekenjük vékonyan. 180 °C fokon kb. 15-25 perc alatt megsütjük.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • távozz tőlem negativitás! - blog

    Távozz tőlem negativitás!

    Érezted már úgy, hogy megbénítanak a negatív gondolatok? Hogy mennél előre, de a gondolataid visszatartanak attól, hogy szárnyalj?

    Megnézem
  • Élet cukor nélkül - blog

    Élet cukor nélkül

    Van élet a finomított répacukron túl is, édesebb, mint gondolnád!

    Megnézem
  • a stressz és én - blog

    A stressz és én

    Itt az ősz, vége a szabadságoknak is, és kezdődik az év végi hajtás, így valószínűleg a te életedben is egy stresszesebb időszak következik. Van pár tippem, hogy örömmel és stresszmentesen éld meg ezt az időszakot!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet