Élet cukor nélkül
Élet cukor nélkül

Élet cukor nélkül



Van élet a finomított répacukron túl is, édesebb, mint gondolnád!

Kezdem azzal, hogy miért érdemes kerülnöd a répacukrot! Fogyasztását egy soha véget nem érő körforgáshoz tudnám hasonlítani: megemeli az inzulinszintedet, a tested egyre többet akar belőle, majd az inzulin hirtelen zuhanásával éhségérzet következik és az ellenállhatatlan vágy, hogy újra kristálycukorhoz juss!

A finomított fehércukor szinte semmi tápanyagot nem tartalmaz, azonban annál több kalóriát, és kedvezőtlen hatásait a testedre napokig sorolhatnám. A „cukor probléma” azonban nem volt mindig napirenden, évszázadokig csak a gazdagok kiváltsága volt a kristálycukor fogyasztása. Ezzel kapcsolatban egy megdöbbentő adatra bukkantam: napjainkban annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt!

Persze nincs azzal semmi gond, ha édesebbé szeretnéd tenni a napjaidat, és az őszi-téli időszakban az ünnepekhez közeledve egyébként is többször kerül az asztalodra édes finomság!

Mutatok három cukorhelyettesítőt, amiket rögtön meg fogsz szeretni! A hagyományos, finomított verziónál mindegyik jobb választás!

Stevia
A stevia vagy stívia a világ egyik teljesen természetes édesítője nulla kalóriával. Jól hangzik, ugye? Különlegesen népszerű ez az anyag, mint édesítőszer kávékba és teákba, de ugyanúgy használhatod főzésre és sütésre is.

Nyírfacukor
A xilitként is emlegetett nyírfacukor 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a répacukor, és ízében is eléggé hasonlít a kristálycukorra. Sütés-főzésnél általában jól működik, csak kelt tésztában nem tudod használni, és nem karamellizálható.

Kókuszcukor
Ez a kristálycukor helyettesítő a kókuszvirág nektárjából készül, de egyáltalán nincs kókusz íze, viszont rengeteg vitamin, ásványi anyag található benne.

Végezetül hadd osszam meg veled egyik kedvenc, egészségesen édes süti-receptemet! Tökéletes tízórai, uzsonna, vagy vendégváró őszi baráti találkozókra.

Banános-csokis muffin

Hozzávalók (15 db-hoz)
1 evőkanál őrölt lenmag, 3 evőkanál víz, 3 érett banán, 1/3 csésze szójatej, 3 evőkanál repceolaj, másfél teáskanál vanília kivonat, 2/3 csésze kókuszcukor, 3/4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/4 csésze cukrozatlan kakaópor, 2 mérőkanál proteinpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 3/4 csésze tejmentes csokoládé, apróra vágva

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Béleld ki sütőpapírral a muffin-forma mélyedéseit.
  2. Egy kis tálban keverd össze a lenmagot és a vizet, majd tedd félre.
  3. Egy nagy tálban villával nyomd össze a banánokat, keverd hozzá a szójatejet, az olajat, a vanília kivonatot és a kókuszcukrot.
  4. Egy másik közepes tálban keverjük össze a fehérjeport, a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót.
  5. Add a lenmagos keveréket a banánoshoz.
  6. Egy nagy tálban keverd össze a nedves hozzávalókat és a száraz hozzávalókat, amíg sima tésztát nem kapsz, majd keverd hozzá a fél csésze csokit.
  7. Oszlasd el a tésztát egyenlően a mélyedések között, és szórd meg a maradék negyed csésze apróra vágott csokoládéval.
  8. Süsd 25 percig.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a stressz és én - blog

    A stressz és én

    Itt az ősz, vége a szabadságoknak is, és kezdődik az év végi hajtás, így valószínűleg a te életedben is egy stresszesebb időszak következik. Van pár tippem, hogy örömmel és stresszmentesen éld meg ezt az időszakot!

    Megnézem
  • tegyünk a kihalófélben lévő állatokért! - blog

    Tegyünk a kihalófélben lévő állatokért!

    Az utóbbi évtizedekben az emberiség olyan mértékben avatkozott be a természetes egyensúlyi állapotba, hogy az ökológiai katasztrófához is vezethet.

    Megnézem
  • Így küzdd le az őszi fáradtságot! - blog

    Így küzdd le az őszi fáradtságot!

    Egyre hűvösebb az idő és egyre kevesebb napfény ér. A borongós idő miatt a kedved is rosszabb lehet. Mutatom, hogyan maradhatsz kicsattanó formában!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Szilvia
    • 2017-10-30 16:29

    És az élesztőhöz melyik cukrot ajánlod?

    • Szilvia
    • 2017-10-30 16:29
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2017-10-31 16:21

      Kedves Szilvia, kipróbálhatod a steviát, a kókuszcukrot kelt tésztákhoz, de ha többféle receptre vágysz, nézz körül a reform étkezéssel kapcsolatos oldalakon, nagyon jó tanácsokat és recepteket találsz ott is.:)
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2017-10-31 16:21

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet