Miből vegyünk biót?

miből vegyünk biót?

Az egészséges és vegyszermentes élet híveként ha zöldségről, gyümölcsről van szó, természetesen mindenből a legjobb, leginkább természetes körülmények közt termelt változatot vásárolnám. Sajnos azonban – a bővülő beszerzési lehetőségek mellett – még azzal a helyzettel kell szembenéznünk, hogy a bió változatok érezhetően drágábbak a hagyományos körülmények közt termelteknél.

Én sem vásárolok mindenből biót, de a háttér információk ismeretében – melyeket most Veled is megosztok - van néhány, amiből igen. Ezek a termések ugyanis rengeteg vegyszert képesek magukba szívni és raktározni, ezért náluk törekszem arra, hogy ökológiai gazdaságból származó árut szerezzek be. Nézzük, mi szerepel az „ebből biót érdemes” listámon.

Alma/ körte

Almát gyakran veszek, hiszen annyiféle felhasználási módja van, hogy alapdarabbá nőtte ki magát a konyhában. Főtt ételekbe, turmixokba, süteményekbe teszem, és persze a gyerekek uzsonnája mellé is bekerül. Körtét időnként viszek csak haza, ha kifejezetten olyan salátát szeretnék készíteni, amihez ez az íz illik a legjobban. Mind az alma, mind a körte héjában sok-sok vitamin és hasznos tápanyag van, de sajnos nem csak az, hanem növényvédő-szer maradványok, különféle kártevők és betegségek ellen használt permet anyagok is. Ezek a vegyszerek ragaszkodnak a gyümölcs külső burkához, abba beépülve raktározódnak. Bármilyen alaposan mossuk is meg a gyümölcsöt, ezen a helyzeten nem segít, ellenben ha biztosra akarunk menni, megpucolhatjuk, viszont akkor a vitaminok jelentős része is a kukában végzi. Ez az oka annak, hogy almából és körtéből bió változatot vásárolok. Hatalmas előny azonban, hogy így minden apró részletét felhasználom – magokat, magházat, héjat - tudván, hogy a káros kemikáliákkal egyáltalán nem kell számolnom.

Zeller

Az almához hasonlóan, a zeller is ( szár és gumó egyaránt) komoly mennyiségű vegyszert tud felszívni. Korábban olvastam olyan sokkoló adatokat, melyek azt állították, amerikai tesztek során akár 60-féle különböző kemikáliát is kimutattak egy-egy zelleren. Olyan sok zellert nem vásárolok, legfőképp csak levesekhez, salátákhoz használom, ezért amikor mégis szükségem van rá, mindig eszembe jut ez az megdöbbentő számadat és a bió részleg felé veszem az irányt.

Spenót

Imádom a spenótot, az egyik kedvenc szuperélelmiszerem! Leginkább zöld turmixokba, salátákba teszem, de a párolt spenótleveleket köretként is szívesen látom a tányéromon, és ezzel nem vagyok egyedül a családban. A gond az, hogy a hagyományosan kapható, nem bió spenót nagy valószínűséggel egyike a vegyszerektől hemzsegő leveles zöldségeknek. Az ellenőrzött, vegyszermentes beszerzést javaslom.

Burgonya, répa

Földben növekedő gumókról beszélünk, ezért a répa és a burgonya is hatékonyan szívja magába a termőföldjébe juttatott vegyszereket, növényvédőszereket. A répa amennyire csodálatos táplálék, – nem véletlenül a bébiételek egyik leggyakoribb alapja – annyira veszélyes is lehet. A műtrágyák nitráttartalmát is átveszi, megőrzi, és minden más vegyszert is magabiztosan tárol. Nagyjából ugyanez a helyzet a burgonyával is, ezért különösen akkor, ha babáknak adnánk répával, burgonyával készült elemózsiát, fontoljuk meg a néhány száz forintos árrést a bió és a hagyományos zöldség közt. Én azon az állásponton vagyok, hogy feltétlenül megéri, főleg, ha gyerekeink egészségéről van szó.

Saláta

A saláta, mint a többi leveles zöldség a gyakori permetezés miatt került az „ ebből biót érdemes” listámra. A viszonylag kényes növényt ugyanis rendszeresen kezelik különféle szerekkel, ezért nem visz rá a lélek, hogy betegyek a kosaramba a hiperekben kapható példányokból. Annak ellenére sem, hogy látszólag kicsattanóan egészségesek, hatalmasak, nem hagyom magam befolyásolni, a kevésbé látványos, de egészségesebb portékát veszem meg a biopiacon.

Az „ebből biót érdemes” listámon a fenti zöldségek, gyümölcsök szerepelnek, mindemellett a kevésbé kényes terményekből megelégszem a hagyományos termesztésűekkel. A döntést már évekkel ezelőtt meghoztam, és meggyőződésem, hogy ennek a szelekciónak köszönhetően jelentős mennyiségű felesleges vegyszertől mentesíthetem családom szervezetét. Hamarosan egy másik bejegyzésben kitérek majd a tavasszal kapható szezonális zöldségekre is, mert ott is akad mit átgondolni.  



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet