Szuperélelmiszerekkel az egyre szebb és szebb bőrért

szuperélelmiszerekkel az egyre szebb és szebb bőrért

Vacsora téli estékre, amitől még szebb és elégedettebb leszel

Biztosan tudjátok, mennyire szeretek piacra járni. Az ünnepi bevásárláskor volt alkalmam felmérni a kínálatot, megfordultam egy-egy nagyobb élelmiszerboltban is. Miközben a lehető legfinomabb és legegészségesebb alapanyagokat kombináltam a menühöz gondolatban, eszembe jutott, hogy szívesen ajánlanék Neked néhány bőrszépítő szuper élelmet, amit Te is bárhol beszerezhetsz. Ezek az alapanyagok mind kivételesen jótékonyak, és hogy a legegyszerűbb felhasználásukat mutassam meg, egy könnyű esti kétfogásos menüsort is összeállítottam belőlük. A fogásokat kedvedre variálhatod, lényeg, hogy egészséges és vegyszermentes finomságokat használj.

 

Miért olyan szuper a superfood?

A superfood fogalmával mostanában egyre gyakrabban találkozunk. Az úgynevezett szuperélelmiszerek egészségre gyakorolt pozitív hatását - magas vitamin, tápanyag, antioxidáns tartalmuk okán - széles körben elismerik. Melyek a leggyakrabban emlegetett szuper élelmek? Jó kiindulási alap lehet a válogatáshoz, ha tudjuk, hogy sok a superfood a bogyófélék, diófélék, különféle magvak közt, a sötétzöld színű zöldségek, citrusfélék sorában, bizonyos halak, (lazac, makréla, szardínia) teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, valamint az intenzív színnel bíró zöldségek között is.

8+ 2 szuper alapanyag, ami valódi táplálék a bőrnek is

Spenót

Popeye kedvence, az izmok barátjaként is számon tartott spenót, rengeteg tápanyagot és antioxidánst tartalmaz. Az egyik top lutein forrás, ezen felül gazdagon tartalmaz B-, C-, E-vitaminokat, káliumot, kálciumot, vasat, omega-3 zsírsavat, magnéziumot.

Dió

A dió olyan tulajdonságokat ötvöz, amelyek a szuperélelmiszerek toplistájára repítik. A lazacnál is gazdagabban tartalmazza az omega-3 zsírsavat, több polifenol van benne, mint a vörösborban, de az izmok számára elengedhetetlen proteint is bőségesen megtalálni benne. A hajunk, bőrünk fényes és egészséges lesz ha diót fogyasztunk, csontjaink erősebbé válnak csupán heti néhány marék dió elrágcsálásától.

Édesburgonya

Az édesburgonya csordultig van béta-karotinnal, ami a bőr öregedésének természetes ellenszere, nem beszélve a C- vitaminról, ami a kollagénképzést stimulálja bőrünkben. Megannyi értékes tápanyagot és vitamint nyer belőle a szervezetünk. Egészségünkre gyakorolt hatásáról, bizonyos betegségek megelőzésében – passzív dohányzás ártalmai, cukorbetegség stb. - játszott szerepéről rengeteget olvasni. Az American Journak of Clinical Nutrition önkéntesek bevonásával bizonyította, hogy azoknak, akik 3 éven át naponta elfogyasztják egy kisebb édesburgonya felét, akár 10%- kal is csökkenhet látható ráncaik mértéke.

Paradicsom

A likopin nevű öregedést gátló antioxidáns megtalálható a paradicsomban. Ez a lédús finomság, ha jó minőségű és megfelelő, vegyszermentes gazdaságból származik, igazi csemege lehet bőrünk számára. Több helyen olvastam már, hogy a likopin főzés és sütés közben szabadul fel leginkább a paradicsomban, én azért nyersen is sokat használom.

Mandula

Gazdagon tartalmaz E-vitamint, ami fontos bőrünk számára. Olyannyira, hogy ha naponta 20 szem mandulát megeszünk, csökkenthetjük a napsugarak bőrünkre gyakorolt negatív hatását. Aminosavakban, növényi szterinekben sem szűkölködik ez az aprócska mag, mindezek pedig jótékonyak a vércukorszintünkre, izmaink fejlődésére, működésére.

Lenmag

A lenmag az egyik kedvenc szuperélelmiszerem. Érdemes megdarálni, mielőtt felhasználjuk, mert a héját nem tudja lebontani a szervezetünk, így a magban található tápanyagok sem jutnak el a felszívódásig (őröletlenül béltisztításra használhatod). Mi minden van a lenmagban? Omega-3 zsírsav, rengeteg rost és protein, melyek mind-mind előnyére válnak a bőrnek. Többek közt eltüntetik az apró foltokat, a kisebb ráncokat kiegyenlítik, mindenféle bőregyenetlenséggel felveszik a harcot. Az arcpír, a dehidratáltság, különféle irritált állapotok esetében a lenmag fogyasztása komoly eredményeket hozhat.

Avokádó

A száraz bőr enyhítő vitaminforrása. Az avokádó gazdag forrása a béta-szitoszterinnek, annak a növényi szterinnek, mely megakadályozza a koleszterin felszívódását. Jelentős az olajsav tartalma, ami segíti a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet, de meg kell említeni, hogy B-, C-, E-vitamin, béta karotin forrásként is elsőrangú zöldségről beszélünk, ha pedig érettebb, puhább darabokat válogatunk össze, kálium, foszfor, vas, nátrium is kerül a szervezetünkbe a lakoma során.

Répa

A répa az egyik olyan zöldség, ami látványosan változtathat bőrünk állapotán. Nem véletlen, hogy a bébiételek nagy részében megtalálható, köszönhető ez annak, hogy egy vitaminoktól kicsattanó zöldségről van szó. A répában található A-vitamin hatására a bőr kevesebb elhalt hámsejtet termel, így a faggyútól és a már elhalt hámsejtektől eltömődött pórusoknak nagy segítség az étrendünkben megjelenő és rendszeresen felbukkanó sárgarépa. Az A-vitamin aktiválja a pigmenteket, gyorsabban barnulunk tőle és egészségesebb színűvé válik a bőrünk. Szilíciumtartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, ami szintén nagyon fontos tényező, ha szeretnénk minél tovább megőrizni fiatalos külsőnket.

Kivi

Ez az aprócska gyümölcs energialöketként hat ránk. Biztosan te is megfigyelted már, hogy mennyire felpezsdít egy szem kivi; ezt a tulajdonságát a C-vitaminban, valamint antioxidánsokban bővelkedő húsának és héjának köszönhetjük. A paradicsomhoz hasonlóan luteint is tartalmaz, ezért úgy tartják, hogy a bőr számára a kivi felér egy töltekezéssel.

Étcsokoládé

A legalább 60%-os kakaót tartalmazó csokoládékat soroljuk az étcsokoládék, és a szuperélelmiszerek közé. Jótékony hatása annak az étcsokoládénak van, amely kakaóvaj felhasználásával készül, (pálmaolaj helyett) hidrogenizált olajak felhasználása nélkül, valódi, organikus gazdaságban termesztett kakaóbabból. Minél sötétebb a csokoládé színe, annál több flavonoidot tartalmaz, és annál egészségesebb. Antioxidáns tartalma mellett nagy mennyiségben találhatóak benne ásványi anyagok, melyek egytől-egyig rendkívül jól hasznosíthatóak szervezetünk és a bőr szövetei számára.

 

Azt mondják a kivi héjában sok-sok tápanyag van, ezért előbb lefagyasztom, majd héjastól felkarikázom a szemeket (ha elég puha, tojásszeletelővel is megteheted). Felolvasztok egy fél tábla jó minőségű étcsokoládét, és a fogpiszkálóra szúrt kivi szeleteket megmártom a csokiban. A savanykás kivi és a kesernyés csoki ízbombaként robban a szádban; meglátod, a könnyű magos saláta után tökéletes lezárása lehet a napnak.Tudván, hogy mindez egészséges, sőt a bőrödnek is jót tesznek az összeválogatott szuperélelmiszerek, nincs más dolgod, mint kipróbálni és kedved szerint továbbfejleszteni a bőrszépítő fogásokat. 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Dóra
    • 2015-01-10 15:02

    Szia!Miért jó, ha felhasználás előtt lefagyasztod a kivit? És tényleg héjastul kéne megenni?

    • Dóra
    • 2015-01-10 15:02

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet