Karácsonyi édességek karácsony után is
Van, ami megunhatatlan
Ugye sokszor Neked is gondot okoz jól eltalálni a család ünnepi sütifogyasztását? Én rendszeresen abba a hibába esem, hogy jóval többet készítek mindenből, mint amennyi elfogyna. Ennek az az eredménye, hogy többféle sütiből marad még a kamrában, hűtőben az ünnepek után is. Egy biztos: mézeskalács és bejgli minden évben marad. Ha Te is ugyanebben a cipőben jársz, olvass tovább, mert van két szuper tippem, hogy mit kezdj a megmaradt sütikkel.
1. Bejglipuding
Ez az egyik kedvenc karácsony utáni édességem. Azért mondom így, mert az év többi részében nem sütök bejglit, ezért ezt a finomságot sem szoktam elkészíteni.
Szükséged lesz:
- A maradék bejglire (diós-mákos vegyesen)
- Kb. 1 liter rizstejre (a mennyiség attól függ, hogy mennyi bejglid maradt)
- 1 rúd vanília (vagy 1 teáskanál jó minőségű vaníliakivonat)
- 3 evőkanál Demerara nádcukorra (helyettesítheted mézzel, xilittel, sztíviával vagy eritrittel is) a rizstejes, vaníliás keverékhez
- 1-2 evőkanál Demerara nádcukor a tetejére
- Egy kis vajra a forma kikenéséhez
Hogy csináld?
Egy hőálló tálat kenj ki vajjal, majd vegyesen fektesd bele a bejgliszeleteket. A rizstejben keverd el a cukrot és a vaníliarúd belsejéből kikapart magokat. Az egészet öntsd a bejgiszeletekre, majd a tetejét szórd meg cukorral. 180 ºC-os sütőben süsd kb. 15-20 percig.
2. Téli tiramisú
Az igazi tiramisú egy olyan olasz desszert, amiről a nyár, a napfény jut eszembe. Azonban úgy két évvel ezelőtt maradt egy csomó mézeskalács, amivel már nem tudtam mit kezdeni. Így született meg ez a recept, amit nagyon megszerettünk.
Mire lesz szükséged?
- 5 nagyon friss tojásra (ha tudsz, vásárolj szalmonella ellen kezelt tojást, hiszen ebbe a desszertbe nyersen kerül bele)
- 2 rúd vanília kikapart belsejére
- 3 evőkanál Demerara nádcukorra
- 50 dkg mascarponéra
- a maradék mézeskalácsra
- egy laza kávéra a mézesek áztatásához
- 2-3 evőkanál pikáns lekvárra (pl. narancslekvár)
- a tetejére: kb. 5 evőkanál cukrozatlan kakaóporra
Hogy csináld?
A tojások sárgáját keverd habosra a 3 evőkanál cukorral és a vaníliával. Add hozzá a mascarponét, majd a tojások kemény habbá vert fehérjét is forgasd bele a krémbe. A mézeskalácsokat áztasd pár másodpercig a kávéban. Egy nagyobb tálban kezdd el rétegezni a tiramisút: 1 réteg mézeskalács, 1 réteg krém, ennek a tetejére tégy egy kis lekvárt, majd jöhet megint a mézeskalács, a krém, és ennek a tetejére a cukrozatlan kakaópor.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek