4 házi gyógymód másnaposságra

4 házi gyógymód másnaposságra

Ajándék levesrecept a Szappantündértől

Elbúcsúztattad a 2013-as évet? Jól sikerült a szilveszteri buli? Kétségtelen, hogy sokan nem számolnak a következményekkel, sokat esznek és isznak az év utolsó napján. A másnaposság és a rossz gyomor kellemetlen tüneteinek enyhítésére van néhány házi gyógymód, amely segíthet.


 

Mitől lehetsz rosszul?

Verejtékezés, erős fejfájás, remegés, hányinger. Ezek a másnaposság nagyon is kellemetlen tünetei. Nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása kimeríti a tested, kiszárítja, és megtizedeli az ásványianyag-készleted. A fejfájás annak a kövekezménye, hogy az agyban lévő erek kitágulnak. Mivel a vér elsavasodik, émelygést érezhetsz, szédülhetsz.

Lássuk, hogyan segíthetsz magadon:

 

1. Folyadékpótlás

A kiszáradás ellen azonnal tenned kell. Igyál annyi vizet, amitől még nem vagy rosszul – minél többet tudsz meginni, annál jobb. Fogyaszthatsz gyümölcslevet is, mert a benne lévő fruktóz segít az alkohol lebontásában. Nem mellesleg pedig a sok vitamin, ami a gyümölcslében van, feltölti a kiürült vitaminraktáraidat.

Emlékszel még, mit írtam feljebb a fejfájásról? Ha ezt a kellemetlen tünetet szeretnéd gyógyítani, akkor igyál egy csésze kávét, a koffein ugyanis összehúzza az ereket (az agyban is), így csökkenti a fájdalmat. Vigyázz, ne fogyassz belőle sokat, mert a kávé dehidratál.


2. Étel

A könnyű ételek – mint a friss gyümölcs, a méz, saláták – segítenek túllendülni a nehéz pillanatokon. Lehet, hogy nem kívánsz semmit. Ha így van, ne erőltesd, mert azzal csak ártasz magadnak. A nehéz, zsíros ételeket inkább felejtsd el! Ha már nem émelyegsz, akkor jól jöhet egy jó meleg erőleves vagy zöldségleves. A meleg megnyugtatja a gyomrod, a leves pótolja az elvesztett ásványianyagokat és a sót.

Fogyaszthatsz különböző turmixokat is, ebben is inkább a gyümölcscukor a lényeges, hiszen ez segít lebontani az alkoholt.


3. Oxigén

Bármilyen hideg is van, nyiss ablakot, és jól felöltözve tölts előtte néhány percet. Lélegezz mélyeket! Az oxigén segít legyőzni az émelygést és a hányingert.


4. Mozgás

Kicsit nehezedre eshet megmozdulni, amikor fáj a fejed vagy szédülsz, de jót tesz egy séta a friss levegőn. Mindenképpen javul a közérzeted, mivel bármilyen mozgás fokozza az „örömhormon”, az endorfin termelődését. Jobban érzed majd magad!


***Forró leves másnaposságra***


Mire lesz szükséged?

  • 1 kis pohár natúr joghurtra
  • 5-6 szem burgonyára (válassz nem szétfővő fajtát)
  • 2 szál sárgarépára
  • 2 szál fehérrépára
  • 1 teáskanál köménymagra
  • 1 csokor petrezselyemre vagy kaporra (használhatsz szárított fűszernövényeket is)
  • frissen őrölt borsra
  • sóra

Hogy csináld?

A fehérrépát és a burgonyát vágd kockákra, és egy kis olajon kezdd pirítani. Add hozzá a köménymagot, és két percig pirítsd tovább. Ezután öntsd fel vízzel, majd sózd, és add hozzá a felkockázott sárgarépát is. A végén add hozzá a zöldfűszereket (szárított esetén előbb tedd bele), és borsozd. Ha a zöldségek megfőttek, egy-két merőkanállal szedj ki a levesből egy nagyobb tálba, és add hozzá a joghurtot, keverd el jól, és öntsd vissza a levesbe.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • lazító fürdő-receptek neked a szappantündértől

    Lazító fürdő-receptek Neked a Szappantündértől

    Most eljött a Te időd! Tanulj meg pihenni! A karácsonyi hajtástól fáradtabb vagy, mint valaha? Semmi másra nem tudsz gondolni, csak arra, hogy egy kicsit pihenhess, lazíthass? Ne aggódj, segítek. Összegyűjtöttem Neked egy-két lazító fürdő receptet, amelyet otthon magad is könnyen elkészíthetsz.

    Megnézem
  • védd a környezeted!

    Védd a környezeted!

    Kreatív csomagolás-ötletek karácsonyraAjándékozni mindig jó, de főleg karácsonykor. Azonban ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan pazarlásra, amire az év többi részében jobban figyelünk. Sokszor kétszer annyi ételt főzünk, mint amennyi elfogy, átgondolatlanul veszünk meg mindent, ami csak az eszünkbe jut, és kétszer annyi csomagolóanyagot használunk, mint szükséges - sajnos ezek zöme a szeméttelepeken köt ki. Mivel tele vannak festékkel, és többnyire klórozott, fehérített papírok, erősen szennyezik környezetünket. Íme néhány környezetkímélő, ötletes csomagolás, amit Te magad is elkészíthetsz. Legyél tudatosan formabontó karácsonykor!

    Megnézem
  • téli melengető receptek a szappantündértől

    Téli melengető receptek a Szappantündértől

    Finom karácsonyi hangulat, a forralt borA bor bőrre gyakorolt áldásos hatásairól már írtam a blogban (a cikket itt találod). Most mutatok Neked néhány forralt bor receptet, amelyekkel nem a bőröd, hanem a lelked és az érzékeidet tudod kényeztetni. Olvass tovább!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet