Védd a környezeted!

védd a környezeted!

Kreatív csomagolás-ötletek karácsonyra

Ajándékozni mindig jó, de főleg karácsonykor. Azonban ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan pazarlásra, amire az év többi részében jobban figyelünk. Sokszor kétszer annyi ételt főzünk, mint amennyi elfogy, átgondolatlanul veszünk meg mindent, ami csak az eszünkbe jut, és kétszer annyi csomagolóanyagot használunk, mint szükséges - sajnos ezek zöme a szeméttelepeken köt ki. Mivel tele vannak festékkel, és többnyire klórozott, fehérített papírok, erősen szennyezik környezetünket. Íme néhány környezetkímélő, ötletes csomagolás, amit Te magad is elkészíthetsz. Legyél tudatosan formabontó karácsonykor!

1. Színes textilek

Nálunk rengeteg karácsonyi mintás textil rejtőzik itt-ott. Biztos Neked is van pár szép darabod. Ebből is készülhet csomagolás. Japánban pl. a furoshiki technikával csomagolnak szinte mindent. Ez egy négyzet alakú textil különböző hajtogatási formáival éri el, hogy mindent bele lehet csomagolni. Ha beírod az internetes keresőbe, hogy furoshiki, rengeteg videót és leírást találsz róla.

2. Újrahasznosított barna csomagolópapír

Ezt akkor ajánlom Neked, ha ragaszkodsz a hagyományokhoz. Erre a papírra szépen lehet festeni vagy ragasztani valamit. Csinálj rá színes textilmasnikat maradék anyagból!

3. Dobozok

Az ajándékot rejtheted kész dobozokba is, így az ajándékozott elteheti, és bármire használhatja később a dobozt. Készíthetsz is dobozt egy sima cipősdoboz és újságpapír, képregény vagy barna csomagolópapír segítségével. A cipősdobozt vond be a kiválasztott papírral, és használj natúr spárgát vagy rafiát kötözőnek.

4. Virágcserép

Egy kis csipke segítségével gyönyörű csomagolást varázsolhatsz egy natúr színű agyagcserépből. Ragaszd fel a fehér csipkecsíkot körbe a cserép szájánál. Egy kis masnit is csinálhatsz a csipkéből és felragaszthatod dísznek.

5. Natúr papírzacskók

Ez az egyik legkényelmesebb megoldás, mégis nagyon jól néz ki. Főleg akkor mutatós, ha csíkokat, pöttyöket vagy csillagokat festesz rájuk.

6. Csomagolópapír gyermekrajzokkal

A nagyinak és a nagypapinak biztos ez lesz a legnagyobb ajándék. Kérd meg a gyermekeidet, hogy rajzoljanak Mikulást, angyalkát egy nagyobb papírra, és ebbe csomagoljátok a nagyszülők ajándékait. Nagy lesz a meglepetés.

7. Képregény

Gyerekeknek nagy meglepetés, vicces és egyedi csomagolás a képregényújságok papírjába rejtett ajándék. Még olvasgathatnak is. :)

8. Újságpapír

Az egyik legmodernebb csomagolási technika, és manapság nagyon trendi is. Fekete-fehér újságpapírra és spárgára vagy rafiára lesz csak szükséged. Bármit becsomagolhatsz vele, nagyon mutatós.

9. Ajándékkísérő kártya

Ezt szintén csinálhatod saját kezűleg. Keményebb papír kell hozzá. Ehhez is használj újrahasznosított papírt. Lyukasztó segítségével mintákat is lyukaszthatsz bele. Dekoráld festékkel vagy gyermekrajzzal.

+1 Fontos tudnivalók még:

 • ne használj celluxot, az nem környezetbarát
 • ha Te kapsz ajándékot, ne tépd el a csomagolópapírt, hanem tedd el jövőre
 • tégy ugyanígy az üdvözlőkártyákkal is, ennek motívumait is használhatod az eljövendő karácsonyokon
Te milyen csomagolásba szoktad rejteni a meglepetéseket? Oszd meg velem a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

 • téli melengető receptek a szappantündértől

  Téli melengető receptek a Szappantündértől

  Finom karácsonyi hangulat, a forralt borA bor bőrre gyakorolt áldásos hatásairól már írtam a blogban (a cikket itt találod). Most mutatok Neked néhány forralt bor receptet, amelyekkel nem a bőröd, hanem a lelked és az érzékeidet tudod kényeztetni. Olvass tovább!

  Megnézem
 • a szappantündértől neked

  A Szappantündértől Neked

  Megnézem
 • 8+1 tipp a szappantündértől

  8+1 tipp a Szappantündértől

  Még „zöldebb” a karácsonyElkötelezett híve vagyok a környezetvédelemnek, pl. szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és figyelek, hogy a körülöttem élők is kövessék ezt a példát. A gyermekeimet is úgy nevelem, hogy nekik is természetes legyen, hogy óvjuk a Földet, a környezetünket. A karácsony egy olyan ünnep, amikor az ember kevésbé figyel, kissé „leereszt” ebben az időszakban. Kis dolgokkal is sokat tehetsz azonban azért, hogy ilyenkor is a középpontban legyen a környezetvédelem. Íme 8+1 tipp, hogy a karácsony „zöldebb” legyen.

  Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet