Így védik a fák az egészséged
Így védik a fák az egészséged

Így védik a fák az egészséged



Azt már a legtöbb kisgyerek is tudja, miért van szükségünk a fákra, az óriási, érintetlen erdőségekre ahhoz, hogy a Földünk légköre oxigénben gazdag és élhető maradjon.

Száz évvel ezelőtt még 230 000 egyedet számláltak, ma alig 7300 orángután él a World Wide Fund adatai szerint Borneó és Szumátra szigetén. Ennek oka pedig nem más, mint az olajpálma-ültetvények telepítése. Csak 1990 óta 31 ezer hektáron, szinte egy németországnyi területen számolták fel az ősi élővilágot Indonéziában.

Neked is sok jó okod van arra, hogy védd a fákat, fát ültess, fák között élj. Ezek közül összeszedtem neked a legfontosabbakat:

  • A nagyvárosi fákra kevesebb figyelem jut, mint az őserdők védelmére. Jó ha tudod: a betonrengetegekben élő fák az egészségügyi világszervezet számításai szerint évente 7 millió ember életét mentik meg világszerte azzal, hogy tisztítják a poros, füstös városi levegőt.

  • Sok évtizedes orvosi tapasztalatok igazolják, hogy pusztán a fák látványa is hozzásegíti a kórházban fekvő betegeket a gyógyuláshoz. Gyorsabban épülnek fel azok a betegek, akiket fás ligetre, parkra néző kórteremben helyeznek el.

  • A parkokban, erdőkben tett séta, vagy a rendszeres kocogás is fontos egészségvédő hatással bír. Nem csupán az oxigénben dús, szabad levegőn tett mozgás használ a testnek, de a fák közelsége a lelket is gyógyítja. A depressziótól, szorongástól szenvedőknek, időseknek, figyelemzavarral, koncentrációs problémákkal küzdőknek különösen sokat segít a fák közelsége a kutatások szerint.

Sőt, a fák ölelése sokak szerint kifejezetten gyógyító, nyugtató, lelki egyensúlyt elősegítő, vagy akár energetizáló hatású is lehet. Ha az erdőt járva csukott szemű, homlokát, arcát fák törzsének szorító embereket látsz, ne lepődj meg :)

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet