Légy jelen, érezd jobban magad a bőrödben!
légy jelen, érezd jobban magad a bőrödben!

Légy jelen, érezd jobban magad a bőrödben!



Nem tudom, Te hogy vagy vele, de sokszor azon kapom magam, hogy 3-4 dolgot is csinálok egyszerre. Főzök, zenét hallgatok, telefonálok, közben szemmel tartom még a gyerekeket is. Anyukaként gyakran nem is tehetek mást, de már megtanultam, hogy a multi-tasking meglehetősen erőt próbáló mutatvány.

Sajnos nemcsak nagyon fárasztó, de a végeredményt nézve nem is túl hatékony több dologgal foglalkozni egyszerre.

Ha te is gyakran érzed, nem érsz semminek a végére, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, miközben megállás nélkül rohansz, és feladatokat hajtasz végre, figyelj. Ez a mai írásom Neked szól.

Talán hallottál már a különböző keleti tanok kapcsán arról, hogy milyen fontos a meditáció. Hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást, és segíti a test öngyógyító folyamatait. A tudatos jelenlét is hasonló ehhez. Jótékony hatásait orvosi kutatások is igazolják, talán ezért is egyre népszerűbb ez a fajta terápiás módszer - nem csupán a lelki folyamatok iránt érdeklődők, de a pszichológusok körében is.

Néhány egyszerű fogást Te is elleshetsz

1. Légy jelen! Bármit is csinálsz, csak arra az egy dologra koncentrálj.

2. Figyelj az érzékeidre! Ha úgy érzed, állandóan elkalandozik a figyelmed, koncentrálj arra, mit érzékelsz: a hőmérséklet, a tapintás, az ízlelés a segítségedre lehetnek abban, hogy élvezhesd egyetlen kocka csoki ízét, vagy akár azt, ahogy a bőrödet felmelegíti a Nap. Ha állandóan valahol máshol jársz fejben, mint ahol vagy, ezektől az örömöktől fosztod meg magad.

3. Figyelj a gondolataidra: ha túl messzire kalandoznak, nem tudsz kikapcsolódni, pihenni, örülni. Nemcsak magadra, a saját igényeidre, de másokra sem tudsz odafigyelni, és igazán önfeledten velük lenni.

Mit kínál ez a módszer?

  • Meg fogsz lepődni, mennyivel hatékonyabban és gyorsabban tanulsz, vagy végzed el a feladataidat, ha a figyelmedet összpontosítod.

  • Csökkentheted a stresszt, és az ennek következményeit: a rossz alvást, a rossz közérzetet, szorongást, a túlevést és nassolás iránti vágyat, az azon való spekulálást, hányféle rossz dolog történhet majd veled.

  • Segíthet elérni a céljaid, ha tudatosabban éled az életed, és nem szórod szét a figyelmed.


  • Boldogabb, kiegyensúlyozottabb leszel, és rengeteg felfedezést tehetsz: milyen kellemes alámerülni egy kád illatos fürdőbe, milyen jól esik egy masszázs, egy jó könyv, egy puha takaró.

Nem olyan nehéz ez: vedd észre a Téged körülvevő jó dolgokat, és máris jobban érzed majd magad!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet