Így méregtelenítsd a májadat – a legjobb módszerek
Így méregtelenítsd a májadat – a legjobb módszerek

Így méregtelenítsd a májadat – a legjobb módszerek



A máj folyamatosan azon dolgozik, hogy a testünkbe kerülő méreganyagokat kiszűrje, és a vért tisztán tudja tartani. Óvni és védeni kell, hiszen napi szinten rengeteg káros anyagtól szabadít meg. Itt az ideje hát, hogy a májat egy kicsit tehermentesítsük! Mutatom a legjobb módszereket!

Kiválasztó szerveink folyamatosan próbálnak megszabadítani a szervezetbe bekerülő toxinoktól, és a vastagbélben felhalmozódó, káros salakanyagtól. A feladat oroszlánrészét a máj, a vese és a vastagbél végzi. Ami a munkamegosztást illeti, a vér szűrése és tisztítása elsősorban a máj dolga. Mivel a vér egész szervezetünket behálózza és a létfontosságú oxigént szállítja a sejteknek, nagyon fontos, hogy ne legyenek benne méreganyagok. Belegondoltál már, hogy a színezékek, tartósítószerek, adalékanyagok és más, mesterséges kémiai vegyületek vajon hová lesznek a szervezetben? A máj próbálja őket kiszűrni, és megakadályozni, hogy a véráramba kerüljenek. Sajnos azonban nem lehet a végtelenségig terhelni, a túlzott só-, zsír- és cukorfogyasztás, valamint a fent említett anyagok annyira leterhelhetik ezt az érzékeny szervet, hogy már nem tudja olyan jól ellátni feladatát. Ilyenkor a mérgek a véráramon keresztül ellepik az egész testünket. Természetesen ez a folyamat nem egyik napról a másikra következik be, de nem szabad megvárni, hogy tünetek jelentkezzenek.

Javaslom, hogy évente minimum egyszer adj a májadnak esélyt a megújulásra, hogy egy kicsit fellélegezhessen. Meglátod, meghálálja majd, és ezt először abból fogod észrevenni, hogy javul a közérzeted és több lesz az energiád.

Íme, a top 5 májméregtelenítő

Citromos víz

Reggelente indítsd a napod egy nagy pohár citromos vízzel. Ha teheted, akkor a bolti citromlé helyett válassz bio citromot, és annak a levét facsard bele egy pohár langyos vízbe. Segít a máj tisztán tartásában.

Görögszéna tea

Igen erőteljes antioxidáns, mely hozzájárul a májbetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez, mivel felgyorsítja a máj sérült szöveteinek gyógyulását. Két evőkanál szárított görögszénát forrázz le vízzel, majd takard le, és 15 perc után kortyolgasd el.

Lósóska

A sóska hatékony vér- és májtisztító, mely fokozza az epetermelést, és javítja a máj működését, így a mérgek gyorsabban távoznak a szervezetből. A sóskából készíthetsz főzeléket, de a legjobb, ha kicsit megpárolod és úgy fogyasztod el.

Édesgyökér

Szintén teát készíthetsz belőle, tökéletes a máj egészségének védelmére, de akkor is hatásos, ha már bekövetkezett a baj, májgyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmazható. A hatást fokozhatod, ha gyermekláncfüvet, vagy cickafarkfüvet is adsz a teához. Nagyon jó lehet még a tárnicsgyökér, vagy ürömfű is, ezek azonban igen keserűek, így csak keveset tégy a teakeverékedbe.

Keserű saláta

A keserű növényi hatóanyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését, ezáltal a méregtelenítést, így hatalmas jelentőségük van a máj védelmében. A keserű salátafélék közé sorolható a gyermekláncfű, a radicchio, az endívia és a cikória. Ezekből készíts salátát, a keserű íz ellensúlyozására pedig almaecetes és fűszeres szószt használj.

+1 Amit kerülj

Az alkohol a máj egyik legfőbb ellensége, és lehet, hogy drasztikusan hangzik, de már egyetlen pohár bor is hatalmas terheket ró rá. A fehér liszt, a telített zsírok és a cukor szintén nem tesznek jót a májnak, csakúgy, mint a koffein. Ha ezekből jelentős mennyiséget fogyasztottál, próbáld meg természetes probiotikumokkal erősíteni emésztőrendszeredet és ezáltal a májat.




Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet