Fokhagyma, az ezerarcú gyógynövény
fokhagyma, az ezerarcú gyógynövény

Fokhagyma, az ezerarcú gyógynövény



A fokhagyma illata sokakat visszariaszt, pedig az egyik legnépszerűbb fűszernövény, mely rengeteg egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul az íze is nagyon finom. Hoztam pár példát, mivel és hogyan érdemes fogyasztani!

A fokhagyma ősidőktől fogva ismert gyógynövény, fűszernövény. Már az ókorból is maradtak ránk feljegyzések, melyek ennek a különleges növénynek a fogyasztását javasolják különböző betegségek elkerülésének érdekében. Nem csoda, hiszen tele van értékes összetevőkkel: több mint 25 féle hatóanyag található meg benne, többek között enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A fokhagyma ezen kívül antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik, és meghűlés esetén segít kinyitni a légutakat. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, és a népi gyógyászat szerint jó hatással van a vércukorszintre és a koleszterinre is.

Ha nyersen nem szeretnéd fogyasztani erős szaga miatt, vagy marja a gyomrodat, akkor javaslom, hogy kezdd fokozatosan: hámozz meg egy kis gerezdet és dörzsöld a reggeli pirítósra, majd még melegen kenj rá vegán vajat, végül szórj rá egy kis vegán sajtot. Nem lesz olyan intenzív fokhagyma íze, viszont a jó hatásait érezni fogod.

A fokhagyma íze a legjobban szószokban érvényesül, ezért egy olyan, rafinált tésztareceptet hoztam neked, amit bármelyik hétköznap egyszerűen elkészíthetsz, de akár vendégvárónak is tökéletes! A selymes kókusztejszín, az ízletes gomba, a pikáns fokhagyma és az olaszos penne tökéletes elegyet alkot, mely kényezteti ízlelőbimbóidat és erősíti szervezetedet!

Tejszínes-gombás penne

Hozzávalók:
60 dkg csiperkegomba
8 gerezd fokhagyma
1 dl kókusztejszín
1 evőkanál finomliszt vagy keményítő
1 csokor petrezselyem
só és bors ízlés szerint
4 evőkanál kókuszolaj
1, 5 dl víz

250 g tojás nélküli penne tészta

Elkészítése:

Először is mossuk meg és alaposan pucoljuk meg a gombát, majd vágjuk apró darabokra. A fokhagyma gerezdeket szintén pucoljuk meg, majd tegyük fokhagymaprésbe és törjük össze, hogy pépet kapjunk, majd az olajon enyhén dinszteljük meg. Ha nincs fokhagymaprésünk, akkor az is jó, ha késsel nagyon apró darabokra vágjuk, és úgy futtatjuk meg a forró olajon. Ha már aranysárga, akkor dobjuk rá a gombát, az apróra vágott és megmosott petrezselymet és öntsük rá a vizet. Ne ijedjünk meg, hogy nincs rajta elég folyadék, hiszen a gomba is levet enged majd főzés közben. Sózzuk-borsozzuk, majd amikor körülbelül 10 perc múlva kezd besűrűsödni, akkor elkeverjük benne a lisztet és hozzáöntjük a kókusztejszínt. Ha nagyon sűrű, akkor öntsük fel egy kis vízzel, majd főzzük további 5-10 percig.

Közben egy külön edényben főzzük a penne tésztát készre, vigyázva, hogy ne legyen túl puha, inkább amolyan „al dente”, olaszosan. Keverjük hozzá az illatos gombás-tejszínes fokhagymás szószt, és már találhatjuk is ezt a mennyei különlegességet!

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet