Gurul a..., gurul a... málna

Ajándék málnás receptek Neked
Készül belőle lekvár, turmix, süti, de önmagában a legfinomabb. Csendes nyári estéken igazi felüdülés egy marék málnát megeszegetni.
Tudtad, hogy amellett, hogy nagyon finom, sokoldalú gyümölcs, az egészségedre is jó hatással van?
A málna:
-
gazdag ásványi anyagokban
-
cserzőanyagokban
-
gyümölcssavakban
-
flavonoidokban
-
és vitaminokban is
-
magas a C-vitamin-tartalma; 10 dkg 26.2 mg-ot tartalmaz
-
magas a magnézium-, és rosttartalma
-
K-vitamint is tartalmaz
-
van benne folsav, kálium, E- és A-vitamin és Omega-3 zsírsavak.
Az előnyeit még felsorolni is hosszú, nem?
Gyógyászati célokra a málnacserje levelét gyűjtik egészen májustól augusztusig. Ebből teát lehet készíteni, amely összehúzó hatású. Erről már írtam egy régebbi cikkemben, itt elolvashatod: http://fb.manna.hu/19i4stvl
A gyümölcsnek is vannak olyan fontos gyógyhatásai, amelyekre a habzsolás közben nem is gondolsz, pedig mennyire fontosak!
-
Csökkenti a magas vérnyomást
-
Megszünteti a menstruációs zavarokat
-
Szabályozza a szívműködést
-
Serkenti a vérkeringést
Azonban – mint minden bogyós gyümölcs – a málna is okozhat allergiás tüneteket.
-
Bőrkiütést, csalánkiütést
-
Szénanátha jellegű köhögést, tüsszentést, irritációt
-
Asztmaszerű panaszokat
Ha ezeket tapasztalod, sajnos abba kell hagyni a málna fogyasztását.
***Ajándék málnás receptek Neked***
1. Málnás jégkocka
A kerti partikon bevetheted ezt az érdekes díszt, ami egy sima ásványvizet is feldob. A málnaszemeket tedd jégkockatartóba, majd öntsd fel vízzel, tedd a fagyasztóba. Gyönyörű, gyümölcsös jégkockáid lesznek.
2. Hideg málna-krémleves
Mire lesz szükséged?
- fél kg málnára,
- 2 dl tejszínre,
- fahéjra,
- minimális Demerara nádcukorra (helyettesítheted mézzel is),
- fél citrom levére és héjára (a héjat csak akkor használd fel, ha ellenőrzött gazdaságból származó citromot tudtál szerezni).
Hogyan csináld?
A málnát tedd fel annyi vízben, hogy jócskán ellepje, majd add hozzá a cukrot, a frissen facsart citromlevet, a reszelt citromhéjat és a nádcukrot vagy mézet. Forrald össze ezeket, majd vedd le a tűzről és botmixerrel pépesítsd. Szűrd át a levest, hogy a magok ne kerüljenek bele, majd tedd vissza a tűzre (kis lángon, alacsony fokozaton). Add hozzá a tejszínt, majd hűtsd szobahőmérsékletűre. Tedd be a hűtőbe, és fogyaszd hidegen!
3. Málnapüré
Mire lesz szükséged?
- fél kg málnára
- két evőkanál Demerara nádcukorra
- 1 dl vízre
Hogyan csináld?
A hozzávalókat tedd fel főni, kb 15 percre lesz szükséged, hogy a víz elpárologjon. Ha kész, pürésítsd és szűrd át az egészet. Ezt a pürét használhatod fagyikhoz, sütik tetejére.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
A mi családi receptünk így szól:1 csésze málna; 1 csésze cukor (mindenki maga dönti el, hogy milyen, esetleg méz...); és két tojás fehérje. Habverővel felverni, és kész. Hűtve is fogyasztható, de fagyasztani is lehet, így teljesen fagyi állagú lesz.Jó étvágyat!!