Gurul a..., gurul a... málna

gurul a..., gurul a... málna

Ajándék málnás receptek Neked

Készül belőle lekvár, turmix, süti, de önmagában a legfinomabb. Csendes nyári estéken igazi felüdülés egy marék málnát megeszegetni. 

Tudtad, hogy amellett, hogy nagyon finom, sokoldalú gyümölcs, az egészségedre is jó hatással van?

A málna:

  • gazdag ásványi anyagokban

  • cserzőanyagokban

  • gyümölcssavakban

  • flavonoidokban

  • és vitaminokban is

  • magas a C-vitamin-tartalma; 10 dkg 26.2 mg-ot tartalmaz

  • magas a magnézium-, és rosttartalma

  • K-vitamint is tartalmaz

  • van benne folsav, kálium, E- és A-vitamin és Omega-3 zsírsavak.

Az előnyeit még felsorolni is hosszú, nem?

Gyógyászati célokra a málnacserje levelét gyűjtik egészen májustól augusztusig. Ebből teát lehet készíteni, amely összehúzó hatású. Erről már írtam egy régebbi cikkemben, itt elolvashatod: http://fb.manna.hu/19i4stvl

A gyümölcsnek is vannak olyan fontos gyógyhatásai, amelyekre a habzsolás közben nem is gondolsz, pedig mennyire fontosak!

  • Csökkenti a magas vérnyomást

  • Megszünteti a menstruációs zavarokat

  • Szabályozza a szívműködést

  • Serkenti a vérkeringést

Azonban – mint minden bogyós gyümölcs – a málna is okozhat allergiás tüneteket. 

  • Bőrkiütést, csalánkiütést

  • Szénanátha jellegű köhögést, tüsszentést, irritációt

  • Asztmaszerű panaszokat

Ha ezeket tapasztalod, sajnos abba kell hagyni a málna fogyasztását.

***Ajándék málnás receptek Neked***

1. Málnás jégkocka

A kerti partikon bevetheted ezt az érdekes díszt, ami egy sima ásványvizet is feldob. A málnaszemeket tedd jégkockatartóba, majd öntsd fel vízzel, tedd a fagyasztóba. Gyönyörű, gyümölcsös jégkockáid lesznek.

2. Hideg málna-krémleves

Mire lesz szükséged?

  • fél kg málnára,
  • 2 dl tejszínre,
  • fahéjra,
  • minimális Demerara nádcukorra (helyettesítheted mézzel is),
  • fél citrom levére és héjára (a héjat csak akkor használd fel, ha ellenőrzött gazdaságból származó citromot tudtál szerezni).

Hogyan csináld?

A málnát tedd fel annyi vízben, hogy jócskán ellepje, majd add hozzá a cukrot, a frissen facsart citromlevet, a reszelt citromhéjat és a nádcukrot vagy mézet. Forrald össze ezeket, majd vedd le a tűzről és botmixerrel pépesítsd. Szűrd át a levest, hogy a magok ne kerüljenek bele, majd tedd vissza a tűzre (kis lángon, alacsony fokozaton). Add hozzá a tejszínt, majd hűtsd szobahőmérsékletűre. Tedd be a hűtőbe, és fogyaszd hidegen!

3. Málnapüré

Mire lesz szükséged?

  • fél kg málnára
  • két evőkanál Demerara nádcukorra
  • 1 dl vízre 

Hogyan csináld?

A hozzávalókat tedd fel főni, kb 15 percre lesz szükséged, hogy a víz elpárologjon. Ha kész, pürésítsd és szűrd át az egészet. Ezt a pürét használhatod fagyikhoz, sütik tetejére.

Melyiket próbálod ki először? Oszd meg velem itt, a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • reggelizz úgy, mint egy király

    Reggelizz úgy, mint egy király

    6 szuperétek reggelireBiztos Te is ismered a mondást: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus.” Az éppen divatos diéták hol alátámasztják, hol ellentmondanak ennek a kijelentésnek. Van, aki szeret reggelizni, van, aki nem. Te szoktál reggelizni? Tudod, melyek azok az étkek, amelyeket kimondottan javasolt reggelire enni?

    Megnézem
  • támadnak a vérszívók!

    Támadnak a vérszívók!

    Ajándék kullancsriasztó recept a kirándulásokra.

    Megnézem
  • válassz helyesen, napozz biztonságban

    Válassz helyesen, napozz biztonságban

    Fizikai vagy kémiai fényvédő a megfelelő választás?Már sokszor, sok helyen írtak róla, de mégis minden évben nagyon fontos elmondani, hogy védekezz a Nap káros sugarai ellen. A tudomány mai állása szerint a bőr öregedéséért felelős tényezők közül kiemelkedik a napsugárzás.Megfelelő az a fényvédő, amely a napsugárzás mindkét fajtája (UV-A és UV-B) ellen megvéd. Te vajon helyesen választottál eddig?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Krisztina
    • 2013-07-12 12:43

    A mi családi receptünk így szól:1 csésze málna; 1 csésze cukor (mindenki maga dönti el, hogy milyen, esetleg méz...); és két tojás fehérje. Habverővel felverni, és kész. Hűtve is fogyasztható, de fagyasztani is lehet, így teljesen fagyi állagú lesz.Jó étvágyat!!

    • Krisztina
    • 2013-07-12 12:43

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet