GMO: mit jelent és miért kell kerülnöd?
gmo: mit jelent és miért kell kerülnöd?

GMO: mit jelent és miért kell kerülnöd?



Kevesen vannak, akik még nem hallottak róla, mégis sokan nem tudják, hogy mit is rejt a GMO rövidítés. Bizony, nem sok jót, és ez azért van, mert a GMO genetikailag módosított élelmiszerekre utal, amelyek sajnos rendkívül károsak a szervezetre. Mutatom, mit kell tudnod róla és hogyan kerüld el!

Először is tisztázzuk, mit is jelent a genetikai módosítás.

Az élőlények örökítő anyagába más élőlény örökítő anyagát, DNS-ét építik be. Miért? Annak érdekében, hogy a termőföldeken totális gyomirtást végezhessenek erős vegyszerekkel anélkül, hogy a haszonnövény károsodna. Az ily módon beépített DNS ellenállóbbá teszi őket a különböző rovarokkal és kártevőkkel szemben, így nagyobbra nőnek, kevesebb az esély a károsodásra, és több hasznot hajtanak a termelőnek.

A probléma ott van, hogy ameddig egy permetezett alma esetében a rá szórt mérget le lehet mosni, addig a genetikailag módosított növényekben benne marad az idegen genetikai anyag, és ezt elfogyasztjuk. A génmódosított élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól megoszlik a kutatók véleménye, de annyi bizonyos, hogy rengeteg egészségügyi és etikai kérdést vet fel a téma, és ezekre még nem születtek egyértelmű és megnyugtató válaszok.

Leginkább a kukorica, a repce és a szója esetén kell attól tartanod, hogy génmódosított változatról van szó, hiszen ezeket a növényeket manipulálják genetikailag leginkább a világon.

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy úgyis csak nagyon ritkán fogyasztod ezeket az ételeket, az igazság azonban az, hogy rengeteg feldolgozott termék tartalmazza ezeket. Többek között a panírozott mirelit élelmiszerek, a levesporok, a sütemények, a felvágottak, sőt, még a csokoládé is. A sort hosszan folytathatnám. Ezekben az élelmiszerekben nagy eséllyel mind találunk szója, kukorica vagy repceszármazékot, természetesen csak kis mennyiségben, de nem nehéz elképzelni, hogy pár év alatt az általuk okozott esetleges negatív hatások jelentős mértékben fejtik ki hatásukat a szervezetedben.

A génmódosított élelmiszerek exportjáról-importjáról szóló világszintű kereskedelmi szabályozások igen gyorsan változnak, így könnyen lehet, hogy már csak későn értesülsz róla, ha a boltok polcain génmódosított élelmiszerek is megbújnak. Hogyan kerüld el ezeket az élelmiszereket? Válassz olyat, amely a lehető legkevesebb feldolgozáson esett át, vagyis friss, lehetőleg szezonális és bio élelmiszereket, melyeket nem ért nagy mennyiségű vegyszer. Javaslom, hogy járj piacra őstermelőhöz, akit ismersz, és akiben megbízol, és akinél biztos lehetsz abban, hogy az áru eredete megbízható. Azoknál a termékeknél, ahol ez nem lehetséges, mindig olvasd el alaposan az összetevők listáját, és ha bizonytalan vagy, nézz utána az alapanyagoknak.

Az egészséges táplálkozás persze mit sem ér, ha mellette szintetikus anyagok sokaságát kened a bőrödre, mely aztán onnan felszívódva bejut a szervezetedbe.

A natúr bőrápoláshoz a Manna palettán található természetes összetevőkből álló termékeket ajánlom, melyek garantáltan vegyszermentesek. Ha egy igazi természetes csemegével szeretnéd indítani az őszt, akkor ajánlom a Manna luffás bőrradírt, mely egyszerre hozza el számodra a selymes és felfrissült bőrt. Tele van a természet kincseivel, kókuszolajjal, mandulaolajjal, citrom és fahéj illóolajjal és luffával, hogy Te a legszebb, természetes énedet mutasd nap mint nap.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet