Folt hátán folt – Betegség is lehet az arcon lévő foltok hátterében

folt hátán folt – betegség is lehet az arcon lévő foltok hátterében

Narancsos arcmaszk recept Neked a Szappantündértől

Itt az idő, hogy fellebbentsük a fátylat arról, hogy a vegyszerekkel teli kozmetikumok hosszú távú használata mit okozhat az érzékeny, szeplőkre, foltosodásra hajlamos bőrödön! Tudtad, hogy nem mindig csak a genetika okozza a szeplőt vagy a májfoltot? Komoly betegség is húzódhat a háttérben, amit a kemikáliák csak súlyosbíthatnak.

A foltok fajtái

Mitől alakulhatnak ki?

A bőr foltosodásának okozója egy hormon. A melanocita-stimuláló hormon fokozza a hámrétegben lévő melaninsejtek működését, így több festékanyag képződik. Természetesen genetikai hajlamod is lehet a szeplőkre.

1. Szeplő

Ezek az aprócska foltok már gyermekkorban kialakulnak az arra hajlamosaknál. Ha fehér a bőröd, vörös vagy szőke a hajad, akkor biztosan találkoztál már velük. Általában nem több, mint puszta esztétikai probléma. Van, aki kifejezetten szexinek tartja a szeplőit. Legtöbbször a napsugárzás hozza elő őket, vagy fokozhatja a jelenlétüket.

2. Pigmentfolt

Napsugárzás hatására képződik. Ugyanaz a hormon felelős érte, mint a szeplőkért. Azonban ez valójában nem hajlam kérdése, bárkinél előjöhet pigmentfolt. Igazából ez egy védekezés a nap káros sugarai ellen. A barnulás is voltaképpen ugyanez, azt is a melaninsejtek okozzák.

3. Májfolt

Itt már óvatosnak kell lenned. Nem szabad elsiklani a májfoltok megjelenése felett. Ezek a foltok valamilyen hormonális változás vagy külső hatás folyományaként keletkezhetnek. Tudtad például, hogy a retinol tartalmú krémek is a nappal érintkezve a bőrödön okozhatnak májfoltot?

Fontos, hogy légy résen, hiszen egyes esetekben akár betegség jelei is lehetnek a kisebb-nagyobb májfoltok. Időskorban több májfolt alakulhat ki, ennek oka az, hogy az a rendszer amely fiatalkorban jól működik, időskorra fellazul, a bőr öregszik, a pigmenttermelés pedig fokozódik egyes területeken (pl. a kézfejen).

Az esetek többségében egyszerű esztétikai problémáról van szó, azonban sokféle betegség is húzódhat a háttérben. Ha hirtelen sok májfolt alakul ki az arcodon, érdemes azonnal bőrgyógyászhoz fordulni, mert ő a tünetekből tudni fogja, hogy szükséges-e bármilyen más vizsgálatot elvégeztetned.

Két nagyon gyakori példa az arcon lévő foltok megjelenésére

1. A száj körül, valamint az alsó szemhéjon megjelenő foltok először sok kis pattanásnak tűnnek. Ez sokszor azonban valamilyen hormonális változásra, főleg az ösztrogén szintjének változására utalhat. Sőt emésztési zavar vagy Candida gomba jelenléte is húzódhat a háttérben.

2. Ha az arcod egész területén elszórva jelentkeznek foltok, akkor azt valószínűleg ásványianyag-hiány okozza. Ezt természetes források és kiegészítő források bevetésével tudod pótolni. Dr. William Schüssler figyelte meg először, hogy összefüggés van az arcon tapasztalható elváltozások és az ásványianyag-hiány között. Ő volt az, aki megalkotta ezeket a sókat, amelyeket kis tabletták formájában vásárolhatsz meg, s ezeket elszopogatva lassan pótolhatod vissza az ásványi anyagokat. Érdemes egy hozzáértő terapeuta segítségét kérned, mert az arcodból sok mindent le tud szűrni, és ajálnja Neked a megfelelő Schüssler-sót.

***Narancsos arcmaszk foltok ellen***

Ez az arcmaszk segít az arcodon és a dekoltázsodon lévő foltok halványításában. Használhatod egy héten kétszer is.

Mire lesz szükséged?

  • 3 evőkanál zabpehelylisztre
  • 1 egész narancs frissen facsart levére
  • 3 evőkanál natúr joghurtra
  • 2 evőkanál mézre

Hogy csináld?

Minden összetevőt keverj jól össze egy kis tálkában. Addig keverd, míg jól kenhető masszaállagot kapsz.

Tisztítsd meg az arcod a bőrtípusodnak megfelelő szappannal, majd óvatosan töröld szárazra. Ezután vidd fel a maszkot az arcodra és a dekoltázsodra. A szemed környékét hagyd ki! 15-30 percig pihenj, majd langyos vízzel öblítsd le.

A maradék maszkot egy jól záró dobozban 1 hétig is eltarthatod a hűtőben.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük vi.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük VI.

    A hársfavirág – A Nagyi tudása aranyat érMegfáztál? Hársfatea a megoldás! Ez volt az egyik tea, amit anyukám és nagymamám mindig főztek, ha megbetegedtem (a másik a hagymatea volt, de arra nem emlékszem vissza ilyen jó szívvel :) ). Már kisgyerek koromban tudtam, hogy a hársfa jó a megfázásra. De hogy mi mindenre jó még? Kiderül a gyógynövénysorozatom 6. részéből.  

    Megnézem
  • edzőcipőt edzéshez, magas sarkút randira!

    Edzőcipőt edzéshez, magas sarkút randira!

    Milyen a jó cipő? - Interjú Dr. Marschalkó PéterrelFarsang kellős közepén járunk, indul a báli szezon. Az biztos, hogy ilyenkor mindenki a csinos, trendi lábbelit helyezi előtérbe, de mi a helyzet a mindennapokkal? Milyen cipőt érdemes választanod, ha a lábad egészségét fontosnak tartod? Kérdéseimre Dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyerekkórház Ortopéd Osztályának osztályvezető főorvosa válaszolt.

    Megnézem
  • nélküle nincs egészség: a kalcium, azaz 10 csontbarát étel

    Nélküle nincs egészség: A kalcium, azaz 10 csontbarát étel

    Tippek a Szappantündértől Neked  Nemcsak a csontok növekedéséhez, csontritkulás ellen fontos a kalcium, hanem a fogak egészségéhez is elengedhetetlen. Vannak olyan ételek, amelyekkel természetesen viheted be a szervezetedbe. Lássuk, melyik az a 10 étel, amelynek magas a kalciumtartalma, ezáltal segít a pótlásában.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet