Edzőcipőt edzéshez, magas sarkút randira!

edzőcipőt edzéshez, magas sarkút randira!

Milyen a jó cipő? - Interjú Dr. Marschalkó Péterrel

Farsang kellős közepén járunk, indul a báli szezon. Az biztos, hogy ilyenkor mindenki a csinos, trendi lábbelit helyezi előtérbe, de mi a helyzet a mindennapokkal? Milyen cipőt érdemes választanod, ha a lábad egészségét fontosnak tartod? Kérdéseimre Dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyerekkórház Ortopéd Osztályának osztályvezető főorvosa válaszolt.

Lapos vagy magas? Mi az egészséges a lábunknak? Milyen az egészséges cipő?

Fontos tudni, hogy ha páros lábon állunk, akkor a testsúly a talpainkon közel egyenlő mértékben oszlik meg. Sima talajon állva a sarkak kapják a nagyobb terhelést.

A járás azonban különböző dinamikus változásokat eredményez a lábunk csontos, szalagos és izmos szerkezetében is. Ez alatt azt értem, hogy minden egyenetlenség leküzdésénél fokozott az igénybevétel.

A cipő is lehet ilyen fokozott igénybevétel, hiszen ha nem választunk jól, a lábnak plusz munkába kerül a járás. - mondja Dr. Marschalkó Péter.

Már a 2-3 cm-es sarokmagasság feletti cipők is olyan mértékig kényszerítik az alsó végtag ízületeit a szokottól eltérő helyzetre, hogy korán elfáradunk a járásban és állandó viselésük mellett tartós panaszok, kopások alakulhatnak ki.

Ez sajnos komoly problémákat okozhat máshol is, hiszen mint ízületi láncszemek, egyes gerincszakaszok is állandó új pozícióra kényszerülnek, ezzel megalapozva a tartási rendellenességet, a derék- és hátfájást.

Ugyanakkor a teljesen lapos sarok a gyermek és felnőttkori laza befelé dőlés esetén nem tanácsolható. Csak a mérsékelten magas sarok az amivel hosszútávon munkát és erőt tartalékolhatunk.

Tehát milyen is az egészséges cipő? Az egészséges cipő olyan, ami mind az állás statikus fázisában, mind pedig a járás dinamikus fázisában segíti a láb munkáját. A sarkot támasztó, rugalmas talpú cipők ideálisak. A napi tevékenységhez választott lábbelinek az adott feladatot kell támogatnia. Az edzőcipő edzésre, a magas sarkú „randira” való.

Mi, nők általában az épp aktuális trendnek megfelelően választunk cipőt, és vásárlás közben nem a lábunk egészsége forog a fejünkben. Milyen lábbetegségek alakulhatnak ki, ha hosszú távon nem megfelelő lábbelit használunk?

Egy magas sarkú cipőben formásabb egy női láb – ez tagadhatatlan, azonban jól kell megválasztani a sarokmagasságot. A testkép átrendeződik a magas sarkú cipőknek köszönhetően: a láb hosszabbnak tűnik. Ez azonban csak időleges előny. Ezzel egy időben járáskor a térd szinte mindig hajlított helyzetre kényszerül és a medence előrebillen. - mondja Dr. Marschalkó Péter

Fentebb említettem, hogy páros lábon álláskor, ideális helyzetben a sarokra terhelődik a testsúly, egy magas sarkú cipő esetén ez az előlábra helyeződik át. Ez a nyomás a harántboltozatot kilapítja, annak szalagjait, és ízületeit is deformálja. Hangsúlyozom, hogy ez a probléma nem akkor jelentkezik, ha egy-egy alkalomra a választás egy magasabb sarkú cipőre esik. A gond akkor van, ha ez az állandó, mindennapos viselet.

A sarok billegését okozó tűhegyes, instabil sarok már balesetveszélyt is jelenthet.

A járni tanuló csöppségeknek mi a legegészségesebb?

A láb fejlődése egy hosszú folyamat. A legfontosabb ingerek a kis talpak felől érkeznek. Az egyensúlyozásra, változó helyzetekhez alkalmazkodó láb izmai, ízületei, szalagjai, majd csontjai is folyamatosan fejlődnek, erősödnek. A laza, bedőlő sarok sokszor már elég hamar kialakul. Ennek korrigálására a billentett, vagy supináló sarkú cipő választása elengedhetetlen. A lúdtalpbetét használatát azonban gyermekkorban nem javaslom, mert a fent felsorolt hatásokra a láb fejlődéséhez szükség van. A betéttel aládúcolt láb fejlődése lelassulhat.

A járástanulástól kezdve javaslom a jól támasztó sarkú, kérges cipőt. Ennek talprésze jó, ha hajlékony.

Egészséges mezítláb járni? Vagy ez egy tévhit?

A mezítláb járást, csak az ingereket adó, egyenetlen, természetes talajon ajánlom. A lakásban lévő felületek nem adnak fejlesztő, erősítő impulzusokat, laposságuk a vasalóhoz hasonlóan kiteríti a lábat. Tehát a természetben – ahol tehetjük – járjunk mezítláb, otthon azonban okosabb viselet egy kényelmes papucs.

Figyelj oda a lábadra is és tartsd szem előtt egészségét. A mindennapos tűsarok viselése vagy a mindennapos túl alacsony, teljesen lapos cipő használata hosszú távon nem tesz jót a láb csontjainak, az egyik fájdalmas bütyköt, a másik sarokfájdamat, túl feszült Achilles-ínt okoz - egyik sem jó. Elvileg az ideális cipőnek van egy pici íve /nem feltétel a sarok/ ami segíti a láb és a talp emelését. A gyönyörű balerinacipő és a tűsarok pedig maradjon meg különleges alkalmakra!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • nélküle nincs egészség: a kalcium, azaz 10 csontbarát étel

    Nélküle nincs egészség: A kalcium, azaz 10 csontbarát étel

    Tippek a Szappantündértől Neked  Nemcsak a csontok növekedéséhez, csontritkulás ellen fontos a kalcium, hanem a fogak egészségéhez is elengedhetetlen. Vannak olyan ételek, amelyekkel természetesen viheted be a szervezetedbe. Lássuk, melyik az a 10 étel, amelynek magas a kalciumtartalma, ezáltal segít a pótlásában.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük v.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük V.

    A dió és a diólevél – Az egészségmegőrzés növénye Erre csörög a dió... kezdődik a gyermekmondóka. A dióról mindig a finomságok jutnak először eszembe. A nagyi diós bejglije, az utánozhatatlan zserbója. Pedig az édességen kívül számtalan dologra jó a dió: egészségmegőrző, sokféle betegségre jelent kiegészítő megoldást.

    Megnézem
  • hogy használd a mosódiót? - tények és tévhitek

    Hogy használd a mosódiót? - Tények és tévhitek

    Tippek Neked a SzappantündértőlA saját történetem a mosódióval évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a nagyobbik fiam született. Kiderült, hogy allergiás az öblítőre, a mosóporra. Azonnal „kipucoltam” a fürdőszobát a vegyszerektől, és elkezdtem mosódióval mosni. Megdöbbentő volt a változás.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet