Dinnyés receptek a Szappantündértől
Egyiptomból jött, de a neve: görög
Nagyon szeretem a görögdinnyét. Mindig eszembe jutnak gyerekkorom nyarai, amikor csak úgy haraptuk a szeleteket, hagytuk a levét csorogni az állunkon. Ugye Neked is ismerős?
Mint olyan sok más fantasztikus gyümölcs és zöldség, a görögdinnye is a Nílus völgyéből származik, innen indult arra a hódító útra, amely még ma is töretlenül tart. Abban – gondolom - Te is egyetértesz, hogy nincs jobb, mint az igazi édes, zamatos magyar dinnye.
Dinnye-kisokos
- 91%-a víz, ez által fantasztikusan hidratál a nyári hőségben.
- Serkenti a vesék működését.
- Nincs benne sok cukor – annak ellenére, hogy finom édes.
- Magas az A- és a C-vitamin tartalma. Az előbbi a szemednek, az utóbbi pedig az immunrendszerednek tesz jót.
- B6-vitamin tartalma sem elhanyagolható.
- Több likopint tartalmaz, mint más gyümölcsök.
- Segít a napsugarak káros hatásait kivédeni, véd a leégéstől (vigyázz, semmiképp nem helyettesíti a Strandkrémet!)
- Magas a kálium tartalma, ami segít a magas vérnyomás mérséklésében.
- Gazdag karotinoidokban és aminosavakban.
Hogyan válassz?
Alkalmazd a jó öreg módszert: a tenyereddel finoman ütögesd a dinnyét. Egy mély, de visszhangszerű, kongó hangot kell hallanod, ez a jó dinnye. Sokan kopogtatják a felületét, de ekkor nem kapsz helyes hangot, és rossz dinnyét is választhatsz. A jó görögdinnye megfelelően nehéz. Ha egy dinnye a méretéhez képest túl könnyű, akkor valószínűleg túlérett, kásás és nem jó ízű. Próbálj olyan gyümölcsöt választani, amelynek van egy sárga foltja. Minden dinnyének van egy foltja, amely azért nem zöld, mert ott ért a földhöz. Ha ez a folt fehér, akkor az azt jelenti, hogy túl hamar szüretelték, ha sárga, akkor mehet a kosárba. :)
Te is termesztheted
Bárhol megél a dinnye, ahol sok a napsütés. Hazánkban ez ugyan most kicsit kitolódott, a telek hosszabbak, ezért a nyár elhúzódik egészen szeptemberig. (Itt dől meg az, hogy Lőrinckor már nem jó a dinnye) A gyümölcsnek naponta 5-6 óra folyamatos napsütésre és megfelelő nedvességre van szüksége. Vigyázz arra, hogy ne a földön heverjenek a dinnyék, hanem ágyazz meg nekik szalmával. Ha nem így teszel, akkor könnyen megrohadnak a föld nedvességtartalma miatt.
A bőrödnek is jót tesz
Egy szeletke dinnyét pürésíts, és vidd fel az arcodra. Az A- és a C-vitaminok puhává és lággyá varázsolják a bőröd. Egy héten akár többször is alkalmazhatod ezt a pakolást.
***Dinnyés receptek Neked***
Dinnye Salsa
Mire lesz szükséged?
- 1,5 teáskanál zöldcitrom-héjra
- 2 evőkanál zöldcitrom-lére
- 3 szeletke dinnye húsára (magok nélkül, kockázva)
- 1 kígyóuborkára (hámozva, szeletelve)
- 1 mangóra (hámozva, kockázva)
- 1 chilipaprikára (a pirosra)
- 1 kis fej lilahagymára
- friss korianderre (ízlés szerint)
- sóra és borsra
Így csináld:
Minden hozzávalót vágj apróra és egy tálban óvatosan keverd össze őket. Hűtsd egy órán át (többet is lehet), tálald tortillával.
Dinnyés jégkása
Mire lesz szükséged:
- 3-4 kisebb szelet dinnyére
- 3 evőkanál barna nádcukorra (helyettesítheted mézzel, sztíviával, xilittel vagy eritrittel is)
- 1 citrom vagy 1 zöldcitrom levére
Így csináld:
Minden hozzávalót pürésíts. Ezt a pürét tedd egy műanyag dobozba vagy tálba, és tedd a fagyasztóba egy órára. Ha letelt az idő, törd össze egy villával az egészet, majd tedd vissza a fagyasztóba megint egy órára. Ezt ismételd meg még kétszer. Szép poharakban, feldíszítve szervírozd, biztos nagy sikere lesz.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek