Muskotály és nem szőlő. Mi az?
Gömbbe zárt nyári üdítőital
Ezüstananász, Tétényi csereshéjú, Magyar kincs, Muskotály, Topáz. Gondoltad volna, hogy ezek mind-mind sárgadinnye-fajták? Van köztük sárga- és zöldhéjú is. Ezt a különleges nyári gyümölcsöt azonban nem mindenki kedveli. Az íze karakteres, az illata pedig minden gyümölcs közül azonnal kiemeli és egyből tudod, hogy melyik polcon találod a zöldségesnél.
Egy kis sárgadinnye-történelem
A sárgadinnye Afrikából vagy Ázsia területéről kezdte meg Föld körüli utazását. Már egyiptomi sírokban is megtalálták a maradványait. Amerikába állítólag Kolumbusz Kristóf és emberei vitték magukkal. Hazánkban is nagy hagyománya volt a dinnyetermesztésnek, a főurak előszeretettel fogyasztották.
De miért jó Neked?
- Nagy mennyiségű vizet tartalmaz, ezért nagyon jó a nyári melegben. Pótolja az elvesztett folyadékot, igazi nyári üdítőital.
- Magas víztartalmának köszönhetően könnyedén felveszed a harcot a ráncok ellen
- Gazdag vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban
- Magas a karotintartalma, ezért nagyon hatékonyan növeli az ellenálló-képességedet
- Foszfort, vasat és nátriumot is tartalmaz
- Jelentős az A-, B1-, B2- és a C-vitamintartalma
- Ha fogyókúrázol, jó hasznát veszed, hiszen energiatartalma nagyon csekély (100 grammban mindössze 39 kcal)
- Szénhidrát-tartalma viszont magas, ezért ha cukorbetegségben szenvedsz, nagyon oda kell figyelned, hogy mennyit eszel belőle egy nap
- Segíti az emésztést, helyreállítja a gyomrod működését
- Ha menstruációkor szenvedsz a görcsöktől, arra is remek megoldás lehet
Honnan tudod, hogy finom, édes, elég érett-e a sárgadinnye?
Nagyon egyszerű a válasz: menj az orrod után! Az érett sárgadinnye erősen édeskés, karakteres illatot áraszt. Csak azt a dinnyét érdemes megvenni, amelynek érzed az illatát. Vizsgáld meg a szár körüli kis részt is. Ha az puha, akkor biztos lehetsz benne, hogy a dinnye érett.
Tudtad?
Nem érdemes hűtőszekrényben tárolni, ha már felvágtad, mert a hosszadalmas hűtés eredménye az, hogy a dinnye elveszti az édes ízét és a finom illatát. Ezért az a legjobb megoldás, ha a sárgadinnyét fogyasztás előtt fél órával beteszed a hűtőbe.
Elsősorban nyersen fogyaszd, mert így marad meg benne biztosan minden értékes tápanyag. De készíthetsz belőle lekvárt is. Gyümölcssalátában például az egyik kedvencem, nagyon feldobja az ízeket. A sárgadinnye mennyei kiegészítője lehet sonka- és szalámiféléknek.
Tipp:
A sárgadinnyében lévő karotin felszívódását segítheted azzal, ha a dinnye préselt levéhez egy teáskanálnyi búzacsíra-olajat keversz.
***Ajándék recept Neked***
Sárgadinnyés arcpakolás
A sárgadinnyés maszkot elsősorban vízhiányos, fénytelen bőrre ajánlom. Nagyon jó hatással van az érett bőrre is, fiatalító, frissítő.
Mire lesz szükséged?
- Két szeletke sárgadinnyére
- 1 pohár natúr joghurtra
- 2 evőkanál zabpehelyre (ez lehet kicsit több vagy kevesebb is)
Hogyan csináld?
A sárgadinnyét villával jó alaposan törd össze, majd keverd össze a joghurttal, végül add hozzá a zabpelyhet. A pakolásnak olyan állagúnak kell lennie, hogy kényelmesen az arcodon és a dekoltázsod bőrén maradjon, ne folyjon le. Hagyd a bőrödön 15-20 percig, majd langyos vízzel mosd le.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek