Beszéljük meg, hogyan ápold száraz vagy vízhiányos arcbőrödet!
beszéljük meg, hogyan ápold száraz vagy vízhiányos arcbőrödet!

Beszéljük meg, hogyan ápold száraz vagy vízhiányos arcbőrödet!



Kevés olyan terület van a bőrápolásban, ahol ennyire résen kellene lenni, mint a száraz és a vízhiányos bőrnél. A külső jelek, tünetek sokszor megegyeznek, a háttérben mégis egészen eltérő okok húzódnak meg, ezért az ápolásuk is különbözik.

Kérdések kavarognak a fejedben? Új bejegyzésemben igyekeztem mindent megvilágítani a száraz és vízhiányos bőr mibenlétével és ápolásával kapcsolatban.


“Azt hittem, a kettő ugyanaz…”

Nem minden száraz bőr vízhiányos, és nem minden vízhiányos bőr száraz. Vagyis bár vannak átfedések, de mégsem ugyanarról beszélünk. Ha ez így még mindig túl rejtélyes lenne, íme másképp is: a száraz bőr egy bőrtípus (a zsíros, a normál, a kombinált és az érzékeny bőr mellett), amelynek fő oka a csökkent faggyútermelés. A vízhiányos bőr pedig egy - remélhetőleg - átmeneti állapot, amely bármely bőrtípusnál előfordulhat, ha a bőr legfelső rétegeiben nincs elegendő nedvesség. Maga a víz hiányzik, és miután a bőröd 70%-a eleve víz, a hiányt igencsak megérzed.


“Ezek szerint a száraz bőr nem egy átmeneti állapot?”

Mivel a bőrtípusodról van szó, amelyet a genetika is nagymértékben meghatároz, valószínűleg nem fog gyökeresen megváltozni. Száraz bőrű maradsz, de megfelelő ápolás mellett ez egyáltalán nem kell, hogy kellemetlenséget okozzon. Az előfordulhat, hogy akár még szárazabbá válhat a bőr, hiszen az életkorral egyre kevesebb faggyú termelődik. Az olyan szárító hatású szokások is súlyosbíthatják a helyzetet, mint a forró zuhany, vagy a bőrtípusodhoz nem illő kozmetikumok.


“Honnan vehetem észre, hogy száraz (vagy szárazzá vált) a bőröm?”

A száraz bőr egyik jele a hámlás, a hámló foltok és a durvább textúra. A másik egy nem kevésbé kényelmetlen dolog, ez a viszketés. Száraz bőrűként gyakran szembesülhetsz azzal is, hogy arcmosás, tusolás vagy fürdés után feszül a bőröd.


“A vízhiányos bőr ezek szerint nem hámlik, nem feszül?”

De. Akár ez is előfordulhat, de a vízhiányos bőrt főként onnan lehet felismerni, hogy fakóbb és érdesebb tapintású, mint a normál. Nem tartalmaz annyi vizet, mint amennyi elegendő lenne az életkorodhoz és bőrtípusodhoz illő teltséghez, rugalmassághoz. A bőr természetes nedvességtartalma egyre fogyatkozik a korral, de jó pár életmódbeli hatás is felelőssé tehető ezért az állapotért, (mint az elégtelen folyadékfogyasztás, vagy a túlzásba vitt napozás).

Bármilyen bőrtípus lehet vízhiányos átmenetileg, így előfordulhat akár az is, hogy bár zsíros, pattanásokra, aknékra hajlamos bőrödet nem érzed dehidratáltnak (épp ellenkezőleg, úgy látod, “tocsog”), nagyon is vízhiányos.

Vagyis a száraz és vízhiányos bőrnek lehetnek közös jelei (a feszülő, húzó érzés) de az okok nem is lehetnének eltérőbbek. Száraz bőrnél a víz eltűnését megakadályozó lipidek hiánya a gond, míg a vízhiányosnál a nedvességé.


“Ezek szerint az olajat kell pótolnom, ha száraz a bőröm, és a vizet, ha vízhiányos?”

Igen, a lényeg pont ez. A száraz arcbőr ápolásához főként olajos bázisú krémek, szérumok az ideálisak, melyek olajos összetevőikkel a hiányzó lipideket pótolják.

A vízhiányos bőr számára vizes bázisú krémek és szérumok ajánlottak, mert a hidratálással épp azt adják a bőrödnek, amiből a legnagyobb hiányt szenved, a vizet. Jellegzetes összetevőjük a bőr nedvességtartalmának megőrzésében kulcsszerepet játszó hialuronsav.


“Milyen Mannákat használjak, ha száraz az arcbőröm?”

Kényeztesd arcbőrödet a csodálatos bőrápoló olajakat és más, természetes bőrápoló hatóanyagokat tartalmazó 6 ANTIOXIDANT SEED OILS+LUXURY FACIAL ELIXIR ACMELLA EXTRACT+SQUALENE exkluzív szérummal, a Luxus arcelixírrel. A növényi olajokat a sárgabarack, a gránátalma, a csipkebogyó, valamint a vörös- és kékáfonya magjából sajtolt szépségolajak képviselik a receptúrában, a további bőrápoló, hidratáló összetevőket az E-vitamin, vagy a tengeri hínár és alga kivonata.

Még több száraz bőrre való Mannáért ide kattints, itt egy helyen megtalálod azokat a természetes alapú olajokat, krémeket (sőt, szappant!), melyeket száraz bőrre ajánlunk.


“Milyen Mannákat használjak, ha vízhiányos az arcbőröm?”

Próbáld ki az új Manna PRO water creameket, melyek ultrakönnyed állagú és textúrájú, természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó, vízbázisú krémek. Nem nehezítik el a bőrödet, nem hagynak ragacsos érzést, könnyen beszívódnak, és egyszerűen beépítheted őket arcápolási rituálédba.

• Ha zsíros bőrrel küzdesz, a tippem a bizonyított hatékonyságú Manna PRO ANTI-ACNE WATER CREAM with Hyaluronic Acid and Natural AHA-s, mely gátolja az aknék, pattanások, mitesszerek kialakulását.*

• Ha anti-aging a célod, akkor a szintén bizonyított hatékonyságú Manna PRO ANTI-WRINKLE RETINAL WATER CREAM with Hyaluronic Acid and Vitamin E lesz a kedvenced, retinallal és hialuronsavval, mivel érezhetően feltöltöttebbé, fiatalosabbá és feszesebbé teszi a bőrt.*

• Ha bőröd védekezőképességét támogatnád, a klinikailag bizonyított hatású Manna PRO Rebalancing MICROBIOME WATER CREAM a tippem, mely javítja a bőr védőrétegét, serkenti az epidermisz természetes védelmét.**


*Független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által dermatológiai ellenőrzés mellett végzett felhasználói teszt alapján.

 

**Független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által végzett műszeres teszt alapján.


Száraz vagy vízhiányos a bőröd? Van már bevált Mannád? Vagy kedvet kaptál valamelyikhez?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet