Amikor már harap a Nap
amikor már harap a nap

Amikor már harap a Nap



Mindig jókedvem lesz, amikor végre elővehetem a könnyű, rövid ujjú nyári ruháimat. Engem nem zavar, de tudom, sokan nem szeretik ilyenkor a téli, sápadt fehér bőrüket kivillantani,és igyekeznek minél hamarabb lebarnulni. Ehhez is adok néhány tanácsot - még időben -, hogy hogyan barnulj biztonságosan és vegyszermentesen.

 

Az első nyári napsugaraktól is le lehet égni. Sajnos sokaknak sikerül is. Ezzel rengeteget árthatsz a bőrödnek. 

 

A bőrrák a leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít

Több fajtája is van, és kockázatot jelent az UVA és az UVB sugárzás is, azaz nemcsak a napfény, hanem a szolárium is veszélyes.

Akinek fehér, leégésre hajlamos a bőre, vagy sok anyajegye van, az mindenképp tegyen évente látogatást a bőrgyógyásznál, lehetőleg még a nyári szezon előtt. Sokhelyütt tartanak ingyenes, kamionos szűrővizsgálatokat, ha ilyet látsz, ne hagyd ki a lehetőséget.

Itt egy fényképes tájékoztató, hogy mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulj.

 

Mit tehetsz még a bőröd egészségéért?

A D3-vitamin nagyon fontos szervezetünknek, de nem képződik csak úgy magától, és hiába eszel sok magvat, napfény is kell hogy érje a bőröd, hogy megfelelő mennyiség termelődjön belőle. Fontos, hogy ne 10 és 14 óra között próbáld felszedni azt a napfénymennyiséget, amire szükséged van, hanem az ezen kívül eső időszakokban, és akkor is egyszerre csak rövid ideig tartózkodj a napon. Ha árnyékban vagy, akkor is megfelelő mennyiségű napfény ér. Figyelj arra, hogy elegendő, 1-2 liter folyadékot fogyassz a melegben.

 

 

Válassz megfelelő napkrémet, és tartsd be az alábbi tíz szabályt:

1.      a naptejed ne tartalmazzon kémiai szűrőket (hogy miért, arról itt olvashatsz)

2.      a legbiztosabb, ha a gyerekeknek készült naptejek között válogatsz, ezek kizárólag fizikai szűrőket tartalmaznak, de ezek sűrűbbek, zsírosabbak. Arcbőrre kevésbé ajánlom kenni őket,

3.      a naptejed hatóanyaga lehetőleg cink-oxid legyen,

4.      spray helyett válassz krémet,

5.      nyár elején választhatod a nagyobb faktorszámú krémeket, majd amikor a bőröd már barnább, válthatsz kevesebb faktorszámúra,

6.      ha vízpart mellett nyaralsz, figyelj arra, hogy a víz felerősítve veri vissza az UV sugarakat, ezért ilyenkor ajánlott a magasabb faktor,

7.      a krémet alaposan vidd fel a test minden részére, ne sajnáld! Fürdés után ismételd,

8.      ha csak az árnyékban ejtőzöl, akkor is kend be magad: az UV sugarak 40%-a ott is megtalál,

9.      a nap ereje 10-14 óra között a legerősebb, ilyenkor a lehető legkevesebb időt töltsd a napon, és a lehető legkevesebb bőrfelületet tedd ki a direkt napsugárzásnak. Kalap, sapka védjen a napszúrástól és a napszemüvegről se feledkezz meg.

10.  napozás, napon tartózkodás után az esti fürdést követően kend be a bőröd, én a Manna Prémium Sheavajat ajánlom.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet