A nőiség szimbóluma
Mindent az őszibarackról
Ikonikus gyümölcs, amelynek sok-sok mögöttes jelentése van. A mesék világában is egy fontos szereplő. Hazája Kína. A Selyemúton jutott el először Perzsiába, majd onnan a világon mindenhova. Júniustól szeptemberig élvezheted. Minél később szakítják le, annál édesebb, ízesebb.
Miért szeresd az őszibarackot?
Íme a 9 ok:
- A szemed egészségéért - többek között - a béta-karotin felelős. Sokaknak azért vannak látásproblémái, mert béta-karotin hiányban szenvednek. Nekik lehet egy nagy remény a béta-karotinban gazdag őszibarack. Fogyassz Te is minél többet, óvd vele a szemeidet!
- Az egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívüli hatással van a bőrre. Kiváló C-vitamin forrás, ezáltal táplálja, feltölti, és hidratálja a bőröd. A sötét karikák és a ráncok ellen verhetetlen.
- Kiváló vesetisztító, segít megszabadulnod a mérgektől. Nagy mennyiségű káliumot és rostot tartalmaz, amelyek csökkentik a vesebetegségek kockázatát.
- Ha rendszeresen fogyasztod, segít a fogyókúrában is. Egy nagy őszibarack csupán 68 kalória, ezért ideális, ha van rajtad néhány felesleges kiló.
- Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas az A-, C-, E- és a K-vitamin tartalma.
- Hét olyan ásványi anyag van benne, amely nélkülözhetetlen: kalcium, réz, vas, magnézium, cink, mangán és foszfor
- Gazdag forrása az antioxidánsoknak, ezáltal nagyon jó gyulladáscsökkentő
- Likopin- és luteintartalmának köszönhetően a fogyasztásával sikeresen megelőzheted a makula degenerációt, és egyes daganatos betegségeket.
- Sikeresen csökkentheted vele a szívbetegségek kockázatát is
Kíváncsi vagy egyéb érdekességekre az őszibarackról? Akkor olvass tovább, íme 8 érdekes tény:
- Az őszibarack – bármennyire hihetetlen is – a rózsafélék családjába tartozik. Gondoltad volna? Egészen nyár elejétől szeptember végéig a zöldségespultokon találod.
- Több mint ötszázféle őszibarack és háromszázféle nektarin létezik.
- Ha később szeded, akkor édesebb, ízletesebb a gyümölcs.
- Fontos, hogy csak és kizárólag az érett barackot szedd le, hiszen a bennük lévő vitaminok és különböző tápanyagok is ekkor a legértékesebbek.
- Van belőle sárga- és fehér húsú.
- Létezik olyan, amely ragaszkodik a magjához, és olyan is, amely magvaváló.
- Van szőröshéjú és kopaszbarack. Ez utóbbit nevezzük nektarinnak. Nem különbözik a belseje az őszibarackétól, de a héja teljesen sima.
- A belső magja mérgező, ún. amygdalint tartalmaz.
Milyen őszibarackot érdemes megvenned?
Válassz magyar fajtát! A legízletesebb barackok itthon teremnek. Ha azonban már leérett a magyar barack, vagy épp még nem kapható, akkor válassz körültekintően. A barackfajtákat általában nehéz felismerni, de minél pirosabb-rózsaszínesebb a héja, minél jobb az illata, annál biztosabb, hogy az íze is édes, a gyümölcs lédús. A külföldről beszállított gyümölcsöket általában már az érés előtt leszedik, és a hosszú út alatt érnek be. Óvakodj a nem teljesen ép csomagolású őszibarackoktól. Az biztos, hogy nagyon nehéz útjuk lehetett. Próbálj olyan gyümölcsöket választani, amelyeken látszik, hogy frissek.
De hogy lehet ezt megállapítani?
A barack akkor friss, ha látod a szárán, hogy még nem száradt be, hanem zöldes még. A héja szép, mint egy jól hidratált arcbőr, nem pedig ráncos, törődött. Ha vásárolni indulsz, készülj a barackra. Legyen nálad valamilyen doboz, hogy minél nagyobb helye legyen a gyümölcsöknek
Legjobb nyersen fogyasztani, de az őszibaracknak nagyon sok elkészítési módja ismert. Csinálhatsz belőle egészséges lekvárt, sütibe is nagyon finom, de akár szószokhoz, gyümölcslevesekhez is remek választás. Jól bírja a mélyhűtést, de ehhez turmixold le a gyümölcsöt, mert egyben nem marad szép és nem is lesz finom. A turmixolt, fagyasztott barackot ezután sokféleképpen hasznosíthatod.
***Ajándék receptek Neked***
Őszibarackos arcpakolás
Mire lesz szükséged?
- 1 db őszibarackra
- 1 tojás fehérjére
Hogyan csináld?
Mindkét összetevőt tedd egy hosszú edénybe és egy botmixerrel pürésítsd, amíg teljesen egynemű masszát kapsz. Óvatosan vidd fel a keveréket az arcodra és a dekotázsodra. Pihenj fél órát, majd hűvös vízzel mosd le.
A száraz, vízhiányos bőr kedveli legjobban, de ha kombinált a bőrtípusod, akkor is kipróbálhatod.
Őszibarackfagyi
Mire lesz szükséged?
- 3 nagyobb szem őszibarackra
- 2 dl kókusztejre
- 0,5 dl tejszínre
- Fél citrom levére (ha a citrom ellenőrzött gazdálkodásból származik, a héját is tedd bele)
Hogyan csináld?
A barackokat magozd ki és a kókusztejjel együtt tedd egy turmixgépbe. Addig turmixold, míg a barackok teljesen beleolvadnak a finom kókusztejbe. Add hozzá a tejszínt és turmixold tovább. A végén csepegtesd hozzá a citromlevet is. Az egészet tedd egy nagy, lezárható műanyag tálba és tedd a fagyasztóba. Egy óra múlva vedd ki, és keverd át jól a fagyit. Egy óra múlva ismét keverd át. Majd hűtsd 8 órán át. Ha kész, szervírozd tölcsérben vagy kelyhekben.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek