A nőiség szimbóluma

a nőiség szimbóluma

Mindent az őszibarackról

Ikonikus gyümölcs, amelynek sok-sok mögöttes jelentése van. A mesék világában is egy fontos szereplő. Hazája Kína. A Selyemúton jutott el először Perzsiába, majd onnan a világon mindenhova. Júniustól szeptemberig élvezheted. Minél később szakítják le, annál édesebb, ízesebb.

Miért szeresd az őszibarackot?

Íme a 9 ok:

  • A szemed egészségéért - többek között - a béta-karotin felelős. Sokaknak azért vannak látásproblémái, mert béta-karotin hiányban szenvednek. Nekik lehet egy nagy remény a béta-karotinban gazdag őszibarack. Fogyassz Te is minél többet, óvd vele a szemeidet!
  • Az egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívüli hatással van a bőrre. Kiváló C-vitamin forrás, ezáltal táplálja, feltölti, és hidratálja a bőröd. A sötét karikák és a ráncok ellen verhetetlen.
  • Kiváló vesetisztító, segít megszabadulnod a mérgektől. Nagy mennyiségű káliumot és rostot tartalmaz, amelyek csökkentik a vesebetegségek kockázatát.
  • Ha rendszeresen fogyasztod, segít a fogyókúrában is. Egy nagy őszibarack csupán 68 kalória, ezért ideális, ha van rajtad néhány felesleges kiló.
  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas az A-, C-, E- és a K-vitamin tartalma.
  • Hét olyan ásványi anyag van benne, amely nélkülözhetetlen: kalcium, réz, vas, magnézium, cink, mangán és foszfor
  • Gazdag forrása az antioxidánsoknak, ezáltal nagyon jó gyulladáscsökkentő
  • Likopin- és luteintartalmának köszönhetően a fogyasztásával sikeresen megelőzheted a makula degenerációt, és egyes daganatos betegségeket.
  • Sikeresen csökkentheted vele a szívbetegségek kockázatát is

Kíváncsi vagy egyéb érdekességekre az őszibarackról? Akkor olvass tovább, íme 8 érdekes tény:

  • Az őszibarack – bármennyire hihetetlen is – a rózsafélék családjába tartozik. Gondoltad volna? Egészen nyár elejétől szeptember végéig a zöldségespultokon találod.
  • Több mint ötszázféle őszibarack és háromszázféle nektarin létezik.
  • Ha később szeded, akkor édesebb, ízletesebb a gyümölcs.
  • Fontos, hogy csak és kizárólag az érett barackot szedd le, hiszen a bennük lévő vitaminok és különböző tápanyagok is ekkor a legértékesebbek.
  • Van belőle sárga- és fehér húsú.
  • Létezik olyan, amely ragaszkodik a magjához, és olyan is, amely magvaváló.
  • Van szőröshéjú és kopaszbarack. Ez utóbbit nevezzük nektarinnak. Nem különbözik a belseje az őszibarackétól, de a héja teljesen sima.
  • A belső magja mérgező, ún. amygdalint tartalmaz.

Milyen őszibarackot érdemes megvenned?

Válassz magyar fajtát! A legízletesebb barackok itthon teremnek. Ha azonban már leérett a magyar barack, vagy épp még nem kapható, akkor válassz körültekintően. A barackfajtákat általában nehéz felismerni, de minél pirosabb-rózsaszínesebb a héja, minél jobb az illata, annál biztosabb, hogy az íze is édes, a gyümölcs lédús. A külföldről beszállított gyümölcsöket általában már az érés előtt leszedik, és a hosszú út alatt érnek be. Óvakodj a nem teljesen ép csomagolású őszibarackoktól. Az biztos, hogy nagyon nehéz útjuk lehetett. Próbálj olyan gyümölcsöket választani, amelyeken látszik, hogy frissek.

De hogy lehet ezt megállapítani?

A barack akkor friss, ha látod a szárán, hogy még nem száradt be, hanem zöldes még. A héja szép, mint egy jól hidratált arcbőr, nem pedig ráncos, törődött. Ha vásárolni indulsz, készülj a barackra. Legyen nálad valamilyen doboz, hogy minél nagyobb helye legyen a gyümölcsöknek

Legjobb nyersen fogyasztani, de az őszibaracknak nagyon sok elkészítési módja ismert. Csinálhatsz belőle egészséges lekvárt, sütibe is nagyon finom, de akár szószokhoz, gyümölcslevesekhez is remek választás. Jól bírja a mélyhűtést, de ehhez turmixold le a gyümölcsöt, mert egyben nem marad szép és nem is lesz finom. A turmixolt, fagyasztott barackot ezután sokféleképpen hasznosíthatod.

 

***Ajándék receptek Neked***

Őszibarackos arcpakolás

Mire lesz szükséged?

  • 1 db őszibarackra
  • 1 tojás fehérjére

Hogyan csináld?

Mindkét összetevőt tedd egy hosszú edénybe és egy botmixerrel pürésítsd, amíg teljesen egynemű masszát kapsz. Óvatosan vidd fel a keveréket az arcodra és a dekotázsodra. Pihenj fél órát, majd hűvös vízzel mosd le.

A száraz, vízhiányos bőr kedveli legjobban, de ha kombinált a bőrtípusod, akkor is kipróbálhatod.

Őszibarackfagyi

Mire lesz szükséged?

  • 3 nagyobb szem őszibarackra
  • 2 dl kókusztejre
  • 0,5 dl tejszínre
  • Fél citrom levére (ha a citrom ellenőrzött gazdálkodásból származik, a héját is tedd bele)

Hogyan csináld?

A barackokat magozd ki és a kókusztejjel együtt tedd egy turmixgépbe. Addig turmixold, míg a barackok teljesen beleolvadnak a finom kókusztejbe. Add hozzá a tejszínt és turmixold tovább. A végén csepegtesd hozzá a citromlevet is. Az egészet tedd egy nagy, lezárható műanyag tálba és tedd a fagyasztóba. Egy óra múlva vedd ki, és keverd át jól a fagyit. Egy óra múlva ismét keverd át. Majd hűtsd 8 órán át. Ha kész, szervírozd tölcsérben vagy kelyhekben.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • kellemes nyárutót!

    Kellemes nyárutót!

    Pikáns, érdekes receptek Neked a SzappantündértőlKóstoltad már a chilis csokit, a rózsaborsos limonádét vagy a levendulás fagyit?Én mindhármat próbáltam már, és igazán különlegesnek találtam ezeket a finomságokat. A titkos kedvencem a borsos limonádé lett. Most megosztok veled néhány olyan receptet, amelyet így, a nyár végéhez közeledve még bevethetsz.

    Megnézem
  • reformkor a huszonegyedik században?

    Reformkor a huszonegyedik században?

    A reformtáplálkozás alapjai  A táplálkozási formákat bemutató sorozatunk harmadik darabjához érkeztünk. Eddig olvashattál a paleolit étrendről, a vegetáriánus életmódról. Most a reformtáplálkozásé a főszerep. Erről az életmódról nagyon sok tévhit kering. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

    Megnézem
  • mindennapi kenyerünk

    Mindennapi kenyerünk

    A búza maga az életMi magyarok nagy kenyérfogyasztók vagyunk. Te is így vagy ezzel? A tendencia azonban azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választunk egészséges kenyereket a fehér búzakenyér helyett. De vajon milyen az az egészséges kenyér és miben különbözik a másiktól? Ha érdekel, olvass tovább!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet