Reformkor a huszonegyedik században?

A reformtáplálkozás alapjai
A táplálkozási formákat bemutató sorozatunk harmadik darabjához érkeztünk. Eddig olvashattál a paleolit étrendről, a vegetáriánus életmódról. Most a reformtáplálkozásé a főszerep. Erről az életmódról nagyon sok tévhit kering. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Miben más, mint a többi?
A reformtáplálkozás teljes életmódváltást jelent. Azt, hogy ha ezt a táplálkozási formát választod, akkor a szemléletedet is meg kell változtatnod. Az egészséged helyreállítása a legfontosabb cél, ez a küldetés. A reform életmód követői úgy vélik, hogy a halálokok között nem a fertőzések és nem a környezetszennyezésből eredő problémák az elsők, hanem a helytelen táplálkozás miatt bekövetkezett negatív testi változások.
Mi a reform?
Sokan összekeverik a bio fogalmával, holott itt egy kicsit többről van szó. A reformtáplálkozásban fogyaszthatsz bio és nem bio ételeket, de előnyben kell részesítened a különböző, ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszereket. Ezeket a természeteshez legközelebb álló módon fogyasztod. A hétköznapok reformétkezése a különböző zöldségeken, gyümölcsökön, gabonaféléken alapszik. A szűken vett reform nem engedi meg a hús és az állati eredetű alapanyagok fogyasztását, közel áll a vegán étkezési formához. Azonban ma már lehet kicsit tágabban is értelmezni a reform fogalmát. Lehet enni húst és halat, de csak mértékkel. A lényeg az, hogy „tiszta” legyen, ellenőrzött gazdálkodásból, megfelelő tartási körülmények közül kerüljön ki.
Ahogy eddig is olvashattad a sorozat másik két cikkében, itt is nagyon fontos a fokozatos átállás, illetve ha már sikerült belépned a reformtáplálkozás körébe, akkor azon belül is tanúsítanod kell a mértékletességet. Ne légy mohó és falánk! Próbálj úgy étkezni, hogy ha felállsz az asztaltól, ne érezd magad teljesen jóllakottnak. Ez egy nagyon fontos alappillér a reformtáplálkozásban.
Mire figyelj, ha a reformtáplálkozás szabályait követed?
A reform ételek elkészítésénél kerüld a zsírok és olajok túlzott használatát. Ezeket az ételeket grillezéssel, párolással, gőzöléssel készítsd, hogy a bennük lévő tápanyagokat ne veszítsd el, ne vigyél be feleslegesen zsírt. Azok az élelmiszerek, alapanyagok, amelyek nem tartalmazzák az élethez elengedhetetlenül fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, ki lehet és ki kell iktatnod az étrendedből.
Melyek azok az élelmiszerek, amelyektől tartózkodnod kell, ha Te is reform akarsz lenni?
- Fehér liszt
- finomított cukor
- só
- cukros üdítők
- csokoládé
- különböző állati zsiradékok
Fontos!
A fehérjét ne csak állati eredetű ételekkel fedezd! Fedezd fel a növényi alapanyagok gazdagságát!
Amikkel egy igazi „reformer” feltétlenül találkozik:
- Növényi olajok. Itt nagyon széles a paletta, szinte bármelyik hidegen sajtolt olaj megengedett, pl. olívaolaj, napraforgó-, tökmag-, lenmag-, szójaolaj, búzacsíraolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj, repceolaj, tökmagolaj, és a sort még lehetne folytatni.
- Nyers vagy párolt, gőzölt, grillezett, aszalt zöldségek.
- Nyers vagy párolt, gőzölt vagy grillezett, aszalt gyümölcsök. Mivel ez a táplálkozási forma nagyon kevés édességet tartalmaz, azért, hogy kielégítsd ez irányú vágyaid, fogyassz sok aszalt gyümölcsöt.
- Friss csírák
- Joghurt, kefir, aludttej, túró és sajtok.
- Teljes kiőrlésű gabonák. Ez az étrendnek nagyon fontos része.
- Olajos magvak
- Friss fűszernövények, szárított fűszerek
A mai reformtáplálkozás rólad szól. Nem az önmegtartóztatás a lényege, hanem az, hogy Te jól érezd magad a bőrödben. Nem az a fontos, hogy koplalj, hanem hogy Neked az étkezés ünnep legyen. Ha nagyon megkívánod a csokit, nyugodtan ehetsz egy kockával. Élvezd az életet, de a falánkságtól tartózkodj!
***Reformrecept Neked***
Tökmagolajos, szezámmagos kevert saláta grillezett kecskesajttal
Mire lesz szükséged?
- Friss fejessalátára (helyettesítheted római salátával vagy tölgylevélsalátával is a jégsaláta viszont ehhez a recepthez nem megfelelő)
- 3-4 szem friss napérlelte paradicsomra
- 1 fej lilahagymára
- 1 gerezd fokhagymára
- Szezámmagra
- Tökmagolajra
- 15-20 dkg natúr kecskesajtra (ez lehet több is)
Így csináld:
A kecskesajtot grillen kicsit forgasd meg. Nem kell túlsütni, mert folyni fog.
Amíg kicsit pirul, gyorsan dobd össze a salátát. Mosd meg a hozzávalókat, majd tetszés szerint darabold össze – a fokhagyma kivételével.. Egy nagy tálban óvatosan keverd össze, add hozzá a szezámmagot is. A tökmagolajba nyomd bele fokhagymanyomóval a fokhagymagerezdet és ezzel az öntettel locsold meg a salátát. Tálald a grillezett kecskesajttal.
Milyen lett? Mondd el a blogon.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek