Mindennapi kenyerünk
A búza maga az élet
Mi magyarok nagy kenyérfogyasztók vagyunk. Te is így vagy ezzel? A tendencia azonban azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választunk egészséges kenyereket a fehér búzakenyér helyett. De vajon milyen az az egészséges kenyér és miben különbözik a másiktól? Ha érdekel, olvass tovább!
A liszt
Jellemzően gabonából készült őrlemény. Kenyerek, lepények sütésére használják.
-
Búzaliszt
A pékek szerint a búzalisztből készíthető a legjobb kenyér. Ennek magas a sikértartalma. A sikér egy olyan fehérje, amely kellően rugalmas, így a kenyérnek lazább a belseje lesz, magasabbra nő, levegősebb lesz, mint egy rozslisztből készült kenyér. Létezik búza kenyérliszt is, amit direkt kenyérsütéshez gyártanak. A búza szó régen az életet szimbolizálta
-
Tönkölybúza liszt
Ez a fajta liszt az, amelyben minden jó benne van. A fehérjetartalma jóval magasabb, mint a normál búzaliszté. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, nagyon jó az aminosav-összetétele is. Ha teheted, ezt a fajtát válaszd a mindennapokra.
-
Rozsliszt
A rozslisztből készült kenyér kissé savanykás ízű. A bélzete tömör és sötét színű. Mivel a rozsliszt nem tartalmaz sikért, a kenyér nem lesz laza, inkább keményebb szerkezetű. A rozslisztet előszeretettel keverik búzaliszttel, búza kenyérliszttel.
-
Durumliszt
A durum a mediterrán búza. Magas fehérjetartalmú lisztfajta.
-
Grahamliszt
Korpát is tartalmaz, ezáltal magasabb a rosttartalma. Ezt általában más lisztekhez keverik.
-
Kukoricaliszt
Nem tartalmaz glutént. A kínai és több európai konyha kedvelt alapanyaga.
-
Rizsliszt
Gluténmentes lisztfajta. Szintén a kínai konyha kedveli, ebből készítik a rizstésztát. Ha sütéshez használnád, akkor keverd másfajta liszttel. Mártások sűrítéséhez is jó választás.
-
Zabliszt
Ha skandináv teasütit készítenél, akkor próbálkozz ezzel. A skandináv vidékeken ezt a fajta gabonát részesítik előnyben, mert jobban bírja a zord időjárást. Bőrápoláshoz is használhatod.
Te is gondban vagy néha egy-egy recept olvasásakor, amikor kódokkal adják meg, hogy milyen lisztet használj? Íme a leggyakrabban használt lisztek kódjai:
- BL-55: finom(búza)liszt, BL-80: fehér kenyérliszt, BL-112: félfehér kenyérliszt,
- BFF-55: rétesliszt,
- AD: búzadara,
- GL-200: Graham liszt;
- TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt,
- DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,
- TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
- RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL-90: világos rozsliszt, RL-125: sötét rozsliszt, RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
***Magvas kenyér receptje Neked***
Ezt a kenyeret a világon a legegyszerűbb elkészíteni, és nagyon finom. A benne lévő teljes kiőrlésű liszteknek köszönhetően egészségesebb, mint a fehér kenyér.
Mire lesz szükséged?
- 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölylisztre
- 20 dkg kenyérlisztre (a sikér miatt kell)
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozslisztre
- 1 kis doboz natúr joghurtra
- 2 dkg élesztőre
- 2 csipet cukorra
- 2-2,5 dl vízre
- 2 evőkanál olívaolajra (de használhatsz más, hidegen sajtolt növényi olajat is, vagy ghít)
- 1-1,5 teáskanál sóra
- Mindenféle magra, amit csak szeretsz, tehetsz bele szezámmagot, lenmagot, tökmagot, szóval bármit.
Így csináld:
A joghurtot egy icipicit langyosítsd meg, keverd bele a cukrot és futtasd fel az élesztőt (a tapasztalatom az, hogy így finomabb lesz a kenyér, mintha csak a tésztába morzsolnád). A liszteket szitáld össze egy nagy tálba, majd add hozzá a vizet és a joghurtos élesztős keveréket, majd a sót is. A végén szórd bele a magvakat és keverd össze a tésztát. Nem kell dagasztani, hanem 10-12 órán át hagyni kell meleg helyen kelni. A végén egy kicsit „túlkelt” tésztamassza lesz a tálban, amit lisztezett felületre borítva óvatosan meg tudsz formázni. Ha megvagy, akkor készíts elő egy hőálló jénai tálat, ami elég nagy a tésztának. Tegyél bele szilikonos sütőpapírt és fektesd bele a tésztádat. A jénai tetejét vizezd be, majd 250 fokos sütőben kezdd el sütni a kenyered. Kb 30 perc múlva leveheted a tetőt, így még ropogósabb lesz.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek