Mindennapi kenyerünk

mindennapi kenyerünk

A búza maga az élet

Mi magyarok nagy kenyérfogyasztók vagyunk. Te is így vagy ezzel? A tendencia azonban azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választunk egészséges kenyereket a fehér búzakenyér helyett. De vajon milyen az az egészséges kenyér és miben különbözik a másiktól? Ha érdekel, olvass tovább!

A liszt

Jellemzően gabonából készült őrlemény. Kenyerek, lepények sütésére használják.

  • Búzaliszt

A pékek szerint a búzalisztből készíthető a legjobb kenyér. Ennek magas a sikértartalma. A sikér egy olyan fehérje, amely kellően rugalmas, így a kenyérnek lazább a belseje lesz, magasabbra nő, levegősebb lesz, mint egy rozslisztből készült kenyér. Létezik búza kenyérliszt is, amit direkt kenyérsütéshez gyártanak. A búza szó régen az életet szimbolizálta

  • Tönkölybúza liszt

Ez a fajta liszt az, amelyben minden jó benne van. A fehérjetartalma jóval magasabb, mint a normál búzaliszté. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, nagyon jó az aminosav-összetétele is. Ha teheted, ezt a fajtát válaszd a mindennapokra.

  • Rozsliszt

A rozslisztből készült kenyér kissé savanykás ízű. A bélzete tömör és sötét színű. Mivel a rozsliszt nem tartalmaz sikért, a kenyér nem lesz laza, inkább keményebb szerkezetű. A rozslisztet előszeretettel keverik búzaliszttel, búza kenyérliszttel.

  • Durumliszt

A durum a mediterrán búza. Magas fehérjetartalmú lisztfajta.

  • Grahamliszt

Korpát is tartalmaz, ezáltal magasabb a rosttartalma. Ezt általában más lisztekhez keverik.

  • Kukoricaliszt

Nem tartalmaz glutént. A kínai és több európai konyha kedvelt alapanyaga.

  • Rizsliszt

Gluténmentes lisztfajta. Szintén a kínai konyha kedveli, ebből készítik a rizstésztát. Ha sütéshez használnád, akkor keverd másfajta liszttel. Mártások sűrítéséhez is jó választás.

  • Zabliszt

Ha skandináv teasütit készítenél, akkor próbálkozz ezzel. A skandináv vidékeken ezt a fajta gabonát részesítik előnyben, mert jobban bírja a zord időjárást. Bőrápoláshoz is használhatod.

Te is gondban vagy néha egy-egy recept olvasásakor, amikor kódokkal adják meg, hogy milyen lisztet használj? Íme a leggyakrabban használt lisztek kódjai:

  • BL-55: finom(búza)liszt, BL-80: fehér kenyérliszt, BL-112: félfehér kenyérliszt,
  • BFF-55: rétesliszt,
  • AD: búzadara,
  • GL-200: Graham liszt;
  • TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt,
  • DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,
  • TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
  • RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL-90: világos rozsliszt, RL-125: sötét rozsliszt, RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

***Magvas kenyér receptje Neked***

Ezt a kenyeret a világon a legegyszerűbb elkészíteni, és nagyon finom. A benne lévő teljes kiőrlésű liszteknek köszönhetően egészségesebb, mint a fehér kenyér.

Mire lesz szükséged?

  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölylisztre
  • 20 dkg kenyérlisztre (a sikér miatt kell)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozslisztre
  • 1 kis doboz natúr joghurtra
  • 2 dkg élesztőre
  • 2 csipet cukorra
  • 2-2,5 dl vízre
  • 2 evőkanál olívaolajra (de használhatsz más, hidegen sajtolt növényi olajat is, vagy ghít)
  • 1-1,5 teáskanál sóra
  • Mindenféle magra, amit csak szeretsz, tehetsz bele szezámmagot, lenmagot, tökmagot, szóval bármit.

Így csináld:

A joghurtot egy icipicit langyosítsd meg, keverd bele a cukrot és futtasd fel az élesztőt (a tapasztalatom az, hogy így finomabb lesz a kenyér, mintha csak a tésztába morzsolnád). A liszteket szitáld össze egy nagy tálba, majd add hozzá a vizet és a joghurtos élesztős keveréket, majd a sót is. A végén szórd bele a magvakat és keverd össze a tésztát. Nem kell dagasztani, hanem 10-12 órán át hagyni kell meleg helyen kelni. A végén egy kicsit „túlkelt” tésztamassza lesz a tálban, amit lisztezett felületre borítva óvatosan meg tudsz formázni. Ha megvagy, akkor készíts elő egy hőálló jénai tálat, ami elég nagy a tésztának. Tegyél bele szilikonos sütőpapírt és fektesd bele a tésztádat. A jénai tetejét vizezd be, majd 250 fokos sütőben kezdd el sütni a kenyered. Kb 30 perc múlva leveheted a tetőt, így még ropogósabb lesz.

Kipróbáltad? Milyen lett? Oszd meg velem a blogon.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • kis kedvencek a lakásban

    Kis kedvencek a lakásban

    Állattartás egyszeregyTe is szereted az állatokat? Nálatok is lakik egy-két házi kedvenc? Akkor biztosan érdekel, mi mindenre kell odafigyelned, hogy ne váljon kaotikussá az életed, és kis kedvenced is boldog legyen.

    Megnézem
  • a szomszéd konyhája mindig „zöldebb”

    A szomszéd konyhája mindig „zöldebb”

    Spórolj ügyesen!Legyen a Te konyhád is "zöld"! A következő sorokban adok Neked néhány olyan gyakorlati tippet, amelyekkel egy igazán ökotudatos, zöld konyhát vezethetsz, és még pénzt is megtakaríthatsz.

    Megnézem
  • hús nélkül – egészségesen?

    Hús nélkül – egészségesen?

    Vega, vegán, vegetáriánusFolytatom az egészséges táplálkozás kapcsán elindított sorozatot. A következő a sorban a vegetarianizmus. Sokat hallani erről, de vajon mi is a valóság? Az bizonyos, hogy nemcsak arról van szó, hogy valaki nem eszik húst. Kíváncsi vagy? Olvass tovább!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet