A komfortzónán túl
a komfortzónán túl

A komfortzónán túl



„Minden, ami az életedet jobbá teheti, a komfortzónádon túl van” – szól a mondás, és nem kevés igazság van benne. Gondoltál már arra, milyen lenne a megszokott gondolkodásmódból kilépve valami újat kipróbálni? Felfrissíteni az életedet és a harmónia új szintjére lépni? A korlátokat saját magunknak állítjuk fel, de jó hírem van, éppen emiatt mi magunk tudjuk lebontani is őket. Hogyan? Tarts velem!

Ha egy átlagos napodat végignézed, akkor valószínűleg 90%-ban rutinfeladatokat végzel. Olyan dolgokat, melyeket már sokszor megtettél és semmilyen szinten nem jelentenek számodra kihívást. Az agyad ilyenkor automatikus üzemmódban van. Ez persze önmagában még nem lenne gond, hiszen például a reggeli fogmosás, vagy a kávé elkészítése kifejezetten jó, ha semmilyen erőfeszítést nem kíván tőlünk. Ha azonban azon kapod magadat, hogy már vissza sem tudsz emlékezni, mikor próbáltál ki valami újat, mikor állítottad magadat kihívás elé pozitív értelemben, akkor ideje, hogy kilépj a komfortzónádból. Érdemes! Minden egyes alkalom, amikor legyőzöd saját magadat és átlépsz a saját magad által felállított határokon, személyiséged fejlődik, magabiztosságod megnő, és az életed teljesebbé, izgalmasabbá válik!

Tudnod kell, hogy a komfortzóna határai mindenkinél máshol húzódnak, és ez így természetes.

Van, akinek a komfortzónája igen szűk, ilyenkor még az olyan apróbb változtatásokra is csak nehezen tudja rávenni magát az illető, mint például váltás egy új kozmetikai termékre vagy egy új frizura kipróbálása. Mások könnyebben vágnak bele az újdonságokba, az ő komfortzónájuk határai tágabbak és több minden belefér. Nem az a lényeg azonban, hogy hol húzódnak a határaid, hanem az, hogy mennyire vagy nyitott arra, hogy feszegesd őket. Ne veszélyes, vagy felelőtlen dolgok kipróbálására gondolj, hanem apró kis változásokra, melyek új világokat nyitnak ki előtted. Régóta vágytál már például arra, hogy kipróbáld a jógát, rengeteg cikket is olvastál már róla, de eddig mindig lebeszélted magadat, mondván, hogy nem vagy elég hajlékony? Vedd észre, hogy ezeket a gátakat, magadnak szabtad és fogalmazd át őket pozitív megerősítéssé, például: „Ma aerobic helyett kipróbálom a jógát, és ezáltal teszek egy lépést afelé, hogy hajlékonyabb legyek.”

A komfortzónából való kilépés nagyon jó megfogalmazás, mert benne van a lényeg: a „kilépés”. Sokszor ugyanis csupán egyetlen lépésre van szükséged ahhoz, hogy tartalmasabbá tedd az életedet. Válassz egy másik útvonalat a munkába járásra, vagy nézd meg, milyen lenne, ha autó, vagy tömegközlekedés helyett biciklivel tennéd meg a távot? Hirtelen teljesen más szemszögből fogod látni az utat, más érzéseid lesznek, és felfedezed önmagad új oldalát. A legjobb, hogy minden egyes alkalommal, amikor legyőzöd régi hiedelmeidet és gátló félelmeidet, rájössz, hogy ezek valójában csak a fejedben léteztek. Lehet, hogy rettegsz belemenni egy konfliktusba, mert könnyebb csendben tűrni, mint kiállni magadért, de hidd el, megéri bátornak lenni. A felszabadító érzés, az öröm és a tudat, hogy legyőzted saját magadat, leírhatatlan érzés! A félelem ellen az egyetlen megoldás a cselekvés. Merj felülni a repülőre, merd felvenni az új ruhádat, merd kényeztetni magadat, merj felkelni egy órával korábban, hogy meditálj, vagy sportolj! Ha így teszel, robotpilótából életed valódi irányítójává válsz, és végtelen lehetőségeknek nyitsz kaput!

Honnan tudom mindezt? Mert én is átéltem.

Akkor, amikor annyi gondolkodás után úgy döntöttem, belevágok valami újba, és megalapítom a Mannát! Nemcsak, hogy kiléptem a komfortzónámból, de szinte szárnyaltam, és ez az újdonságokkal teli kreatív utazás azóta is tart! Soha sem felejtem el azonban az első lépést, amikor egy átlagos nap délutánján úgy döntöttem, a megszokott napi teendőim helyett kipróbálok valami újat, és megfőzöm életem első natúr szappanját. Akkor még nem is sejtettem, milyen kapukat nyitottam meg azzal, hogy legyőztem félelmeimet, és kiléptem a komfortzónámból!

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Katalin
    • 2019-07-16 09:19

    "Aki félelemben él, az csak félig él."

    • Katalin
    • 2019-07-16 09:19

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet