Szemétből értéket: így hasznosítják újra az óceáni hulladékot
szemétből értéket: így hasznosítják újra az óceáni hulladékot

Szemétből értéket: így hasznosítják újra az óceáni hulladékot



Ötbillió műanyaghulladék. Nem vicc, becslések szerint körülbelül ennyi úszkál a tengerekben az emberi hanyagság és felelőtlenség miatt. Szerencsére egyre többen próbálnak valamit tenni ellene, nemcsak cégek, de magánemberek is. A kreatív ötletek száma végtelen, nézzünk egy párat!

Biztosan te is láttál már sokkoló fotókat fókákról, teknősökről vagy bálnákról, akiket szó szerint meggyilkolt a tengeri hulladék. A szerencsétlen állatok belegabalyodnak a fóliákba, lenyelik, vagy megfulladnak a műanyag zacskóktól. Ha most azt gondolod, hogy az óceánok szennyezettségének problémája egy távoli, téged nem érintő dolog, akkor gondolj bele, hogy a Föld bolygó egyetlen egységet alkot. Ami rossz az óceánoknak, az végső soron neked is rossz. Ha másért nem, hát a vízbe kioldódó toxikus anyagok miatt, melyek az eső hatására visszajutnak a termőföldbe, és végül a tányérodba.

A víz felszínén és a tenger mélyén úszkáló szemét a hosszú lebomlási idő miatt akár évszázadokig is szennyezheti a vizeket. A vízbe hajított műanyag palack lebomlási ideje például 450 év, a műanyag zacskóké hasonlóan magas. A szennyezés már olyan méreteket öltött, hogy a sodródó hulladék szigeteket alkot, a Csendes-óceánban található legnagyobbat még az űrből is látni lehet. Sajnos, ha egy adott élőlényt látszólag nem is érint az óceánok szennyezettsége, az még nem jelenti azt, hogy nem szenved tőle. Egyre több állattetemben bukkannak biológusok kisebb-nagyobb műanyagdarabkákra, ebből arra lehet következtetni, hogy az adott állat az élete során rengeteget kínlódott az emészthetetlen műanyagtól. A tengeri hulladék azonban nem csak a tengeri élőlényeket érinti. A tápláléklánc összetettsége miatt sokszor még a szárazföld mélyén élő állatok testében is találnak az óceánból származó szemetet.

A helyzet azonban javítható, elkeseredés helyett nézzük inkább azokat az innovatív kezdeményezéseket, amelyekkel a cégek harcba szállnak a szennyezés ellen!

A legfontosabb a szemét összegyűjtése. Egyre több magánvállalkozás és nagyvállalat szervez akciókat, sőt, számos találmány is született már arra, hogyan lehetne hulladék-mentesíteni az óceánokat. A víz alá merülő fésűszerű filteren át az úszó sorompóig rengeteg jól működő megoldás látott napvilágot.

Az összegyűjtött szemétből pedig elképesztően kreatív dolgokat készítenek: egy világmárka például óceáni hulladékból készült sportcipőt dobott piacra. A különleges lábbeli felső része szinte 100%-ban a tengerekben úszkáló műanyag szemétből, illetve illegális mélytengeri halászhálókból van. Egy másik divatmárka pedig farmernadrágokat gyártott tengeri hulladékból. A műanyag forgácsból bonyolult eljárás során készül az a „fonál”, mely a nadrág alapanyagát adja. A divatiparban egyre többen figyelnek fel az ilyen típusú újrahasznosításra, szép kezdeményezés például az óceáni hulladékból készült fürdőruha is, melyben bizonyára jó lelkiismerettel csobbanhatunk a tengerbe.

A divatiparon túl is rengetegen építkeznek a tengerből. Készült már óceáni szemétből porszívó, tisztítószer flakon, sőt, szemüvegkeret is.

Amint láthatod, rengeteg módja van annak, hogy az óceáni hulladékot csökkentsük, és az állatok pusztulását okozó szemetet kreatívan újrahasznosítsuk. De nem kell ahhoz az óceán partján élned, hogy rész vállalj a környezetvédelemből. Egy kis tudatossággal akkor is óvhatod a környezetedet, ha éppen nem a tengerparton élsz. Gyűjtsd a szemetet szelektíven, és ha az utcán szemetet látsz, vedd fel és dobd ki a kukába. Nem is hinnéd, de azzal is nagyon sokat tehetsz, ha egy szövet táskával indulsz el bevásárolni, így nem kell műanyag zacskót venned. Ha pedig kedvenc kávézódban jársz, az elviteles papírpohár helyett kérd saját termoszodba az italt. Neked csak apróság, de az óceánok, és a bennük élő milliónyi állatfaj számára az életet jelentik!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Katalin
    • 2019-06-25 19:30

    Anda Kati vagyok... Egyrészt jópofa a felsorolt dolgok valósága, másrészt rémisztő... Ennyire gyarlók vagyunk, mi emberek? Hát nem látjuk? Nem akarjuk felfogni, hogy a sok szeméttel, amit létre hozunk csak magunk alatt vágjuk a fát és közben tönkretesszük ennek a gyönyörű bolygónak az élővilágát? A hatalom a nagy többségnek fontosabb, mint az igaz/gerinces életvezetés, amibe beletartozik a környezetvédelem etc... De őszintén örülök, hogy egyre többen ébrednek rá, hogy így nem mehet tovább és tesznek is ellene... Azonban a műanyag újra felhasználása ruhaként, különböző használati tárgyakként, sőt! autókba üzemanyagként (igen, ma beszéltek róla a rádióban) szóval mindez agyrém... Bocsánat, hogy ilyen drámaian fogalmazok, de valahogy nem akarják az emberek felfogni, hogy tdk a műanyaggal csak pusztítanak? Igen, végső soron önmagát is pusztítja ezzel az emberiség... és amíg a műanyag aránylag lassan öl, addig ott van sok sokkal károsabb technológia és végtermék, aminek használatakor bele sem gondolunk, hogy mekkora kárt okozunk... Már pl. egy hajó vagy repülőgép megépítése... nem emberhez méltó dolog... Annyira elszomorít... Naaagyon azon kellene a világ tudósainak és politikusainak ötletelni, hogy hogyan és mivel lehetne a környezetre káros anyagokat kiváltani, a káros anyagokat a világból kivonni és úgy megsemmisíteni, hogy abból (naiv laikusként írom) tiszta H2O és oxigén váljon ( :D nyilván pl. a benzinből sohasem lesz) de, ha ezzel foglalkozna az emberiség az egyéb pozitív dolgok mellett, akkor talán a politikusok nem a vagyonuk gyarapításával és önmagukkal lennének elfoglalva, hanem azzal, hogy élhetőbb világot teremtsenek... /ezek után előveszek pár szép könyvet, hogy legalább a lelkemnek kicsit jobb legyen és nem is kell rögtön Gerald Durell, nagyon jó Fekete István is és a Csend című kedves műve vagy a Muzi Pásztor Árpádtól -köszönhetem a rádiónak -... mert ezek talán valahogy egy szebb és jobb korba repítenek, vagy csak a gyermekkor naivitásán keresztül mutatnak be dolgokat... ejjj túdom :D javíthatatlan álmodozó vagyok... és na! mégsem csapvizet iszom, szégyen-gyalázat/

    • Katalin
    • 2019-06-25 19:30

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet