10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

Ajándék pesto recept
Szeretem a mediterrán konyhát. Az egész életérzés nagyon közel áll hozzám. Igyekszem sok olyan ételt készíteni – főleg ilyenkor nyáron –, amelyek mind-mind sok zöldséget, sajtokat, zöldfűszereket, sovány húsokat és teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat és hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmaznak. Van egy nagy kedvencem, egy mindig bevethető mediterrán kiegészítő, a bazsalikomos pesto. Te is szereted?
Volt idő, amikor még vásároltam üzletben üveges pestót. Aztán fordult a kocka, és elkészítettem egyszer saját magam. Azt hiszem, hogy nem fogom tudni leírni a kétféle pesto közötti különbséget. Az ízek értelmet nyertek, harmonikus lett a házi pesto.
Pesto – alaprecept
Szükséged lesz:
- Két nagy csokor bazsalikomra (nekem van a kertben, imádom, de ha nem tudsz szerezni otthonról frisset, akkor ma már a nagy bevásárlóközpontok árulnak friss, elő növényt)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fenyőmag
- 2-2,5 dl extra szűz olívaolaj
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
Így készítsd el:
Ebben a sorrendben tedd az aprítóba az alapanyagokat: bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag és végül a finomra reszelt sajt. Kezdd el aprítani, és folyamatosan adagold hozzá az olívaolajat. Addig keverd, míg sűrű állagú mártást kapsz. Én gyakran dupla adagot készítek, és lefagyasztom, így télen is rendelkezésre áll a világ egyik legfinomabb gasztronómiai különlegessége.
Lássunk 10 tippet, mire is használhatod a saját házi pestódat:
- Tésztaszószként – kicsit több sajtra lesz szükséged
- Salátaöntetként – egy kis olívaolajat adj még a kész pestóhoz, és kész is az öntet
- Mediterrán levesek alapjaként – még 1-2 gerezd fokhagymát dobj bele
- Natúr rizshez – a gyönyörű zöld pesto egyszerűen gyönyörűvé varázsolja az egyszerű, fehér rizst
- Pástétomként – piríts meg néhány szelet kenyeret, kend meg őket a pestóval, minden szeletre helyezz egy grillezett csirkemellet és sült paprikával, vagy paradicsommal tálald
- Kuszkuszhoz - gyors és divatos ebédet tudsz előállítani percek alatt: a kuszkuszt keverd össze a pestóval és helyezz a tetejére különböző sült zöldségeket
- Caprese salátához – bizonyára ismered ezt a szuper előételt: paradicsomszeletek és mozzarella sajt, valamint olívaolaj és bazsalikom kell hozzá. Ezt a salátát nagyszerűen feldobhatod 1-2 kiskanálnyi pestóval
- Grillezett kukoricához – Kend be a kukoricákat pestóval, majd tekerd alufóliába, és a szokásos módon grillen süsd meg
- Pácként – Zöldséget, csirkét vagy halat pácolhatsz vele. Nem kell mást tenned, csak bőven tenni a szeletekre a pestóból, és legalább 8 órán át a hűtőben pihentetni.
- Húsgombócokhoz – A szokványos húsgombócot is különlegessé lehet tenni egy kis pestóval, ha a húsalaphoz keversz egy keveset, és adsz hozzá még egy kis fokhagymát. Ha vegetáriánius vagy, akkor készítsd ugyanezt cukkiniből.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek