10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

Ajándék pesto recept

Szeretem a mediterrán konyhát. Az egész életérzés nagyon közel áll hozzám. Igyekszem sok olyan ételt készíteni – főleg ilyenkor nyáron –, amelyek mind-mind sok zöldséget, sajtokat, zöldfűszereket, sovány húsokat és teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat és hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmaznak. Van egy nagy kedvencem, egy mindig bevethető mediterrán kiegészítő, a bazsalikomos pesto. Te is szereted?

Volt idő, amikor még vásároltam üzletben üveges pestót. Aztán fordult a kocka, és elkészítettem egyszer saját magam. Azt hiszem, hogy nem fogom tudni leírni a kétféle pesto közötti különbséget. Az ízek értelmet nyertek, harmonikus lett a házi pesto.

Pesto – alaprecept


Szükséged lesz:

  • Két nagy csokor bazsalikomra (nekem van a kertben, imádom, de ha nem tudsz szerezni otthonról frisset, akkor ma már a nagy bevásárlóközpontok árulnak friss, elő növényt)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 2-2,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt

Így készítsd el:

Ebben a sorrendben tedd az aprítóba az alapanyagokat: bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag és végül a finomra reszelt sajt. Kezdd el aprítani, és folyamatosan adagold hozzá az olívaolajat. Addig keverd, míg sűrű állagú mártást kapsz. Én gyakran dupla adagot készítek, és lefagyasztom, így télen is rendelkezésre áll a világ egyik legfinomabb gasztronómiai különlegessége.

 

Lássunk 10 tippet, mire is használhatod a saját házi pestódat:

  1. Tésztaszószként – kicsit több sajtra lesz szükséged
  2. Salátaöntetként – egy kis olívaolajat adj még a kész pestóhoz, és kész is az öntet
  3. Mediterrán levesek alapjaként – még 1-2 gerezd fokhagymát dobj bele
  4. Natúr rizshez – a gyönyörű zöld pesto egyszerűen gyönyörűvé varázsolja az egyszerű, fehér rizst
  5. Pástétomként – piríts meg néhány szelet kenyeret, kend meg őket a pestóval, minden szeletre helyezz egy grillezett csirkemellet és sült paprikával, vagy paradicsommal tálald
  6. Kuszkuszhoz - gyors és divatos ebédet tudsz előállítani percek alatt: a kuszkuszt keverd össze a pestóval és helyezz a tetejére különböző sült zöldségeket
  7. Caprese salátához – bizonyára ismered ezt a szuper előételt: paradicsomszeletek és mozzarella sajt, valamint olívaolaj és bazsalikom kell hozzá. Ezt a salátát nagyszerűen feldobhatod 1-2 kiskanálnyi pestóval
  8. Grillezett kukoricához – Kend be a kukoricákat pestóval, majd tekerd alufóliába, és a szokásos módon grillen süsd meg
  9. Pácként – Zöldséget, csirkét vagy halat pácolhatsz vele. Nem kell mást tenned, csak bőven tenni a szeletekre a pestóból, és legalább 8 órán át a hűtőben pihentetni.
  10. Húsgombócokhoz – A szokványos húsgombócot is különlegessé lehet tenni egy kis pestóval, ha a húsalaphoz keversz egy keveset, és adsz hozzá még egy kis fokhagymát. Ha vegetáriánius vagy, akkor készítsd ugyanezt cukkiniből.
Te melyik tippet próbálod ki először? Te mire használod a pestót?


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a népszerű sárgabarack előnyei

    A népszerű sárgabarack előnyei

    Gömbölyű, narancssárga és mosolyog. Mi az?Szeretem, amikor a sárgabarackfán mosolyognak az élénk narancssárga színű gyümölcsök. Egyszerűen jókedvre derít. Ez nem minden, ez a finom gyümölcs rengeteg fontos egészségmegőrző tulajdonsággal is bír.

    Megnézem
  • Útmutató elfoglalt nőknek

    Útmutató elfoglalt nőknek

    5 tipp a szép bőrértSokszor szembesülök olyan dicsérő szavakkal itt a blogon és levélben is, hogy mióta a Mannával találkoztatok, könnyebb, egyszerűbb lett az életetek, gyorsabb a napi rutin. Ezzel én magam is így vagyok. Nekünk, elfoglalt nőknek több fronton is helyt kell állnunk, e mellett persze szépek és egészségesek is szeretnénk lenni. Olvasd el ezt az 5 tippet, amely segít, ha Te is nagyon elfoglalt vagy, és magadra épp 10 perced van minden reggel.

    Megnézem
  • gondolatébresztő reggelek - egzotikus reggelik

    Gondolatébresztő reggelek - egzotikus reggelik

    3 szuper gyümölcsös reggeli italRohansz reggelente? Állj meg egy pillanatra és próbáld ki valamelyik fantasztikus gyümölcsös reggelit a három közül. Hamar elkészül, bármelyiket is választod, és annyi energiával tölt fel, hogy még délben is hálás leszel magadnak, hogy reggel szántál rá néhány percet.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet