Zero Waste: Termelj kevesebb szemetet!
zero waste: termelj kevesebb szemetet!

Zero Waste: Termelj kevesebb szemetet!



Mit tehetnék én egy személyben, hogy a Földön kevesebb legyen a környezetszennyezés? - kérdezitek sokan, kétkedve. A válasz pedig egyszerű: nagyon sokat. Csak egy kis odafigyelés szükséges. Mutatom az akciótervet!

Tudtad, hogy a fejlett országok egy átlagos lakója 400-500 kilogramm kommunális hulladékot termel évente? Döbbenetes, szinte felfoghatatlan mennyiség. Főleg, hogy ennek csak a töredéke kerül újrahasznosításra, a többi mind valamely módon a környezetbe kerül, és ott is marad, többnyire anélkül, hogy lebomlana.

Az alábbi életmód-változtatásokat te is be tudod vezetni, és meglátod, csak egyszer kell elhatároznod, utána automatikussá válik, és soha nem fogsz visszatérni a környezetszennyező kis szokásaidhoz. Hiszem, hogy számít, és igen, akár egyetlen ember döntése is.

1. Palackozott víz helyett víztisztító készülék

Valahányszor megpillantok egy eldobott pillepalackot, mindig elfog a szomorúság, mert arra gondolok, hogy vajon hány millió évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez a termék lebomoljon? Van egy rossz hírem: a műanyag flakon a tudósok szerint soha nem bomlik le, millió évek alatt sem. Ez megdöbbentő, hiszen az utóbbi évek műanyagpalack felhasználása olyan méreteket öltött, hogy az már magukat a gyártókat is aggodalommal tölti el. Mi ennek az oka? Hirtelen megroppant az emberek csapvízbe vetett bizalma, amiért a családok java rászokott a palackozottra, az így felhasznált rengeteg műanyag pedig óriási terhet ró a Földre.

Pedig a csapvíz - a világnak azon részein, ahol te is élsz - fogyasztásra alkalmas. Természetesen a csőhálózatot érdemes rendszeresen karbantartani, de az biztos, hogy sem a pénztárcádat, sem a környezetet nem vagy kénytelen egészségügyi okokból palackozott vizek vásárlásával terhelni. Ha pedig attól tartasz, hogy az öreg vezetékekből nehézfémek jutnak a vízbe, akkor javaslom egy egyszerű kancsós, vagy csapra szerelhető víztisztító használatát.

2. Eldobható pelenka helyett kimosható pelenka

Meglepő, milyen kevesen tudják, hogy az eldobható pelenka súlyosan környezetszennyező! Pedig egy kisgyerek pelenkás időszakában összesen mintegy 4000 pelenkát használ el, ami 500-800 kg hulladékot jelent. Megértem, hogy igen praktikus az egyszer használható pelus, de hidd el, hogy ha jópár mosható pelenkát beszerzel, az által több mindenen spórolsz. Egyrészt az időn, hiszen nem kell csomagonként rohangálnod a boltba pelusért, másrészt a pénzen, hiszen körülbelül feleannyiból megúszod a pelenkázós időszakot, mintha eldobhatóval oldanád meg, valamint kevesebb hulladékot is termelsz, ami fontos szempont, ha figyelembe veszed a szemétszállítási díjat.

Nem mindegy azonban az sem, hogy hogyan használod a mosható pelenkát. Ha főzve mosod, öblíted, géppel szárítod és vasalod, akkor nem csökkented a széndioxid-kibocsátást. Ennyi erővel akár fölösleges is áttérni az eldobhatóról. Ahhoz, hogy valóban környezetkímélő legyen a mosható pelenka használata, használj „A” energiahatékonyságú mosógépet, amit mindig teljes töltettel indíts el és 60 C°-nál nem magasabb hőmérsékleten. Azt tanácsolom, hogy mosás előtt szárazon tárold a használt textilpelenkákat egy fedeles vödörben és csepegtess bele illóolajat.

3. Fagyasztott helyett friss

Javaslom, hogy ha csak teheted, mellőzd a fagyasztott termékeket. Tudom, hogy a takarékosság és a spórolás vezérel, amikor megveszed a fagyasztott élelmiszert, de tedd a szívedre a kezed: hányszor fordult már elő, hogy a termék előbb megromlott, minthogy elfogyasztottad, vagy egyszerűen csak kidobtad, mert nem jutott neki hely a hűtőben? Hidd el, hogy egy kis tervezéssel elkerülhető a felhalmozás, és a piacon frissen vásárolt, ízletes zöldségeket-gyümölcsöket élvezheted. Nemcsak a vitamintartamuk magasabb, de a piacon vásárolva saját fonott kosárkába helyezve zéró hulladék mellett oldhatod meg a bevásárlást! Így nemcsak te, de a környezeted is nyer!

4. Műanyag szatyor helyett textilzsák

Emlékszel még arra az időszakra, amikor a feliratos nejlonszatyrok kifejezetten trendinek számítottak? Ennek a korszaknak már vége és ez örömteli, hiszen egy átlagos műanyag szatyor lebomlása akár 400 évbe is beletelhet. Helyette használj textiltáskát, vesszőkosarat vagy összehajtható vászonzsákot, amit akár mindig a táskádban tarthatsz. Számomra a tudatos környezetkímélő vásárlás már az induláskor kezdődik, amikor a túlvásárlás elkerülése végett előre átgondolt bevásárlólistával, és megfelelő méretű textilszatyorral vágok neki az üzleteknek.

5. Tej helyett vegán tej, otthon

A tejesdoboz az egyik legkellemetlenebb hulladék, nemcsak azért, mert ki kell lapítani és mindig csöpög, de azért is, mert teljesen felesleges és hihetetlenül környezetszennyező. Gondolj csak bele: még ha maga a doboz papírból is készül, a kupak általában műanyagból van, a festékről és a belső alumínium bevonatról már nem is beszélve. A ki tudja hányféle módon kezelt dobozos tehéntej helyett készíts egészségesebb és környezetkímélőbb növényi „tejet” otthon. Lényegében nem kell más hozzá, csak turmixgép és víz. A „magtejek” készítésénél egységesen minden magot be kell pár órára áztatni, hogy könnyebben emészthetőek legyenek a bennük lévő enzimek. Miután leöntötted az áztatóvizet, és a rizs, mandula, tönkölybúza és mák esetében picit átöblítetted a magokat, tedd turmixgépbe őket. Vizet hozzáadva pedig 1-2 perc alatt addig turmixold, amíg fehér nem lesz a folyadék.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Ildikó
    • 2018-04-07 15:56

    Sziasztok! Tervezitek esetleg ti is, hogy a műanyag csomagolás helyett csak papírba csomagoljátok a szappanokat?

    • Ildikó
    • 2018-04-07 15:56
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-04-09 20:10

      Szia Ildikó, 

      Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a csomagolást a legbiztonságosabban, a legkisebb környezetszennyezéssel tudjuk megoldani, ennek érdekében újrahasznosítható vagy könnyen lebomló csomagolást választunk. Természetesen tovább kutatjuk a lehetőségeket, megoldásokat.:)

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-04-09 20:10

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet