Az 5 legjobb természetes gyógymód gyomorégés ellen
az 5 legjobb természetes gyógymód gyomorégés ellen

Az 5 legjobb természetes gyógymód gyomorégés ellen



Egy kiadós evés után kellemetlen, égető érzést érzel a gyomorkörnyék fölött? Ez nem más, mint a gyomorégés, de jó hírem van: az ízletes ételekről nem kell lemondanod miatta, hiszen a gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfortérzésre számtalan természetes alternatíva kínál megoldást.

Mielőtt még belevágnék a házi praktikák ismertetésébe, nézzük meg, hogy pontosan mit is értünk gyomorégés alatt.

Gyomorégés akkor jön létre, ha a gyomor olyan sok gyomorsavat termel, hogy a záróizom, amely azt normál esetben a gyomorban tartja, nem képes már megfelelően zárni, és a sav egy része a nyelőcső alsó részébe kerül. Itt a sav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ez vezet az ismert égő érzéshez.

Szódabikarbóna

A legismertebb házi szer a gyomorégés ellen a szódabikarbóna, mely természetes módon semlegesíti a savakat és a felesleges gázoktól is segít megszabadulni. Keverj el egy teáskanál szódabikarbónát egy pohár hideg vízben, majd idd meg. A szódabikarbónás víz íze persze nem a legkellemesebb, így javaslom, hogy tégy egy kis citromlevet a vízhez.

Borsmenta

A borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök, gyomorégés és puffadás kialakulását. Fogyaszd étkezés előtt fél órával a legjobb hatásért, de akár étkezés után fél órával is elkortyolhatod.

Savcsökkentő ételek

Savcsökkentő ételek a keksz, a főtt vagy héjában sült burgonya, a könnyen emészthető, pépes ételek, a dió és a mogyoró. A sok telített zsírsavat tartalmazó, állati eredetű zsírok helyett növényi olajokat használj. A konzerválószerek, adalékanyagok savasító hatásúak, ezért javaslom, hogy a gyorséttermi vagy fagyasztott ételektől térj vissza az élelmiszerek kevésbé feldolgozott formáihoz. Az alkohol, különösen a tömény italok szintén szaporítják a termelődő gyomorsavat. Hasonló hatása van a dohányzásnak is, ezt is kerüld.

Gyömbér

A gyömbér igazi csodaszer, ha gyomorbántalmakról van szó. Nemcsak a sav mennyiségét csökkenti, de meg is nyugtatja a gyomrot, emellett pedig az emésztésre is jótékony hatással van. A gyomorégés ellen rágcsálj el egy kis darabka friss gyömbért vagy igyál reszelt gyömbér leforrázásával készített gyömbérteát. Fontos, hogy az ital „erős” legyen: maximum 2 dl vízzel forrázd le a gyógynövényt.

Almaecet

Az almaecet hatására "lezáródhat" a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom, így a gyomorsav nem tud visszacsorogni, és így nem fogja irritálni a nyelőcsövedet. Egyszerűen keverj el két teáskanál almaecetet egy pohár vízben, majd idd meg étkezés előtt félórával.

Mit tehetsz még?

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az étkezésre megfelelő időt kell szánni, hiszen még a tápanyagok is jobban hasznosulnak, ha nyugalomban, a rágásra elég időt szánva eszel. Javaslom, hogy minimum fél órát szánj a reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztására. A televízió vagy számítógép előtti étkezést pedig felejtsd el. A képernyő előtt étkezők ugyanis rendszerint hajlamosabbak rá, hogy gyorsabban, a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasszanak el egy-egy étkezés alkalmával, ez pedig egyenes út a puffadáshoz és a gyomorégéshez.

Ezen kívül, ha gyomorégésre vagy hajlamos, akkor érdemes megemelt fejjel aludni. Ez megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön, és így hozzájárul a gyomorégés elkerüléséhez.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet