Íme, az 5 legjobb salaktalanító étel!
Íme, az 5 legjobb salaktalanító étel!

Íme, az 5 legjobb salaktalanító étel!



A méregtelenítés minden évszakváltáskor ajánlott, tavasszal pedig szinte kötelező. Ha kényeztetnéd egy kicsit a szervezetedet és energikus szeretnél lenni, akkor építsd be diétádba az alábbi ételeket!

A tavasz közeledtével kicsattanó jókedv és megnövekedett aktivitás lenne az ideális, mégis többnyire kedvetlen és fáradt vagy? Nem csoda, hiszen télen valószínűleg kimerültek vitaminraktáraid, és ha még fel is szedtél néhány kilót, akkor ideje, hogy egy kis pihenőt adj szervezetednek és méregteleníts!

Hogyan végezd?

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy a szezonálisan beszerezhető, vitamindús zöldségekből-gyümölcsökből kímélő eljárásokkal készítesz könnyű fogásokat. Egy ilyen kímélő ételekből összeállított étrendet nyugodtan követhetsz egy-két hétig is, a szervezeted nagyon hálás lesz érte, hogy az emésztésen megspórolt energiát a méregtelenítésre tudja fordítani.

Nem kell hatalmas böjtre gondolni, elég, ha csak egy kicsit jobban odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel. Mutatom azt az 5 ételcsoportot, amik segítenek abban, hogy kipucold a szervezeted, és ne csak lélekben, de testben is frissen, lendületesen vágj neki a csodás tavasznak!

Káposzták

A lilakáposzta, a fehérkáposzta és a kelkáposzta tele vannak hatékony zsírégető anyagokkal és C-vitaminnal, és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. Eheted vékony csíkokra metélve salátaként egy kis olívaolajjal meglocsolva, vagy párolva köménymaggal, római köménnyel köretként. A savanyú káposzta pedig remek salaktalanító és béltisztító. Természetesen ne székelykáposztának vagy töltött káposztának készítsd el erre a célra, hanem nyersen fogyaszd.

Nyers gyümölcsök

Próbáld ki, hogy pár napig minden délelőtt kizárólag gyümölcsöt eszel. Meg fogsz lepődni, mennyi energiát ad és milyen változatossá tudod vele tenni az étrendedet. Készíts többféle gyümölcsből salátát, facsard rá egy fél citrom levét, vagy dobd be a hámozott gyümölcsöket a turmixgépbe vagy a gyümölcscentrifugába, és idd meg a friss, zamatos nektárt! :). Az alma és a körte remekül tisztítják az emésztőrendszert, a citrusfélék pedig segítik a zsírégetést és rengeteg C-vitamin található bennük.

Frissen préselt zöldséglevek

Valószínűleg egy átlagos munkanapon nem gondolnál rá, hogy zöldségeket préselj, pedig óriási segítséget nyújtasz ezzel szervezetednek. Remek kiegészítői a méregtelenítő étrendnek, nagy dózisban kapod belőlük az ásványi anyagokat és vitaminokat. A változatosság kedvéért kombináld a céklát, a savanyú káposztát, a paradicsomot, a zellert és az uborkát. Feldobhatod zúzott fokhagymával, darált petrezselyemmel és más nyers fűszernövényekkel is a „koktélodat”.

Hagymafélék

A fokhagyma és a vörös-, illetve lilahagyma elsőrangú immunerősítők, baktérium- és vírusölők, remekül kipucolják a szervezetet. Érdemes minden nap nyersen is fogyasztanod: a fokhagymát dörzsöld teljes kiőrlésű pirítósra, vagy apróra vágva tedd salátaöntetbe, a vörös- vagy lilahagymát pedig salátába karikázva fogyaszd. Ha érzékeny a gyomrod, és nem bírod a nyers hagymát, készíts belőle hagymalevest – ez akkor is jó megoldás, ha saláta helyett inkább valami meleg fogásra vágysz.

Gumósok: zeller, cékla, retek

Rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaznak – éppen azokat, amelyekre a téli hónapok után szüksége van a testednek. A zeller nagyon jó vízhajtó, a cékla tele van vassal, a retek pedig erősíti a veséket és a húgyhólyagot. Készíts belőlük salátatálat, apróra reszelve, bazsalikomos olívaolajjal meglocsolva ízletes csemege!

Javaslom, hogy a méregtelenítő kúra alatt mellőzd az alkoholt, a kávét, az édességet, és fogyassz minél több folyadékot víz és gyógyteák formájában, valamint aludj eleget. A diétának köszönhetően nemcsak a szervezeted újul majd meg, de lelkileg is felfrissülsz!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet