A világ második legdrágább fűszere, a sokoldalú kedvenc

Szerinted mi lehet ez?
Van egy egzotikus fűszer, amit régóta ismernek és használnak a világ több táján, ám nálunk talán még nem annyira elterjedt. Sokhelyütt a világ második legdrágább fűszernövényeként emlegetik – de ha eljutsz a lap aljáig, látni fogod Te is, hogy igazán megéri a pénzét!
Mindenekelőtt hadd osszak meg Veled igazi érdekességeket, mielőtt elárulnám, miről is van szó.
Többek közt a következő érdekességek keringenek róla:
-
Srí Lankáról és az indiai partvidékről származik
-
Guatemalában is termesztik
- Az Ezeregyéjszaka meséiben is említik
- A középkorban dísznövényként funkcionált a gazdagok udvarházaiban
- A gyömbérfélék családjába tartozik
- Illata egyszerre kámforos, édes, fűszeres
- Fűszerként a termés hüvelyében található magvakat használják világszerte
- A hüvely színe lehet zöld, fehér vagy fekete
- Már az ókori görögök és rómaiak is használták parfümökhöz
Ha még nem jöttél rá, akkor adok Neked még egy kis mankót: a fűszer neve a görög szív és fűszer szavakból ered (kardia+amomum).
Sejted már, mi lehet az?
Ha nem, akkor olvass tovább!
Ez a fűszer nem más, mint az érdekes hangzású különlegesség, a kardamom. Te is ismered?
Nemcsak egyedülálló és jellegzetes illata van, hanem számos egészségre gyakorolt jótékony hatása is. Leginkább a termésben lévő apró magokat hasznosítjuk, mivel ezek tartalmazzák az értékes illóolajakat és az ízanyagokat is. Egészben és őrölt állapotban is megveheted, szárított és friss formában is. Legjobb, ha a friss, zöld kardamomot választod, mert ebben lényegesen több az íz és az illat is.
Ismerd meg sokszínű egyéniségét!
Melyik ország mire használja?
-
India nemzeti eledelének, a curry-nek egyik fő alapanyaga ez a fűszer
-
Sokhelyütt rágó helyett ezzel frissítik fel a leheletüket
- Az arab világban a kávé ízesítésére is használják
- Svédországban desszerteket bolondítanak meg vele
- Norvégiában kekszeket, kalácsokat ízesítenek vele, de egyes húsételekhez is használják
- Egyiptomban fogkrémek alapanyagaként sem ritka
- Marokkóban és Jemenben egytálételek kedvelt fűszere
- Teák, forralt borok közkedvelt aromája országhatártól függetlenül sokfelé
Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik?
- Menstruációs görcsökre remek
- Harmonizálja a bélműködést
- Mézzel keverve nagyon jó köhögécsillapító
- Depresszióra is ajánlják
- Szájbetegségek elmulasztásában is segít
- Friss lehelletet biztosít – Indiában például rendszeresen láthatsz kardamom magokat rágcsáló embereket
- Gátolja a vesekő kialakulását
- Jó étvágyfokozó
- Gyomorgörcsökre is megoldást jelent
- Serkenti a szívizmok működését
- Az ajurvédikus gyógyítás egyik kedvelt alapanyaga
- Asztmára is gyógyír
- Kiváló méregtelenítő hatással bír
Milyen más alkalmazási területei vannak?
-
A kozmetikai ipar az illóolaját hasznosítja parfümökhöz, de tonizáló hatása miatt egyéb más készítményekhez is felhasználják
-
Afrodiziákumként is kiváló
-
Mézeskalácsok, likőrök, karácsonyi sütemények ízesítésére is alkalmas
Ellenjavallat:
Ha magas gyulladás van a testedben, kerüld a kardamom fogyasztását.
Ha netán epeköved volt (vagy van), szintén nem szabad fogyasztani.
Te mire használod? Oszd meg velem itt a blogon!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Azóta a 2. helyet a vanília vette át, a kardamom a 3. helyre szorult, a legdrágább fűszerek dobogójának 1. fokán pedig a sáfrány áll töretlenül.