Vigyázz, csípős!
![vigyázz, csípős!](http://static.manna.global/img/cms/hu/548/1330-vigyazz_csipos.jpg)
3 csípős szósz grillezéshez
A világ egyik leghálásabb növénye a paprika. Nem vagyok képzett kertész, de a csípős paprikák között annak érezhetem magam. Kedvenceim a mexikói fajták, amelyek különleges aromát adnak az ételeknek. Ilyenkor, nyáron sokat vagyunk a szabadban, ha lehet, akkor ott is készítjük el az ebédeket, vacsorákat. Van három csípős szósz, amiket most nyáron kísérleteztem ki, és fantasztikusak lettek. Húsokhoz használd főleg, de zöldségekkel sem rossz.
1. Sárgabarackos csípős szósz jalapeno paprikával
Ez a mártás nyers, nem igényel semmilyen főzést. Egyszerű elkészíteni, és nagyon különleges ízkombináció.
Szükséged lesz
- 2 db jalapeno paprikára (nagyobb szupermarketekben be tudod szerezni, de én már piacon is láttam, hiszen egyszerűen termeszthető otthon is)
- 4-5 gerezd fokhagymára
- 1 dl almaecetre (lehet kevesebb is, ha az ízlésed úgy diktálja)
- 1-2 evőkanál sárgabaracklekvárra
Így készítsd el:
Mindent dobj a turmixgépbe, és pürésítsd. Kóstold meg (óvatosan), és adj még hozzá lekvárt, ha úgy érzed, elbírja. Tárold hűtőszekrényben. Felhasználás előtt rázd össze alaposan.
2. Mogyoróhagymás-Serrano paprikás csípős szósz
Ebben a szószban azt imádom, hogy a mogyoróhagyma olyan gyengéden átjárja, nem annyira égeti a számat, de azért csíp. Tökéletes.
Szükséged lesz:
- 2 db Serrano paprikára (vágd nagyobb darabokra)
- 1 közepes mogyoróhagymára
- 1-2 evőkanál barna nádcukorra
- 0,5 dl almaecetre
Így készítsd:
Tedd az összes hozzávalót a turmixgépbe, az ecetet add hozzá utoljára. Turmixold teljesen össze. Egy tölcsér segítségével töltsd egy üvegbe, majd tedd a hűtőbe. 3-4 hétig eláll.
3. Fokhagymás csípős szósz sült paprikával és egy kis juharsziruppal
Nem tetszetős mártás, az illata is igen erős, átjárja a lakást, viszont cserébe igazán finom.
Szükséged lesz:
- 1 db sárga kaliforniai paprikára
- 1 db habanero paprikára
- 1 db jalapenora
- 1 db hegyes erős paprikára
- 1 db chilire
- 1 dl olívaolajra
- biológiai erjesztésű fehér ecetre
- 4 gerezd fokhagymára
- 1 dl juharszirupra (vagy többre, ízlés szerint)
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Míg felmelegszik, a chili kivételével csumázd ki a paprikákat. Egy tepsiben locsold meg őket olívaolajjal. Kezdd el sütni őket, amíg elkezd a héjuk feketedni. Ez kb. 15-20 perc.
Ezután vedd ki a sütőből, tedd át egy serpenyőbe az összes paprikát, add hozzá a szeletelt fokhagymát, és annyi ecetet, hogy félig ellepje. Forrald lassú tűzön, fedő alatt, kb. 10-15 percig.
Hagyd kihűlni. A chilit vágd félbe, és szedd ki belőle a magokat. Tedd a turmixgépbe a kihűlt paprikás keveréket, a kimagozott chilit és a juharszirupot. Keverd simára, majd egy befőttes üvegben tárolhatod a hűtőben.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek