A citrom több mint csak citrom

a citrom több mint csak citrom

10 nemzetközi fegyvertény, amit a citromról tudni kell

Vegyszermentes háztartást vezetni nem nehéz, ezt biztos már Te is tudod. Van egy olyan segítőtársunk, amit számtalan házimunkához, sőt a szépségápoláshoz is bevethetünk. Nem, most nem a szódabikarbónáról van szó. A mai bejegyzés főszereplője a citrom.

 

10 érv a citrom mellett

1.Tisztítja a zsíros felületeket

Kifröccsent valami a tűzhelyen? Próbáld ki egy fél citrom erejét. Facsard ki, adj hozzá egy kevés finomszemű sót, és már át is dörzsölheted a felületet. Egy puha textíliával töröl szárazra.

Márvány és más érzékeny felületen ne használd.

2. Tisztítja a kávés- és a teáskannát

Töltsd meg vízzel a teáskannát, és tedd bele egy egész citrom vékony csíkokra szeletelt héját. Forrald fel, majd utána vedd le a tűzről és egy órán át pihentesd a héjakat a vízben, ezután öblítsd át alaposan. A kávéskannába tegyél egy kis sót, és egy félbevágott citrom segítségével dörzsöld át a felületét, majd öblítsd le.

 


3. Szagtalanítja a szemetest

A citromhéj erőteljes illata segít a kellemetlen szagok elűzésében. Ha kiviszed a szemetet, akkor ne azonnal tegyél új szemeteszsákot a kukába, hanem előtte citromhéjjal dörzsöld át a szemetes belső felületét.
 

4. Fényesíti a króm és a réz tárgyakat

Ha egy fél citromot sütőporba vagy sóba mártasz, már használhatod is a házi fényesítődet. A rozsdamentes felületeken is szuper hatása van. Dörzsöld át az érintett területet, majd mosd át kicsit vízzel, és töröld szárazra.

5. Távol tartja a rovarokat a lakástól

Humánus megoldás pl. a hangyák ellen, ha vékony csíkokra vágott citromhéjat teszel azokra a helyekre, ahol a hangyák járnak-kelnek. Más rovarok sem szeretik az aromáját.

6. Frissíti a vágódeszkáidat

A citromnak alacsony a pH-ja, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Jó választás a vágódeszkák fertőtlenítésére, frissítésére, szagtalanítására.

Miután elmosogattad a vágódeszkát, dörzsöld át egy fél citrommal, hagyd egy kicsit pihenni, majd öblítsd át újra a vágódeszkát.
 

7. Készíthetsz illatos párásítót

Ennek főleg a fűtésszezonban veszed hasznát. Egy fazékban tegyél fel a tűzhelyre takarékra vizet és két citrom csíkokra vágott héját. Forrald fel, majd vedd le a tűzről. Hagyd hogy párologjon.

8. Lágyítja a bőrkeményedéseket

Egy fél citromot tarts a könyöködön 10 percig majd öblítsd le, és kend be a bőrfelületet egy kis sheavajjal. Ugyanígy a talpadon és a térdeden is alkalmazhatod ezt az eljárást.

9. Tonizálja az arcot és jót tesz időskori foltok ellen is

Citromhéjra lesz szükséged. Finoman dörzsöld végig a bőröd, a szemkörnyéket hagyd ki. Ha végeztél, langyos vízzel öblítsd le. Ez a tonizálás jót tesz az időskori foltok ellen is.

10. Bőrradírozásra is kiváló

Keverj össze 2-3 evőkanál cukrot nagyon apróra vágott citromhéjjal és annyi olívaolajjal, hogy pasztaszerű keveréket kapj. Nedvesítsd be a bőröd a zuhany alatt, majd masszírozd át gyengéden az egész tested a mixszel. Öblítsd le. Csodálatosan puha lesz a bőröd. :)

Te mire használod még a citromot?


 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • 5 lazító, nyugtató jógapozíció

    5 lazító, nyugtató jógapozíció

    Jógagyakorlatokkal a jobb alvásért, napi 15 percbenNem tudsz aludni mostanában? Sok a stressz az életedben? Folyton csak rohansz? Állj meg egy pillanatra, végy egy nagy levegőt, és határozd el, hogy változtatsz ezen. Az alváshiány, a stressz, a rohanás sajnos hosszú távon nem tesz jót az egészségednek. Van öt olyan jógapóz, amely segít a mély és pihentető alvásban. Megmutatom.

    Megnézem
  • ez csak természetes!

    Ez csak természetes!

    Mától három új szappan színesíti a palettánkat. Színesíti – szó szerint, hiszen most először használtunk a szappanok előállítása során színezékeket. Ám nem akármilyen színezékekről van szó. Hűek maradtunk a natúr, természetes és bőrbarát jelzőkhöz, hiszen az újdonságok természetes ásványi színezékekkel készültek. Lássuk, mik is ezek.

    Megnézem
  • 10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

    10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

    Ajándék pesto receptSzeretem a mediterrán konyhát. Az egész életérzés nagyon közel áll hozzám. Igyekszem sok olyan ételt készíteni – főleg ilyenkor nyáron –, amelyek mind-mind sok zöldséget, sajtokat, zöldfűszereket, sovány húsokat és teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat és hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmaznak. Van egy nagy kedvencem, egy mindig bevethető mediterrán kiegészítő, a bazsalikomos pesto. Te is szereted?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet