5 lazító, nyugtató jógapozíció

5 lazító, nyugtató jógapozíció

Jógagyakorlatokkal a jobb alvásért, napi 15 percben

Nem tudsz aludni mostanában? Sok a stressz az életedben? Folyton csak rohansz? Állj meg egy pillanatra, végy egy nagy levegőt, és határozd el, hogy változtatsz ezen. Az alváshiány, a stressz, a rohanás sajnos hosszú távon nem tesz jót az egészségednek. Van öt olyan jógapóz, amely segít a mély és pihentető alvásban. Megmutatom.

 

Az álmatlanság bonyolult dolog, a jóga pedig talán még annál is bonyolultabb (a test, a lélek és szellem egységét hivatott elérni), és ugyan pár jóga gyakorlat még tényleg nem csodaszer, de sokat segíthet olyan tüneti problémák legyőzésében, mint például az álmatlanság. Egy biztos, sokkal egészségesebb, mint bármely altató.

Mielőtt beleveted magad komolyabb jóga gyakorlatok elvégzésébe menj el egy jógastúdióba, fantasztikus dolog a jóga, és az a szemlélet is ami a stúdiókban uralkodik, és egy biztos: kezdőként a jógában szükség van tapasztalt oktatóra.

Van néhány fontos szabály, amit jó, ha betartasz, mielőtt ezt a pár gyakorlatot elkezded:

  1. A gyakorlatok előtt 2-3 órával már ne egyél. Esetenként egy egy gyakorlat stimulálja (nyomja) a gyomrot, ami étkezés után nem túl kellemes, és nem is egészséges.
  2. Ha teheted fogyassz valamilyen nyugtató hatású gyógynövényteát. Pl. citromfű vagy kamilla.
  3. Hallgass valamilyen nyugtató zenét. Ez segít lecsillapítani az elméd, és ráhangolódni a gyakorlatokra.
  4. Végig figyelj a légzésedre. Lassan lélegezz ki és be. Minden belégzés 6 számolás hosszú legyen, ugyanígy a kilégzéseket is számold, egy kilégzés szintén 6 számolás. Ez szintén szuper gondolatelterelő művelet, nyugtatja az elmét, lassítja a szívverést.

A következő 5 jógapozíciót nyugodtan bármikor bevetheted, akár az éjszaka közepén is, ha úgy érzed, nem jön álom a szemedre.


1. Fekvő kötött szögtartás (Suptabaddhakonasana)

Az egyik legjobb relaxációs pozíció. Csökkenti a stresszt és különösen előnyös a cikázó gondolatok ellen.

Így csináld: Ülj le a földre, a talpaidat érintsd össze, lélegezz lassan. Engedd le magad először a könyöködre, majd óvatosan gördülj a hátadra. A karjaidat pihentesd a tested mellett felfelé fordított tenyérrel. A talpak még mindig érjenek össze. Addig maradhatsz így, ameddig csak akarsz.

Javasolt időtartama: 1 perc, majd 20 másodperc Lazítópóz (Shavasana) következzen (5. jógapozíció), utána megint 1 perc fekvő kötött szögtartás. Ne felejts el végig lélegezni, 6 számoláson keresztül ki és 6 számoláson keresztül be.

2. Gyertyaállás (Sarvangasana)

Már iskolában, tornaórán is kellett ilyet gyakorolni. Ez a testtartás megnyugtatja az elmét és enyhíti a láb és a lábfej fájdalmait.

Így csináld: Feküdj a hátadra, majd húzd a térded a mellkasodra. A karodat tedd a talajra tenyérrel lefelé. Nyújtsd felfelé a lábad, majd a csípőd támaszd meg a kezeddel. Ha nehéznek érzed kitartani a pózt, csináld fal mellett.

Figyelem: A gyertyaállás nem javasolt magas vérnyomás, nyaki porckorongsérv esetén és menstruáció alatt!

Javasolt időtartama: 1 perc, majd 20 másodperc Lazítópóz (Shavasana) következzen (5. jógapozíció), utána megint 1 perc gyertyaállás. Ne felejts el végig lélegezni, 6 számoláson keresztül ki és 6 számoláson keresztül be.

3. Hídállás (Sethubandasana)

Első hallásra talán nem tűnik egy alvásfelkészítő helyzetnek, pedig nagyon is az. Segít megnyugodni, enyhíti a stresszt, ami az álmatlanság egyik fő okozója.

Így csináld: Feküdj a hátadra, majd hajlítsd be a lábad úgy, hogy a talpad a talajon legyen. A karod, a vállad és a lapockád feletti rész maradjon a talajon, a hasad és a csípőd pedig emeld meg. A kezeddel próbáld megérinteni a bokádat. A lapockáid óvatosan szorítsd össze, közelíts gymáshoz. Ne felejts el végig lélegezni, 6 számoláson keresztül ki és 6 számoláson keresztül be.

Javasolt időtartama: 1 perc, majd 20 másodperc Lazítópóz (Shavasana) következzen (5. jógapozíció), utána megint 1 perc hídállás.

4. Intenzív hátnyújtás (Pascimottanasana)

Pihentető, nyugtató póz. Javíthatja az emésztést.

Így csináld: Ülj le a földre a lábad nyújtsd ki a talajon. Ülj nagyon egyenesen, erre figyelj nagyon. Lélegezz, és emeld a karod a fejed fölé. Hajolj a lábadra egyenes háttal, amennyire csak tudsz. Fogd meg a bokádat, a vádlidat vagy a combodat, amelyik megy. Tartsd a hátad egyenesen. Ne felejts el végig lélegezni, 6 számoláson keresztül ki és 6 számoláson keresztül be.

Javasolt időtartama: 1 perc, majd 20 másodperc Lazítópóz (Shavasana) következzen (5. jógapozíció), utána megint 1 perc intenzív hátnyújtás.

5. Lazítópóz (Shavasana)

A jógaórák sokszor azzal végződnek, hogy hosszú percekig pihenünk ebben a lazító testhelyzetben. A maximális elfogadás és nyugalom állapota ez. Teljesen lecsillapítja az elmét, ellazítja a testet. Csökken a vérnyomás és lassul a légzés.

Így csináld: Feküdj a hátadra, nyújtsd ki a lábad, sarkak összeérnek, lábak szétesnek. A karjaidat a tested mellett felfelé fordított tenyérrel pihentesd. Csukd be a szemed, és koncentrálj a levegővételre, ami ugye már tudod: 6 számoláson keresztül ki és 6 számoláson keresztül be történjen. Figyeld meg, hogy a hasad finoman emelkedik és süllyed, ahogy lassan lélegzel. Addig maradj így, amíg jól esik.

Te voltál már jógázni? Alkalmazod a mindennapokban?


 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ez csak természetes!

    Ez csak természetes!

    Mától három új szappan színesíti a palettánkat. Színesíti – szó szerint, hiszen most először használtunk a szappanok előállítása során színezékeket. Ám nem akármilyen színezékekről van szó. Hűek maradtunk a natúr, természetes és bőrbarát jelzőkhöz, hiszen az újdonságok természetes ásványi színezékekkel készültek. Lássuk, mik is ezek.

    Megnézem
  • 10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

    10 dolog, amire használhatsz egy üveg házi pestót

    Ajándék pesto receptSzeretem a mediterrán konyhát. Az egész életérzés nagyon közel áll hozzám. Igyekszem sok olyan ételt készíteni – főleg ilyenkor nyáron –, amelyek mind-mind sok zöldséget, sajtokat, zöldfűszereket, sovány húsokat és teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat és hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmaznak. Van egy nagy kedvencem, egy mindig bevethető mediterrán kiegészítő, a bazsalikomos pesto. Te is szereted?

    Megnézem
  • a népszerű sárgabarack előnyei

    A népszerű sárgabarack előnyei

    Gömbölyű, narancssárga és mosolyog. Mi az?Szeretem, amikor a sárgabarackfán mosolyognak az élénk narancssárga színű gyümölcsök. Egyszerűen jókedvre derít. Ez nem minden, ez a finom gyümölcs rengeteg fontos egészségmegőrző tulajdonsággal is bír.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet