Vegán szeretnél lenni? Így kezdj neki!
vegán szeretnél lenni? Így kezdj neki!

Vegán szeretnél lenni? Így kezdj neki!



Folyamatosan lelkiismeret-furdalásod van az állati eredetű ételek miatt? Szeretnél életmódot váltani és tudatosabban, egészségesebben élni? Akkor a vegán étrend éppen neked való. Íme, egy kis ízelítő, ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod ezt az irányzatot!

A vegán életmód alapja a növényi alapú étkezés.

Még ha nem is tudod elképzelni a konyhádat hús, tojás és tejtermékek nélkül, akkor is érdemes kipróbálnod egy időre, mert rengeteg előnye van, és lehet, hogy megtetszik.

Kezdem ott, hogy a rengeteg zöldségnek, egészséges alapanyagnak köszönhetően bőröd ragyogó lesz. A víztartalomban gazdag zöldségek és gyümölcsök segítenek abban, hogy megtartsd szervezeted hidratáltságát, a rengeteg vitamin és ásványi anyag pedig megszünteti a lappangó vitaminhiányt.

A vegán étrend abban is segíthet, hogy természetes módon leadd a plusz kilóidat.

Nincs ebben semmi varázslat: elmaradnak az állati zsírok és sokkal több rostot viszel be a szervezetedbe. A növényi alapú étel ráadásul amellett, hogy ugyanolyan tápláló és laktató, általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tejtermék és az állati eredetű élelmiszer.

Ha vegán életmódra térsz, azt is észre fogod venni, hogy egy idő után több energiád lesz. Ez abból adódik, hogy a sok feldolgozott élelmiszer helyett végre tiszta alapanyagok, természetes növények kerülnek szervezetedbe, így a szervezetednek nem kell azzal bajlódnia, hogyan szabaduljon meg a sok tartósítószertől és adalékanyagtól.

Hogyan tedd meg az első lépést?

Kezdj bele a vegán ételek és italok készítésébe! Nem kell a legbonyolultabb receptekkel kezdened, elsőre elég elkészíteni az első zöldségfasírtodat. Meglátod mennyire egyszerű lesz, és milyen ízletes. Íme, például a gombás csicseriborsó-fasírt receptje:

Négy maréknyi előző éjszaka beáztatott és megfőzött csicseriborsót, és 8-9 szem csiperkegombát aprítógépben dolgozz össze, majd fűszerezd sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, fokhagymával és apróra vágott lilahagymával. Keverj hozzá fél kávédarálónyi őrölt lenmagot is, ez fogja betölteni a tojás szerepét, azaz összefogni a masszát.

A kész masszából formálj fasírtokat, forgasd meg zsemlemorzsában és kókuszolajjal meglocsolt serpenyőben pirítsd meg. Ezután helyezd sütőpapírra és tepsiben süsd tovább, így nem marad túl száraz, viszont kevesebb olajat szív magába.

A vegán életmódhoz persze hozzátartozik, hogy a testápolási, higiéniai kozmetikumokból is – ha csak teheted – vegánt használsz. Ajánlom figyelmedbe a Manna termékek tárházát, amelyekből rengeteg kiérdemelte a vegán elismerést. Ezek a Mannák kizárólag tiszta, növényi összetevőket tartalmaznak, génmanipuláció- és állatkísérlet-mentesek. A teljes kollekciót honlapunkon találod.

Készen állsz a vegán kalandra?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Emese
    • 2020-06-28 09:05

    Köszönöm a szuper receptet! Nagy kedvenceim a vegán fasírtok.

    • Emese
    • 2020-06-28 09:05

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet