Te hol vásárolsz? Őstermelők kontra nagyvállalatok
te hol vásárolsz? Őstermelők kontra nagyvállalatok

Te hol vásárolsz? Őstermelők kontra nagyvállalatok



Órákat állni sorban a hipermarketben a sok száz kilométerrel távolabbról származó zöldségért-gyümölcsért, vagy ellátogatni a helyi piacra, ahol az őstermelő a neveden szólít és már pakolja is kosaradba a friss, helyi finomságokat?

Nem tudom, te hogy vagy vele, de számomra mindig is fontos volt, hogy az élelmiszer, amit megveszek, a lehető legjobb minőségű legyen, és etikus forrásból származzon. Habár a hipermarketek késő estig nyitva tartó, óriásplakátokon hirdetett akciókkal csábító, légkondicionált üzlettereinek sokszor nehéz ellenállni, ha csak teheted, inkább válaszd az őstermelőket. Miért?

A hipermarketek polcain előre csomagolt hús és a dobozokban sorakozó tojás nem véletlenül olcsóbb.

Sok esetben az állatokat iszonyatosan rossz körülmények között tartják, a tyúkok keltetőgépekben sínylődnek, majd rövid, fájdalmakkal teli, sanyarú életüket szűk ketrecekben töltik, nem ritkán több tucat társukkal összezsúfolva. Igen, ezek azok a részletek, amikre fel kell hívnom a figyelmedet. Kevesen tudják, de a hipermarketek polcain sok a dél-amerikai, vagy más, lakóhelyünktől több ezer kilométerrel távolabbról származó marhahús. Ezek az állatok nem a természetben, boldogan, a saját tempójuk szerint nőttek fel, hanem hizlalt állatok, ami azt jelenti, hogy abrakot kapnak, és igen valószínű, hogy génmódosított abrakot, mely kimutatható a húsukból. Kutatások bizonyították, hogy a rossz minőségű húskészítmények és tojások fogyasztása hosszú távon nem tesz jót az emberi szervezetnek. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy ha nem tudsz, vagy nem akarsz lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, akkor legalább arra figyelj, hogy megbízható őstermelőtől szerezd be a garantáltan biztonságos és etikus húst vagy tojást.

És hogy ki számít őstermelőnek, akitől a „boldog” tyúkok által tojt tojásokat megvásárolhatod?

Olyan természetes személy, aki saját gazdaságában maga termel zöldséget, gyümölcsöt, nevel állatot, méhészkedik vagy gyűjt vadon termő növényeket, és ezeket saját maga értékesíti. Őstermelő más termékét nem értékesítheti, és nem is dolgozhatja fel. Ez a garancia arra, hogy az áru eredete mindig ellenőrizhető legyen.

Piacon vásárolni, közvetlenül a termelőtől több szempontból is jó. Közvetlen, baráti kapcsolatot alakíthatsz ki vele, így tudni fogod, hogy mikor minek van szezonja, és mikorra időzítsd a piaci látogatást ahhoz, hogy mindenből a legfrissebbet kapd. Az sem utolsó szempont, hogy az őstermelőnél történt bevásárlás pénztárcabarát is, ugyanis kutatások szerint a legtöbbször a hipermarketekben költünk olyan termékekre, amelyeket eredetileg nem is akartunk megvásárolni.

A Mannánál büszkék vagyunk arra, hogy elköteleztük magunkat az állatvédelem mellett, így ha fontos számodra az etikus életmód, netán vegán vagy, akkor nálunk a legjobb helyen jársz. Tudnod kell, hogy minden Manna termék állatkísérlet-mentes, és ez nemcsak ránk, de minden beszállítónkra is igaz. Génmódosított alapanyagot pedig egyetlen termékünk sem tartalmaz.

Fontos, hogy mindig saját, és környezeted egészségét helyezd az első helyre, és jól válogasd meg, hogy mit fogyasztasz, valamint azt is, hogy mit kensz a bőrödre.

Ha kérdésed van, fordulj hozzánk nyugodtan, és ne felejtsd el végignézni vegán kozmetikumválasztékunkat, melyre méltán vagyunk büszkék! Ezek a termékek azért születtek, hogy a természet éltető erejét ünnepeljék. Hiszem, hogy használatukkal rengeteget tehetünk egymásért, és az egész bolygóért!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet