Készítettél már egyetlen hozzávalóból jégkrémet? Ha még nem, most eljött az ideje. A banán nem csak arcpakoláshoz remek választás, de tökéletes fagylalt alapanyag is.
Ha Te is azok közé tartozol, akik nem szívlelik a tehéntejet, laktóz- vagy tejfehérje érzékenyek, akkor pontosan tudod, milyen macerás tejmentes jégkrémet találni. A fagylaltporok, amelyekből a bolti jégkrémek, vagy a cukrászdákban árult fagylaltok általában készülnek, tele vannak adalékanyagokkal, aromákkal, színezékekkel, tartósítószerekkel, és rendszerint túl sok cukrot és zsírt tartalmaznak.
Nemrég találtam egy receptet banánból készített, cukor-, zsír-, tej-, mogyoró-, adalékanyag- és gluténmentes jégkrémről.
A banán kalciumban, magnéziumban gazdag, magas kálium-tartalmával segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Segíti az emésztést, és gátolja a hasmenéses fertőzések kialakulását. Egészen kicsi kortól adható babáknak, mert egészséges és tápláló, nem allergizál.
Már régóta kutatom, hogyan is lehetne otthon fagylaltgép, vagy egyéb komoly felszerelés nélkül igazán jó jégkrémet készíteni. Sokfélét és eleget.
A pálcikás változatokból szinte lehetetlen megfelelő mennyiséget, és kellő számú változatot előállítani egy hétvégi vendégségre. Nekem ennél jobb, és helytakarékosabb megoldás kellett.
Ehhez semmi más nem kell, csak néhány érett banán és egy botmixer. Fejenként 1,5 banánnal számoltam, ezeket meghámoztam, felkarikáztam, légmentesen záró dobozban egy éjszakára a mélyhűtőbe tettem. A fagyott banánkarikákat aztán másnap egy órára átpakoltam a hűtőbe, hogy lassan kiolvadjon, mert a botmixer nem bírna el a teljesen fagyott gyümölccsel. A félig még fagyott gyümölcsöt úgy egy perc alatt habosan fehér és enyhén banán ízű krémfagylalttá varázsolta.
Én is meglepődtem, de az eredmény nem kristályos, nem vizes, hanem tökéletesen lágy fagylalt lett.
Sokan itt megállnak, de szerintem nem érdemes
A kész fagylaltot több részre, külön kis tálakba szedtem: az egyikhez fahéjat, a másikhoz csokoládédarabokat, a harmadikhoz leturmixolt gyümölcsöt és gyümölcsdarabokat, a negyedikhez pedig csak vaníliát kevertem. Próbálhatod mentával, bazsalikommal, kakaóval, kókusztejjel is ízesíteni, kekszdarabokkal, mandulával, mogyoróval gazdagítani (ha ez utóbbira nem vagy érzékeny).
Miután alaposan elkevertem a krémeket, visszapakoltam a dobozokat a mélyhűtőbe egy bő félórára, aztán hátradőltem. Ennyi volt az egész, kész is. Jöhet a fagylaltoskanál, a poharak, vagy tölcsérek.
A variációk száma szinte végtelen. A banán önmagában is édes és krémes, ezért nem feltétlenül szükséges mézet, édesítőszereket, vagy további folyadékot adni a masszához.
A nagy melegben akár a fél évesnél idősebb babádnak is adhatod, a kisebb gyerekkel gyakorolhatod az ízek felismerését, a kicsit nagyobbak pedig az én tapasztalataim szerint meglehetősen lelkesen részt vesznek nemcsak pillanatok alatti eltüntetésében, de az elkészítésében is.
(Ha van aprítógéped, vagy jégkása készítésére alkalmas turmixgéped, nagyjából öt percig kell aprítanod benne a fagyott banánt, hogy elérd a kívánt eredményt. Egyszerre túl sokat készíteni nem érdemes, ha újra kopogósra fagy, oda az élmény.)
Kellemes hűsölést, vegyszermentes szép napot!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
A barátom laktóz és gluténérzékeny, így biztos ki fogom próbálni
Úgy is lehet, hogy előbb összetöröm a banánt és utána fagyasztom le? Sajnos nincs itthon botmixerem.
Így nem próbáltam még, de szerintem működhet. Próbáld a banánt villával vagy krumplinyomóval alaposan, minél kisebb darabokra szétnyomkodni.